Dienoraštis. Kaip jį rašyti?

Sveikos! Šeštadienio vakaras, už lango šėlsta vėjas...
Žinau, kad jau buvo straipsnis apie dienoraščius, bet pagalvojau, kad gal reikėtų tai atnaujinti!
Ko reikia, kad galėtum rašyti dienoraštį?
Svarbiausia - reikia turėti minčių, kurias rašytum į savo dienoraštį ir žinoma reikia turėti patį dienoraštį. Jį rinkis kokį tik tu nori, tokį, į kokį būtų malonu rašyti.
Ką rašyti?
Rašyk viską! Viską, kas ateina į galvą. Rašyk tai, ką tau būtų įdomu paskaityti po penketo ar dešimt metų. Nesikuklink ir rašyk net pačias didžiausias savo paslaptis, asmeninius dalykus, nuostabias akimirkas, apie meilę, apie gyvenimą ir visą kitą. Užrašyk savo sapnus, išgyvenimus, svajones, mėgstamas frazes, nuotykius, kelionių įspūdžius. Tiesiog paimk savo dienoraštį ir rašyk viską, ką galvoji. Tik žiūrėk, kad tavo dienoraščio neskaitytų tie žmonės, kuriems neleistum jo skaityti. Nemanau, kad būtų labai malonu, jei kažkas sužinotų tavo paslaptis, o gal simpatijos vardą?!
Kokia nauda iš dienoraščio rašymo?
  • Na, visų pirma manau, kad rašydama dienoraštį pasitobulinsi savo rašymo įgūdžius, tai padės per lietuvių kalbos pamokas. Išmoksi dėstyti mintis popieriaus lape.
  •  Ar bent įsivaizduoji, kaip bus smagu po 10 metų paskaityti savo dienoraštį? 
  • Taip gali išsilieti, tyliai, ne ant kito žmogaus, o dienoraštyje. Manau tai geresnis būdas negu šaukti. 
  • Dabar - niekam neduodi skaityti savo dienoraščio, o kai būsi suaugusi moteris, galbūt duosi savo dienoraštį savo vaikams, jie - savo vaikams, kartais tokiu keliu dienoraščiai net tampa knygomis. 
  • Rašydama dienoraštį, tuo pačiu ir pažinsi save. Kas kelias savaites paskaitinėjus dienoraštį, pamatysi, kad tu keitiesi. Lėtai, po truputį, bet tavo mąstysena ir mintys keičiasi. 
  • Rašydama dienoraštį įamžinsi akimirkas, kurių nenorėtum pamiršti, tokias, kurios sukelia šypseną tavo veide.
  • Galbūt pasakius vieną ar kitą dalyką dienoraščiui, tau, bus lengviau gyventi, gal nusimesi naštą nuo pečių...
Žinoma tai ne visos priežastys dėl ko galėtum patikėti, kad dienoraštis - visai nieko!
Kad būtų įdomiau!
Kad būtų įdomiau ir originaliau, savo dienoraštį pildyk ne tik žodžiais, bet ir nuotraukomis, paveikslėliais, piešiniais, koncertų bilietais ir kitais dalykais, kurie tau kelia gerus prisiminimus. Aš savo dienoraštį mėgstu pasvajoti! Mėgstu parašyti pvz.kokia būtų mano reakcija jei atsidurčiau negyvenamoje saloje iš kurios nebūtų kelio sugrįžti namo, padarau sąrašą kokių 10 daiktus pasiimčiau į negyvenamąją salą ar kur kitur. Ir tu gali taip daryti! Juk tai tavo daiktas. Rašyk, piešk, klijuok į jį ką tik nori.
Taip pat dienoraštyje gali skirti puslapį, kuriame užrašytum viską apie save, savo pomėgius, vardą ir pavardę, bei kitus dalykus apie save.
Keli patarimai rašančioms dienoraščius.
  1. Dienoraštį rašyk tokioje aplinkoje, kur tau niekas netrukdytų, kur galėtum visa susitelkti į savo mintis, kur netrukdytų pašaliniai žmonės, televizoriaus garsai ar telefono skambėjimas.  
  2. Pabandyk suprasti, kokiu metu tau geriausia pavyksta rašyti, kada ateina daugiausiai minčių. 
  3. Pasistenk, kad tavo dienoraštis būtų spalvingas, jame rašyk ne vien tik savo liūdesį, liūdnus išgyvenimus ar kitas bėdas. Ten rašyk ir linksmus nutikimus, tai, dėl ko džiaugiesi ir esi laiminga.
  4. Jei dar nežinai ką rašyti, paskaityk knygą - dienoraštį. Aš labiausiai mėgstu tokio tipo knygas. Ten gali paskaityti, ką rašo kitos merginos savo dienoraščiuose, taip tau bus lengviau pradėti rašyti.
Kur paslėpti savo dienoraštį?
Jei bijai, kad kažkas iš tavo šeimos narių perskaitys tavo dienoraštį, paslėpk jį! Dienoraštį gali nešiotis su savimi, rankinėje ar kuprinėje. Jei nenori jo nešiotis paslėpk jį savo kambaryje. Tikriausiai turi kažkokią vietelę kambaryje, kurios niekas nežino arba niekada į ją nelįstų. Ten ir priglausk savo dienoraštį. Aš dienoraštį laikau po stalu, po stalo viršumi yra dvi slaptos lentynėlės, kurių niekas niekada netikrina!  


                                                                                              Tai tiek šiandien iš manęs, iki!!! :>







16 Komentarai

  1. Dienoraštis jau guli seniai pamirštas... bet tu atnaujinai norą rašyti! Ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai geras straipsnis :) Dienoraštį rašyti yra tikrai smagu :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Patiko! Pamenu kai aš rašiau dienoraštį 3-oje klasėje. Dabar vis pagalvoju ar tas pats žmogus esu, kuris ten rašė :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Buvo kelios klaidelės rašyboje, bet nepaisant to - patiko! Kyla įkvėpimas eiti rašyti. Ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jau seniai norėjau pradėti rašyti dienoraštį, tačiau vis neprisiruošdavau. Manau, metas to imtis! :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nors šiaip aš tiesiog nemoku rašyti dienoraščio - diena dažniausiai sutelpa į kelias eilutes, o ir paslapčių nepatikiu - kažkada mano pusbrolis perskaitė mano septynmetės "dienoknygę", perskaičius tavo straipsnį sukilo noras vėl pabandyti - vien dėl smagumo po 10 metų :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Smagus straipsnis, pati rašau dienoraštį, nes vėliau, kai užaugsiu bus laaabai smagu jį skaityti :) Pati stengiuosi papildyti savo rašliavas paveikslėliais, kriauklytėm ir t.t. Siūlau ir Jums užsiimti šia nuostabia veikla!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Seniau buvo kilęs man didelis noras rašyti dienoraštį ir tada nusipirkau sau jį kaip gimtadienio dovaną. Tokį "mandrą" :DD Spynelėje reikia suvesti kodą. Rašiau, bet... kažkaip dingo tas įdomumas ir nustojau rašyti, bet dabar pabandysiu viską iš naujo pasinaudojant tavo patarimais. Ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kaip smagu, kad straipsnis padėjo jus pastūmėti rašyti! :D
    Gintarija - kodėl? :(

    AtsakytiPanaikinti
  10. Jeigu ne išdėstymas būtų super! Nereikėjo ten apie tuos vėjus rašyt, nereikėjo rašyt, kad toks straipsnis jau buvo, reikėjo normalios įžangos, kurioje iš karto eitum prie reikalo. Tas paveiksliukas pradžioje buvo nereikalingas. Tas pats ir pabaigoje. Viska kita man patiko, bet su išdėstymu ir įžanga siūlyčiau labiau padirbėti. Sėkmės! :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Labai įdomaiai parašei, dar kaip tik nuo vakar pradėjau rašyt dienorašti :)) ačiū tau

    AtsakytiPanaikinti