TD blykstė: Muzikos bomba tapusios grupės - "Nirvana", "The Rolling Stones" ir "AC/DC"

Sveiki visi! Nusikelkime daug metų atgal, o galbūt ir ne tiek daug jei imtume skaičiuoti ir dėlioti tas ryškias datas kurios buvo prilygti sprogimui muzikos pasaulyje. Šiandieną apžvelgsime tris grupes kurios buvo, ir iki šiol yra gerai žinomos.

Pradėkime nuo grupės „Nirvana“...
Iki „Nirvanos“ alternatyvioji muzika buvo nuvertinama, o leidybinėms kompanijoms papildomas vargas ir nuostoliai. Tačiau, po antrojo grupės albumo, situacija žymiai pasiketė. „Nirvana“ išpopuliarino ‚punk‘, ‚po-punk‘ ir ‚indie‘ roką. O taip pat, ir to nesitikėdami, užkopė į radijo stočių grojamiausių kūrinių viršūnę. Grupė perdarinėjo, naujai atgaivino kitų grupių dainas, o grupės lyderis Kurt‘as Cobain‘as į savo atliekamų dainų
sąrašą visada pirmenybę teikė savo mėgstamų grupių kūriniams. Jos jam buvo daug svarbesnės nei grupės sukurtos dainos. „Nirvanos“ atliekami kūriniai atspindėjo ‚indie‘ roką ir pop stilių. Kaip žinoma, grupę išpopuliarino po-industrinis triukšmas ir sunkiojo metalo kalimas. Būtent „Nirvana“ ir iškėlė alternatyviąją muziką iš užkulisių ir įrodė kokia muzika gali būti vienu metu, ir melodinga, ir ugninga. Šios grupės nariai buvo nenuspėjami ir maištingi, o lyderio Kurt‘o Cobain‘o gyvenimas buvo be galo neprognozuojamas. Vartodamas narkotikus jis priėjo prie savęs žalojimo, o galų gale niekas net negalėjo nuspėti, kad jis savo gyvenimą baigs, prieš save pakeldamas ranką. Tačiau, kad ir kaip bebūtų, jų vadybininkai ir įrašų kompanija kruopščiai slėpė šias priežastis dėl kurių grupė galėjo sužlugti..


Kurt‘as susipažino su Krist‘u Novoselic‘u kuris taip pat domėjosi ‚punk‘ muzika. Po kiek laiko jie sukūrė grupę pavadinimu „The Stiff Woodies“. Grupės pavadinimai keitėsi, jie į savo gretas neužilgo priėmė būgnininką, kuris, po to ne kartą keitėsi.. Grupė tobulėjo, o joje kaskart vyko permainos. 1987 - aisiais grupė pasivadino „Nirvana“. Tai buvo visko pradžia. Grupė ėmė vis dažniau atlikti savo pasirodymus vakarėliuose. Jie rado vis daugiau pasekėjų. Su prodiuseriu Jack‘u Endino jie įrašė bandomųjų įrašų kurie galiausiai privedė prie to, kad grupė pasirašė sutartį su Jonathan‘u Poneman‘u, vienu iš ‚indie‘ leidybinės firmos „Sub Pop“ įkūrėjų. Po kiek laiko jie išleido savo pirmąjį hitą. Žmonės, tai yra publika, priėmė šį kūrinį itin gerai. Taigi ir pirmasis grupės albumas „Bleach“, viską tik dar labiau išjudino. Išleidus ir kitą albumą, šlovė nė nemanė apleisti vaikinų. Tačiau tada, atrodo viskas vyko kiek kitaip. Grupė tarsi nežinojo kaip susitvarkyti su tokiu pasisekimu ir šlove kurios nesitikėjo niekas. Po kiek laiko, grupės lyderis Kurt‘as vedė Courtney Love – ‚indie‘ roko grupės „Hole“ narę. Ne kartą sklido kalbos, kad abu atlikėjai vartoja narkotikus, heroiną... Buvo nemaža tokių straipsnių dėl kurių net kreiptąsi į teismą. Netrukus, Kurt‘as ir Courtney pranešė ir tai, kad jie laukiasi vaikelio. Tačiau kai vis dėl to Love pagimdė, prasidėjo dar aršesnės kovos. Ir šįkart, dėl vaiko. Sklido straipsniai, kad Love vartojo narkotikus net būdama nėščia. Tuo remdamiesi, vaikų teisių pareigūnai, sprendė klausimą dėl vaiko likimo.Tačiau pora apsigynė savo teises į vaiką. Tuo problemos nesibaigė. Kurt‘as ne kartą buvo perdozavęs narkotikų, o negana to, savo žmonai grasinęs nusižudyti. Galų gale, vaikinas pateko į atsistatymo centrą. Tačiau išėjęs iš jo baigė savo gyvenimą nusišovęs...

Nirvana - Smells Like Teen Spirit
Grupės nariai:

Kurt Cobain                        1987 - 1994 
Krist Novoselic                   1987 - 1994 
Dave Grohl                          1990 - 1994 
Pat Smear                           1987 - 1994 

Trumpa informacija apie grupės „Nirvana“ veiklą:

Veiklos pradžia:                   1987
Veiklos pabaiga:                  1994
Valstybė:                             JAV
Pagrindinis stilius:                 Alternatyvioji muzika

Grupės muzika turbūt yra girdėta ir Jums. Jų hitas „Smells Like Teen Spirit“ kaip ir kitos „Nirvanos“ dainos pašėlusiu greičiu apskriejo visą pasaulį. Jų muzika paliko neabejingais daugelį pasaulio žmonių. Nors iš pradžių buvo manyta, jog šis „projektas“ visai nesulauks pasisekimo, bet išleisti albumai paneigė visas spėliones. Tai dar kartą įrodo, kad „Nirvanos“ muzika – viena geriausių.

O dabar apie grupę „The Rolling Stones“...
Grupė "The Rolling Stones" susikūrė apie 1961 metus. Tai buvo dviejų draugų idėja, Jagger'io ir Richard'o, kai jie pabandė groti kartu. Prie jų prisijungus dar keliems muzikantams įvyko pirmasis jų koncertas, Londono klube. „The Rolling Stones“ įvaizdis, buvo formuojamas kaip priešingybė grupei „The Beatles“. Taip pat, ne kartą, grupė „The Rolling Stones“ dirbtinai sukeldavo skandalus, vardan populiarinimo. Grupė ne kartą buvo pasiekusi Didžiosios Britanijos muzikos topų viršūnę. Po albumo „Between the Buttons“ grupė pagarsėjo kaip provokuojančių vakarėlių dalyviai, o taip pat ir narkotikų vartojimu. Keista, kad tokie skandalai apipina beveik kiekvieną grupę. Grupės nariai Richard‘as, Jagger‘is ir Brian‘as Jones‘as net buvo teisiami dėl narkotikų laikymo. Brian‘ą Jones‘ą ypač žlugdė narkotikų vartojimas, todėl jis beveik nedalyvavo albumų įrašuose, taip pat nebegalėjo dalyvauti užsienyje rengiamuose koncertuose. Tai suprasdamas jis pasitraukė iš grupės, o po kiek laiko rastas negyvas.


Nepaisant to „The Rolling Stones“ maudėsi šlovės spinduliuose. Grupė įsteigė nuosavą įrąšų kompaniją kurią pavadino savo grupės pavadinimu. Pirmasis šios kompanijos išleistas produktas buvo grupės albumas “Sticky Fingers”. Grupės populiarumas visada augo ir buvo nenuginčijamas. Tai įrodo ir tai, jog gerbėjų buvo daugybė nors apie grupę visada vijosi skandalai apie narkotikų vartojimą, teismus ir t.t. Grupę gerbėjai mylėjo iki pamišimo, kuris tuo laiku lydėjo grupę „The Beatles“. Tačiau populiarumas ir žiniasklaidos dėmesys ėmė žlugdyti „The Rolling Stones“. Kad ir kiek grupė stengėsi išsilaikyti muzikos viršūnėje, jų kūrybingumas juos apleido ir jie užbaigė grupės ir kūribiškumo „amžių“ su geriausius laikus jiems primenančia daina „Start Me Up“. Tačiau net ir tada kai visi patikėjo grupės iširimu „The Rolling Stones“ nepasidavė. Jie vėl susibūrė ir išleido albumą „Steel Wheels“ su sėkmingomis roko dainomis. Po šio albumo išleidimo grupė surengė įspūdingą koncertinį turą. Nuo to laiko jie išleido dar ne vieną sėkmingą albumą. O grupė iki šiol sėkmingai dirba su įrašais ir vis dar groja džiuginančios savo gerbėjus.

The Rolling Stones - Start Me Up
Grupės nariai:

Charlie Watts 1962 - iki dabar 
Ronnie Wood                      1962 - iki dabar 
Mick Jagger                        1962 - iki dabar 
Keith Richards                     1962 - iki dabar 

Trumpa informacija apie grupės „The Rolling Stones“ veiklą:

Veiklos pradžia:                   1962
Valstybė:                             Didžioji Britanija
Pagrindinis stilius:                 Roko muzika

Na grupės pavadinimą – „The Rolling Stones“ esate girdėję turbūt visi. Grupė yra viena sėkmingiausių ir geriausių roko grupių. Jų muzika kaip jau minėjau ne vieną „užveda“ iki pamišimo. Tai buvo ir vis dar yra puiki muzika ir pavyzdys šiuolaikinėms žvaigždutėms.

Na ir galų gale apie grupę AC/DC...

Tai australų roko grupė, kurią sukūrė broliai Malcolm'as ir Angus'as Young'ai. Paprastai ši grupė siejama su hard rock muzika, tačiau „AC/DC“ savo muziką vadina tiesiog rokenrolu. Iš pradžių broliai susirado būgnininką, bosistą ir vokalistą. Taip pat norėjo turėti klavišininką, tačiau šios minties jie greitai atsisakė. Grupės sudėtis dažnai keistėsi. Kita naujovė buvo Angus’o Young’o mokyklinės uniformos devėjimas koncertuose. Ši mintis buvo brolių sesers. Tačiau grupės sėkme tapo Ronald Belford „Bon“ Scott. Jis tapo vokalistu ir su grupe įrašė „Can I Sit Next To You“/„Rockin' In The Parlour“. Grupėje buvo du skirtingi pagrindiniai vokalistai  -  Bon‘as Scott‘as ir Brian‘as Johnson‘as, todėl net gerbėjai linkę skirstyti šios grupės tarpsnius į Bon‘o Scott‘o ir Brian‘o Johnson‘o eras. „Muzikos šou Countdown dėka, AC/DC tapo viena iš populiariausių ir sėkmingiausių Australijos grupių, sukūrusi eilę hitinių albumų ir singlų, įskaitant ir jų nesenstantį roko himną „It’s a Long Way to the Top (If You Wanna Rock’n'Roll)“.“ AC/DC netrukus pasirašė tarptautinį kontraktą su Atlantic Records. Nuolatos koncertavo įgaudami vis daugiau patirties, stadijonuose apšildydami to meto žymiausias hard roko grupes. Nors po kiek laiko buvo kilę nesklandumų, grupė ir toliau skynėsi kelią link pergalės. „Highway To Hell“ – tai buvo jų šeštasis albumas, kuris neabejotinai grupę iškėlė į pačią hard roko viršūnę. Šis albumas buvo pirmas ir paskutinis kuriame skambėjo Bon‘o Scott‘o balsas. Bon’as Scott’as mirė 1980 vasario 19 d. Jis apalpo vakarėlyje ir buvo paliktas pažįstamo automobilyje. Kai buvo surastas, Bon‘as buvo kuo greičiau nugabentas į ligoninę, bet nuvykus jau buvo paskelbtas mirusiu.  Mirties priežasčių ir spėlionių kas vis dėl to nutiko - daug. Todėl nesistengsiu jų vardyti. Grupės nariai tarėsi išsiskirstyti. Tačiau nusprendę, kad Bon‘as Scott‘as būtų norėjęs, kad grupė tęstųsi vis dėl to liko. Po ilgo svarstymo ir atrankos į vokalisto vietą, juo tapo Johnson’as.




AC/DC - Whole Lotta Rosie
Grupės nariai:

Phil Rudd                            1975 – 1983 ;  1994 - iki dabar 
Cliff Williams  1977 - iki dabar 
Malcolm Young                   1973 - iki dabar 
Angus Young 1973 - iki dabar 
Brian Johnson                      1980 - iki dabar 
Chris Slade                          1989 - 1994 
Simon Wright 1983 - 1989 
Bon Scott                            1974 - 1980 
Mark Evans                         1975 – 1977

Trumpa informacija apie grupės AC/DC veiklą:

Veiklos pradžia:                   1973
Valstybė:                             Australija
Pagrindinis stilius:                 Roko muzika

Štai ir visos šiandieną apžvelgtos grupės. Tokių grupių yra žinoma ir daugiau. Jos taip pat nusipelnė būti paminėtos, tačiau šiam kartui tiek. Jeigu turite pasiūlymų galite juos išsakyti komentaruose. Iki kito karto! :)

8 Komentarai

  1. Nuostabus straipsnis! Labai ilgai laukiau straipsnio TD blog'e apie man patinkančią muziką. Ir dabar laabai nudžiugau jį išvydusi. ^^
    Šiaip viską žinojau, bet perskaičiau neatsikvėpusi. Labai tvarkingai išdėliotas, daug informacijos. Esu labai patenkinta šiuo tavo darbu. :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dekui. Malonu, kad patiko! Istiesu begalo stengiausi ir laukiau komentaru, o dabar be galo dziaugiuosi, kad tau patiko! :)))

      Panaikinti
  2. Tikrai labai įdomus straipsnis, kadangi esu šiek tiek "senesnės" muzikos gerbėja sužinoti daugiau apie klausomų grupių narius buvo tikrai naudinga. Spaudžiu visas tris reakcijas! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai patiko straipsnis. Tikrai malonu skaityt apie sias grupes, ypac Nirvana . <3
    Turiu prasyma, gal butu galima apie Beatles straipsni? Arba Queen?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rita, malonu, kad patiko!
    Patyta, dziaugiuosi, kad patiko! O del tavo prasymo, zinoma, aciu uz ideja! Pasistengsiu greitu laiku parasyti! :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Patiko, tik galėjai tvarkingiau išdėstyti, patraukliau akiai būtų ir skaityti būtų daug maloniau. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gintarija, aisku. :) Sikart nemazai dirbau prie teksto, o su isdestymu turbut uzskubejau. :))

      Panaikinti
  6. pat smear buvo nirvanoj nuo 1993 metu o ne nuo 1987

    AtsakytiPanaikinti