TD apklausėlė.


Šį kartą mano apklausa bus kiek kitokia joje nekalbėsiu apie dabar ant nosies kabančias temas tai - artėjantys mokslo metai ir besibaigianti vasara.Visada stengiuosi atkreipti dėmesį į skaitytojų norus ir viena skaitytoja buvo pasiūliusi pakalbėti aktualiomis temomis,kaip narkotikai,alkoholis,cigaretės. Bet nusprendžiau grynai nepasikliauti vien šiais trimis žodžiais,bet šią temą praplatinsiu iki žodžių "Sveikas gyvenimo būdas"
Kiekvienas perskaitęs šiuos žodžius turbūt nepasakytumėme vienodo apibrėžimo ką tai reiškia. Pavyzdžiui man,tai subalansuota mityba ir pasaulis be jokių žalingų įpročių.  O jums galbūt,tai tiesiog aktyvus sportas,juk tai taip pat įeina į sveiką gyvenimo būdą.. Nerašysiu ilgų įžangos sakinių pradžioje,tiesiog bėgame skaityti mūsų apklausiamųjų atsakymų!

                                                                Apklausiamosios buvo  :      
                                                                               
Rasita - 13 metų.                                                                                      Indrė - 17 metų.

                                                                                      


                                                         





                                                          Paulina - 13 metų.
Vilija - 16 metų.                                                                                      Simona - 13 metų.                                               
 











1. Kiekvienas žodžius "Sveikas gyvenimo būdas" suprantame savaip..Vieniems tai aktyvus sportas,kitiems subalansuota mityba,o tretiems tiesiog gyvenimas be jokių žalingų įpročių,kaip rūkymas ar alkoholio vartojimas,o ką šie žodžiai reiškia tau?


Paulina : Sveikas gyvenimo būdas, pirmiausiai tai aktyvus laiko leidimas, o ne televizoriaus žiūrėjimas ir gulėjimas ištisą dieną.Antroje vietoje, tai - mityba. Jokių saldumynų, bulvių traškučių ar kolos. Sveikas gyvenimo būdas, tai jokio streso. Rami siela.

Rasita :  Nevartojimas kvaišalų (narkotikų ir pan.) ir sportuoti.

Vilija : Sveikas gyvenimo būdas mano manymu susideda iš visko, ką tu ir paminėjai. Tie dalykai kone neįsivaizduojami vienas be kito, todėl aš pritariu visiems išvardintiems variantams ir užtvirtinu, jog mano manymu sveikas gyvenimo būdas susideda iš sporto, subalansuotos mitybos ir sveikatos prižiūrėjimo.

Indrė :  Sveikas gyvenimo būdas man labiausiai asocijuojasi su gražia figūra, lygiu veidu ir sveikais plaukais - būtent į visa tai įeina ir sportas, ir mitybos derinimas bei žalingų įpročių vengimas. Manau, kad tai yra vienas svarbiausių dalykų kiekvienos save prisižiūrinčios merginos gyvenime, jau ilgą laiką man į galvą įstrigus citata „Sveikam kūne – sveika siela“ puikiai visa tai sutalpina į šiuos keturis žodžius.

Simona :  Kai perskaičiau šį klausimą, mano mintyse pirmiausiai buvo sportas! Bet žinoma, norint sveikai gyventi, sporto neužteks. Manau, kad dalykai kuriuos tu paminėjai (sportas, sureguliuota mityba, gyvenimas be jokių kvaišalų.. ) ir sudaro sveiką gyvenimo būdą. Dar norėčiau pridėti ir aktyvų laisvalaikio leidimą. Nes į tą sveiką gyvenimą tikrai neįsiskaito drybsojimas kiauras dienas prie televizoriaus su traškučių pakeliu.




2. Norint gyventi sveikai neapsieinama be taisyklės eiti miegoti ir keltis kasdien tuo pačiu laiku, tiksliau - laikytis dienos rėžimo. O ar tu kreipi dėmesį kada keliesi ir kada eini miegoti? Ar tai tau aktuali ar visiškai nieko nelemianti taisyklė?

Paulina :  Na, prieš einant miegoti pasiskaičiuoju kiek laiko galėsiu pamiegoti. Nenoriu miegoti per mažai, kad nesijausčiau dieną išvargusi. Pastaruoju metu, kai jau nebe daug liko iki mokyklos, žiūriu savo miego trukmę. Noriu, kad mokykloje jausčiausi gerai ir nežiovaučiau per pamokas. Tad aktuali man ši taisyklė.

Rasita :  Nekreipiu. Aš keliuosi ir einu miegoti skirtingu laiku.

Vilija : Vasarą mano režimas buvo visiškai sujauktas, todėl vėl bus sunku grįžti į normalų režimą, kuomet užmiegu ir keliuosi tuo pačiu metu. Vasarą miegodavau kada išeidavo, ne kartą naktinėjimai užsitęsdavo iki 4-5 ryto, o tuomet miegodavau pusę dienos.. Mokslo metais visada einu miegoti ir keliuosi maždaug tuo pačiu metu, nes tik taip galiu jaustis energinga ir pasiruošusi mokyklai.

Indrė :  Einant į mokyklą mano miego rėžimas praktiškai toks pats - stengiuosi užmigti apie vienuolikta, o keliuosi septintą valandą ryte, aišku, būna menkų nuokrypių. Tačiau vasarą visas dienos rėžimas nuodėmingai išsiderina - nueiti miegoti paryčiais ir atsikelti vidurdienį tapo nebe taip jau ir keista. Taip pat kartais išsimiegojimui tiesiog nelieka laiko ir, tiesą pasakius, labai save dėl to graužiu, nes manau, kad pakankamas miego kiekis yra vienas pirmutinių dalykų sveikos gyvensenos sąraše.

Simona :  Na, bent jau vasarą į tai dėmesio tikrai niekada nekreipiau ir iki šiol nekreipiu. Žinoma, nebent anksti ryte yra suplanuota kažkur eiti ar važiuoti, tuomet stengiuosi miegoti nueiti ankščiau. O kalbant apie mokslo metus, miegoti einu ir, žinoma, keliuosi tuo pačiu laiku. Kadangi nuėjus į mokyklą tikrai nenoriu pamokose žiovauti ir skųstis, kad blogai miegojau.




3. " Gera dienos pradžia – pusė darbo! " Kaip patartum žmonėms pradėti dieną,kad  jie tiesiog jaustųsi puikiai iš pačio ryto?

Paulina :  Išgerti stiklinę sulčių ar paprasčiausio vandens. Tai labai lengva. Tiesiog ramiai išgerti. Ir apie nieką negalvoti. Dar galėčiau pasiūlyti, kad atsibudus ryte, tiesiog nusišypsoti. Dažnas pagalvos, kad čia nesąmonė, bet nepabandę - nesužinos.

Rasita :  Skaniai ir sveikai papusryčiauti.

Vilija :  Beabejo pirmiausia išsimiegoti. Niekas nepadarys tokio stebuklo, kurį padaro visavertis miegas. Rytinė mankšta taip pat vienas iš būdų gerai savijautai. Nusiprausk šaltu vandeniu, paklausyk mėgstamos muzikos, apsirenk patinkančius drabužius, nusiteik pozityviai ir pati nepastebėsi kaip nuotaika taps tikrai gera!

Indrė :  Mankšta ryte, vėsus dušas, sotūs ir organizmo neužkemšantys pusryčiai bei, mano atveju, puodelis kavos - mano nuomone tai pagrindiniai dalykai puikios dienos link.

Simona :  Kad žmonės puikiai jaustųsi iš pačio ryto ir visą likusią dieną būtų žvalūs ir energingi, siūlyčiau kavos ar arbatos puodelį iškeisti į dešimties minučių rytinę mankštą! Pati esu tai išbandžiusi ir tikrai galiu patvirtinti, jog tai laaabai veiksminga! O vos tik padarius rytinę mankštą, siūlyčiau kuo greičiau eiti po dušu ir nusiprausti šaltu vandeniu!
 

4.Nikotinas anksčiau buvo naudojamas kenksmingiems vabzdžiams nuodyti. Vien šie žodžiai kelia šiurpą... Galbūt ir tu žinai kažkokį įdomesnį faktą apie alkoholį,rūkymą ar tiesiog narkotikus? Jei taip,pasidalink juo su mumis!

Paulina:  Alkoholis : Geriantys gyvena 17 m. trumpiau. | Dėl alkoholio: 80% žmogžudysčių, 83% nuskęsta, daug savižudybių, ligų, pravaikštų, kritęs darbo našumas, prasta kokybė, sugadinta technika, traumos, gaisrai, vagystės 70%, 89% užsikrėtė venerinėm ligom. . Apie rūkymą : Apie 95 proc.rūkalių, kurie išgyvento miokardo infarktą, iškarto meta rūkyti savarankiškai. | Lašas nikotino užmuša arklį - o jeigu dar tiksliau, tai lašas gryno nikotino užmuša ne vieną, o netgi tris arklius. | Kas aštuonias sekundes pasaulį miršta žmogus, mirties priežastis ta, kad visa tai nuo tabako sukeltų padarinių.

Rasita :  Nežinau.

Vilija : Nesidomiu šiais dalykais taip giliai, bet užtenka žinoti, jog tai baisūs dalykai, po kurių dažniausiai gyvenimo pasaka sudūžta į šipulius..

Indrė :  Labiausiai įstrigęs faktas, bent kiek susijęs su šiais dalykais, kad Adolfas Hitleris nei kiek nevartojo alkoholio. Nežinau kiek tai yra įdomu, bet, mano nuomone, jokio girto žmogaus poelgiai niekad negalės lygintis su Hitlerio.

Simona :  Apie tokius dalykus aš tikrai nieko nežinau ir jais nesidomiu, tad kažkokio įdomesnio fakto nežinau. Žinau tik tai, kad tai yra tikras brudas.




5.Kiekvienas savo šeimoje išmokstame vertinti dalykus vienaip ar kitaip. Ar tavo šeimoje yra priimtinas žalingas gyvenimo būdas omenyje turiu apie rūkymą ir alkoholio vartojimą ar visgi vertinamas sveikas gyvenimo būdas?

Paulina :  Mūsų šeimoje nelabai vertinama tai. Yra asmenų kurie rūko. Ir vartoja alkocholį per šventes ir pan. Tad sveiko gyvenimo būdo - ne.

Rasita : Sveikas gyvenimo būdas.

Vilija : Mano šeima nepropoguoja šių dalykų ir rodo man gerą pavyzdį, todėl nei karto nesu paėmusi cigaretės į ranką ar pasigėrusi. Šeimoje niekas nerūko, alkoholis naudojamas šventėms ir progoms paminėti, todėl mano pasaulėžiūra ties šiais dalykais suformuota idealiai.

Indrė : Mano giminėje yra nemažai rūkančių ar piktnaudžiaujančių alkoholiu žmonių. Turbūt būtent dėl to vengiu rūkymo ar per didelio alkoholio vartojimo. Turbūt mano šeimoje nėra pasiektas nei vienas kraštutinumas, nors labiau, ypatingai aš, linkstame link sveiko gyvenimo būdo. Tiesiog man būna nemalonu žiūrėti į prasirūkiusius ar prasigėrusius žmones nuo pat vaikystės, turbūt tai ir suformulavo mano požiūrį į tai, išlikusį iki šiol.

Simona :  Mes propoguojame tik sveiką gyvenimo būdą! Nesu mačiusi nei vieno savo šeimos nario su cigarete rankose ir tuo labai didžiuojuosi! Mano tėtė yra sportininkas, dirba kūno kultūros mokytoju, tad ir mus su broliu skatina sportuoti. O mūsų namuose beveik nėra pirktinio maisto (neįskaitant sviesto, majonezo ir kitų panašių dalykų), kadangi mano šaunioji mama yra puiki kulinarė ir visada mums ką nors skanaus pagamina savo rankomis.

Kuri iš šių panelių nusipelnė daugiausiai jūsų simpatijų? Gal atradote klausimų į kuriuos atsakytumėte visiškai taip pat,kaip mūsų apklaustos merginos?
P.s Temas kitoms apklausoms siūlykite į komentarus.

*Komentuok šį straipsnį - gauk 1 vieną tašką. Dalyvauk rubrikoje ar konkurse - gauk 3 taškus. Tapk aktyviausiu "Teenage Dreams" blog'o skaitytoju ir laimėk knygą "Laumės vaikas"!

8 Komentarai

  1. Labai patiko :) visos atsakinėjančios panelės moka gerai atsakyti... O gal galima kitoje apklausoje dalyvauti ir man? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tik Rasitos atsakymai manęs nesudomino...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Agota - Malonu girdėti! Žinoma,parašyk man į fb : Ingrida Krištopavičiutė.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šauni rubrika! Tik vat, pritariu Agotai, kad Rasitos atsakymai buvo neįdomūs ir per trumpi. Jei jau dalyvauji apklausoj, reikia pasistengti atsakyti bent pora sakinių, o ne keliais žodžiais.
    Bet iš tiesų - viskas buvo šauniai! Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rasita šiek tiek nuvylė... Keli žodžiai, trumpi sakiniai. Šiek tiek gaila ;) Bet rubrika šauni!!! Taip ir toliau :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Man norėtusi išgirsti nuomonę apie įvykius Sirijoje arba apie panašius dalykus.

    AtsakytiPanaikinti