Švedijos karališkoji šeima


Šiandien norėčiau Jums papasakoti
apie savo antrosios mylimiausios 
šalies Švedijos karališkąją šeimą.


Karalius Karlas XVI
Karalius Karlas Gustafas (pilnas vardas Carl Gustaf Folke Hubertus) yra dabartinis Švedijos monarchas valdantis nuo 1973 metų. Būsimasis karalius gimė 1946 metų Balandžio 30 dieną Hagos pilyje, Švedijoje. Jo tėvas - Princas Gustafas Adolfas žuvo lėktuvo avarijoje 1947 metais, Sausio 26 dieną Kopenhagos oro uoste kai Karlui nebuvo nė vienų metų. Mama - Princesė Sibilija tai jam pasakė tik kai jauniausias iš penkių vaikų buvo septynerių. Tiesa Karlas nepažinojo tėvo taip gerai kaip kiti jo broliai ir seserys. 
1973 metų Rugsėjo 15 dieną Karlas Gustafas tapo karaliumi, ir yra juo ir dabar. 1976 metais vedė Silvia Sommerlath ir susilaukė trijų vaikų.
2005 metais Karalius pasakė įkvėpiančią kalbą 2004 Indijos vandenyno cunamį kuri sužavėjo dešimtis tūkstančių.

Karalienė Silvia Sommerlath
Karalienė Silvija Sommerlath yra dabartinio Karaliaus Karlo Gustafo žmona. Gimė 1943 metų Gruodžio 23 dieną Heidelberge, Vokietijoje. Jos tėvas - Valteris Sommerlathas, o mama - brazilė Alice Soares de Toledo. Moteris turi (taip galima sakyti) ir karališkojo kraujo - mamos senelis buvo Karaliaus Alfonso Trečiojo ir jo sugulovės palikuonis. Silvija turi du vyresnius brolius Ralfa ir Valterį. Trečiasis brolis Jorgas mirė 2006 metais. Sommerlathų šeima ilgą laiką gyveno Brazilijoje ir į Vokietiją, šeimos galvos tėvynę grįžo 1957 metais. 
Prieš santuoką su Karaliumi (1976 metais) Silvija dirbo Argentinos konsulate Miunchene, taip pat, trumpai - stiuardese.
Karalienė moka šešias kalbas - švedų, vokiečių, portugalų, prancūzų, ispanų ir anglų.

Princesė Viktorija
Princesė Viktorija (Victoria Ingrid Alice Desireea) yra būsimoji sosto paveldėtoja. Viktorija gimė 1977 metų Liepos 14 dieną Stocholme, Švedijoje. Ji yra vyriausias dabartinio Karaliaus Karlo Gustafo ir jo žmonos Karalienės Silvijos vaikas. Jos vardas yra įvairių giminių pagerbimas - "Viktorija" - Viktorijai Baden, savo močiutei iš tėčio pusės, "Ingrida" - tetai Ingridai iš Danijos, "Alice" - močiutei iš mamos pusės, "Desiree" - krikštamotei. 
Princesė nėra vieniša - 2010 metų Liepos 19 dieną ji vedė savo buvusį asmeninį trenerį Danielį Westlingą. Su juo, 2012 metų Vasario 23 dieną susilaukė dukters Estelės.
Viktorija šiuo metu yra vienintelė sosto įpėdinė moteris visame pasaulyje.
Princesė Estelė




Princas Danielis Westlingas
Princas Danielis Westlingas yra Princesės Viktorijos, būsimosios Karalienės vyras. Danielis gimė 1973 metų Rugsėjo 23 dieną Orebe. Tą dieną, kai jo ateities žmonos tėvas tapo Švedijos Karaliumi. Jis yra Olle ir Ewos Westlingų vaikas. Turi sesę Anną.
2001 metais jis susipažinmo su Princese Viktorija, kai tapo jos asmeniniu treneriu. Pora susituokė 2010-07-19, o 2012 Vasario 23 susilaukė dukters Estelės.

Princas Karlas Philipas
Princas Karlas Philipas (Karlas Philipas Edmundas Bertilis) gimė 1979 metų Gegužės 13 dieną Karaliaus Karlo Gustafo ir Karalienės Silvios šeimoje. Jis yra vienintelis jų sūnus. Vyras yra trečias eilėje į sostą, po Princesės Viktorijos ir jos dukros, savo krikštaduktės Estelės. 
Karlas Philipas neseniai baigė žemės ūkio ir kaimo valdymo studijas.
Princas yra vienišas. 2008 metais "The Times" išrinko jį kaip devintą iš "Top 20 Karščiausių jaunų karalaičių".

Princesė Madeleinė



Princesė Madeleinė (Madeleine Thérèse Amelie Josephine) gimė 1982 metų Liepos 10 dieną kaip jauniausias Karaliaus ir Karalienės vaikas. Ją, nežinant kartais galima supainioti su vyresniąja seserimi, nes jos panašios kaip su vandens lašai - skirias tiktais amžius ir plaukų spalva.
2009 metų Rugpjūčio 11 dieną Madeleinė paskelbė apie savo sužadėtuves su teisininku Jonu Bergstrom. Deja, vestuvės taip ir neįvyko - 2010 Balandį buvo aišku, kad pora išsiskyrė (sklinda gandai, kad Jonas buvo neištikimas). Madeleinė išvyko į Niujorką kur susipažino su finansininku Christopheriu O'Neillu. Apie jų sužadėtuves pasaulis sužinojo 2012 metų Gruodžio 23 dieną, o Karališkoji šeima paskelbė, kad jų vestuvės įvyks 2013 metų Liepos 8 dieną.
Princesė yra entuziastinga jojikė.

Princesė Birgita
Princesė Birgita (Birgitta Indeborg Alice) yra karaliaus sesuo, gimusi 1937 metų Sausio 19. Kodėl ji nėra šalies valdytoja, nors už brolį yra vyresnė? Tada Švedijoje dar galiojo įstatymas, kad sosto paveldimumo pirmenybė teikiama vyrams (šis įstatymas pakeistas netrukus po Princo Karlo Philipo gimimo). Beto, ji buvo "tik" antrasis vaikas šeimoje. Priešingai nei jos seserys, ji vedė vyrą iš karališkos giminės ir su juo susilaukė trijų vaikų - Karlo, Desiree's ir Huberto.


Atleiskit, kad šį kartą taip trumpai.
Buvau numačiusi visai kitą straipsnį,
bet šį jau buvau pradėjusi, o mama
šūkaliojo, kad akis prie kompiuterio
per ilgai gadinu.


4 Komentarai

  1. man straipsnis patiko, taip trumpai, aiškiai, nieko daugiau ir nereikėjo :D Buvo labai šaunu sužinoti apie šią šeimyną, nes nieko apie juos nė nenutuokiau. Dėkoju už tokią galimybę!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Buvo įdomu, tik tiek, kad per daug datų bei pavardžių buvo... Jau galvojau, kad atsibos skaityti... Kažkaip nepratusi aš prie tokio stiliaus rašymo. :D Bet ačiū. Praplėčiau savo akiratį :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man tai asmeniškai Švedija yra pati nuostabiausia šalis pasaulyje tai man šis straipsnis patiko :)

    AtsakytiPanaikinti