
Vaisiai - tai ne tik skanus produktas, bet ir tikra vitaminų bomba! Jie turtingi vitaminais, kurie mums reikalingi augimui. Vaisiai padeda kai slenka plaukai, lūžinėja nagai, tačiau kiekvienas vaisius yra unikalus ir savaip naudingas.
APELSINAI - jau seniai tapo kasdien vartojamais vaisiais, jie yra malonaus skonio, puikiai žadina apetitą. Juose yra nemažai inozito, panašaus į vitaminus junginio, kuris reguliuoja medžiagų apykaitą, gerina virškinimą, teigiamai veikia nervų sistemą. Šie vaisiai ne tik skanūs, kvapnūs, gražūs, gaivinantys, bet ir labai vertingi.
Apelsinų sudėtyje gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų, o į vitaminus panašios medžiagos bioflavonoidai – puikūs antioksidantai, saugantys žmogaus organizmą nuo žalingo kenksmingų medžiagų, laisvųjų radikalų poveikio, mažinantys ne tik aterosklerozės, bet ir vėžio atsiradimo riziką. Šių vaisių sudėtyje yra bakterijas naikinančių fitoncidų. Žiemą ir ankstyvą pavasarį – tai puikus natūralių vitaminų šaltinis, ir ne tik šie vaisiai, bet ir jų sultys bei sulčių kokteiliai, ypač biologiškai vertingi tie, kurie gaminami spaudžiant sultis iš šviežių vaisių.
Puikus vitamino C šaltinis
Visi puikiai žinome, kodėl naudinga valgyti apelsinus. Žinoma, nes juose gausu vitamino C. Šis vitaminas mums reikalingas tam, kad organizmas galėtų efektyviai kovoti su įvairiausiais ligų sukėlėjais. Taip pat nuo jo mes tampame atsparesni stresui ir suaktyvėja mūsų laimės hormonai.
Taip pat:
Apelsinai skatina lytinių hormonų gamybą, padeda sutelkti dėmesį, nuveja nuovargį, mažina išsekimą ir stiprina kraujotaką. Apelsinas – puikus pasirinkimas ir norinčiam įveikti pagirias. Taip pat rekomenduojama suvalgyti apelsiną, jeigu per pietus ar vakarienę valgėte mėsos, nes šiame vaisiuje esančios veikliosios medžiagos padeda geriau ir greičiau įsisavinti mėsoje esančius baltymus.

OBUOLIAI - visiems gerai žinomas
vaisius. Vitaminų obuoliuose nedaug, tačiau vaisiai labai vertingi, nes juose
gausu ląstelienos, mineralinių druskų. Tai stebuklingas vaisius, deja, kartais
nepakankamai įvertinamas. Tikriausiai tik dėl to, kad auga bene kiekviename
sode ir niekam nekelia jokios nuostabos. Obuolius mėgsta visi. Obuolių teikiama
nauda neabejotina – tai žino visi, tačiau toli gražu ne visi žino, kiek
obuoliai pasižymi tam tikromis gydomosiomis savybėmis. Taigi, kokia obuolių
nauda žmogaus organizmui?
Obuoliai – skanūs cholesterolio naikintojai
Mokslininkai nustatė, kad kasdien
suvalgant po 2 obuolius cholesterolio kiekis sumažėja 16%, o toks pats obuolių
kiekis plius vienas mažas arba vidutinis svogūnas ir 4 puodeliai žaliosios
arbatos sumažina infarkto pavojų 32%.
Apsauga nuo vėžio
Obuolio žievelėje yra daug
antioksidanto kvercetino, kuris kartu su vitaminu C trukdo laisviesiems
radikalams daryti neigiamą poveikį organizmui. Mokslininkai mano, kad pektinas
gali “surišti” į organizmą patenkančias kenksmingas medžiagas, tokias kaip švinas
ir arsenas, bei pašalinti jas. Netirpstančios obuoly esančios skaidulos padeda
išvengti vidurių užkietėjimo bei pašalina kenksmingas medžiagas iš žmogaus
organizmo, o tai mažina tikimybę susirgti storosios žarnos vėžiu.
Obuoliai padeda virškinti
Obuolys skatina virškinimą,
normalizuoja jį. Medžiagos, minėtos anksčiau, padeda išvengti vidurių
užkietėjimo. Pektinas padeda gydyti diarėją. Tradiciškai obuoliai yra laikomi
gera priemone nuo viduriavimo ir skrandžio problemų. Tam yra savo priežasčių:
obuoliuose yra obuolių ir vyno rūgščių, padedančių virškinti maistą.
Obuoliai – grožio šaltinis
- Sausai odai idealiai tinka trintų obuolių kaukė: veidą patepkite aliejumi ir užsidėkite sutrintų obuolių masę. Oda bus sudrėkinta ir gaivi;
- Normaliai odai kaukę gaminkite iš obuolių, 1 šaukštelio grietinės ir šaukštelio krakmolo;
- Riebiai odai puikiai tiks kaukė, pagaminta iš piene virto smulkinto obuolio, sumaišyto su kiaušinio baltymu;
- Obuoliai gali padėti pašviesinti strazdanas: sutarkuokite obuolį ir sumaišykite su vienodu tarkuotų krienų kiekiu. Mišinį ant veido palaikykite 15 min ir nuplaukite drungnu vandeniu;
- Tarkuoto obuolio ir sviesto mišinys puikiai atgaivina suskeldėjusias lūpas;
- Pavargusią rankų odą palepinkite
2-3 minutes masažuodama nulupto obuolio skiltele.
Sultingos ir saldžios, minkštos
ir šiek tiek grūdėtos... Kas?
KRIAUŠĖ – netolima obuolių ir
svarainių giminaitė. Vaisių oda gali būti geltonos, žalios, rudos, raudonos
spalvos ar įvairiaspalvė.
Nors kriaušėse yra nemažai
cukraus ir nėra itin gausu maistinių medžiagų, jos pasižymi gana dideliu
skaidulų kiekiu. Kriaušės gerina širdies ir kraujagyslių bei gaubtinės žarnos
veiklą. Jos ne tik padeda išvengti vidurių užkietėjimo, bet ir užtikrina
tuštinimosi reguliarumą. Tyrimais įrodyta, kad kriaušės gali sumažinti
padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje.
Nuo vidurių užketėjimo
Pektinas yra diuretikas, turintis
vidurius laisvinantį poveikį. Pastovus kriaušių sulčių vartojimas padeda
reguliuoti žarnyno veiklą.
Nuo aukšto spaudimo
Kriaušės veikia kaip
antioksidantas ir antikancerogenas, kuris padeda išvengti aukšto kraujospūdžio
ir insulto.
Nuo karščiavimo
Kriaušės pasižymi vėsinančiu
poveikiu, padedančiu mažinti karščiavimą. Geriausias vaistas nuo karščiavimo –
greitai išgerti didelę stiklinę kriaušių sulčių.
Verta žinoti
Kriaušes valgyti naudingiau nei
gerti mineralinį vandenį, o suvalgytos kriaušės skrandyje neužsibūna, greitai
pakliūna į žarnyną skatindamos jo judesius, todėl šių vaisių nepatariama
valgyti vakare, žieminių veislių kriaušes galima konservuoti, kepti, džiovinti,
tačiau aukštos temperatūros paveiktose kriaušėse išlieka mažai vitaminų bei
kitų biologiškai veiklių medžiagų.

BANANAI - labiausiai paplitęs visame Pasaulyje vaisius. Jie
kilę iš Malaizijos. Šeštajame šimtmetyje jie buvo pradėti auginti Indijos
teritorijoje.

Puikus antidepresantas
Bananai – puikus antidepresantas ir geros nuotaikos
stimuliatorius. Jei norite darganotą dieną būti linksmi ir žvalūs, nusilupkite
bananą. Šie vaisiai turi serotonino – medžiagos, suteikiančios optimizmo,
tonizuojančios organizmą.
Numalšina alkio jausmą
Juose yra puikus paprastųjų ir
sudėtinių angliavandenių santykis, todėl prisotina organizmą gliukozės ir gerai
numalšina alkio jausmą.Geriausia bananus valgyti „ant tuščio skrandžio“, o dar
geriau, jei jie bus vienintelis patiekalas, pavyzdžiui, pusryčiams ar
vakarienei.

Pirmoji pagalba
Bananai – tai pirmoji pagalba raminant įvairias opas. Šie
vaisiai užkerta kelią arba gydo jau prasidėjusią opaligę, padeda sumažinti skrandžio
rūgštingumą ar visai atsikratyti alinančio rėmens.
Taip pat:
- Bananuose labai daug skaidulinių medžiagų, kurie veikia kaip natūralūs laisvinamieji vaistai
- Šis vaisius gali būti natūrali priemonė nuo pagirių
- Šie vaisiai mažina paraudimą ir odos sudirgimą, kai įkanda uodas
- Bananai – tai vitaminų C, A1, B6, ir B12 kombinacija, kuri leidžia rūkaliams palengvinti nikotino stokos sukeliamas problemas. Jei manote, kad laikas mesti rūkyti, šie vaisiai jums tikrai pagelbės
- Dėl padidėjusios medžiagų apykaitos, organizme sumažėja kalio kiekis, o bananai padeda palaikyti šio naudingo elemento pastovų lygį kraujyje
- Jei per dieną suvalgysite daugiau kaip tris bananus, tai sumažins riziką senatvėje apakti
- Bananuose gausu kalcio, kuris padeda stiprinti kaulus
- Šie vaisiai skatina tinkamą inkstų veiklą
- Bananai gerina kraujo apytaką

MANGAI – ovalios ar apvalios
formos kaulavaisiai. Jų būna labai įvairaus dydžio – maži kaip persikai ir
stambūs, užaugantys net iki 25 cm ilgio bei 10 cm pločio. Mangai tinka vaikų ir
suaugusių mitybai. Jie valgomi švieži, prinokę (kaip obuoliai ir kriaušės), iš
vaisių spaudžiamos vertingos sultys su minkštimu, gaminami gaivieji gėrimai,
ruošiamas marmeladas, želė. Mango gabalėliais paįvairinami desertai, jų dedama
į pyragus ar patiekiama su ryžių patiekalais, pusryčiams skirtais javainiais,
vaisių salotomis. Mangai dera su paukštienos, taip antienos ir kiaulienos
patiekalais.

Vitaminų ir mineralų bomba
Mango vaisiai turi 11-20 proc.
angliavandenių, šiek tiek baltymų, 0,2-0,5 proc. organinių rūgščių ir net 80 proc.
vandens. Juose yra 60-900 mg vitamino C, karotino, vitamino E, B grupės
vitaminų (B6, B3 – niacino, B5 – pantoteno rūgšties ir kitų, teigiamai
veikiančių nervų sistemą, ypač patyrus stresą). Gausu mineralinių medžiagų
(mikro- ir makroelementų): vario, magnio, mangano, kalio, cinko ir kt.
Odai
Mangas - jaunystės eleksyras
odai, suteikiantys elastingumo ir stangrumo.
Jame esama vitamino C ir fermentų, kurie stabdo raukšlių atsiradimą,
skatina kolageninių skaidulų susidarymą.
Širdžiai ir kraujagyslėms
Kalis būtinas širdies ir kraujagyslių sistemos
veiklai. Šviežios mango sultys padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, siūlomas
vartoti aterosklerozės profilaktikai. Vienas didelis mangas- visos paros kalio
dozė.
Regėjimui
Mangas - puikus karotino (provitamino A)
tiekėjas, kuris organizme virsta retinoliu, aktyviai dalyvaujančiu prieblandos
ir spalvoto regėjimo procesuose, jis teigiamai veikia akies ragenos būklę.
Inkstams
Kadangi mangas turi daug vandens ir
mineralinių medžiagų, jis puikiai valo ir normalizuoja inkstų veiklą.
Nervų sistemai
Manguose esama daug gkiukozės, kuri gerai
veikia centrinę nervų sistemą. Stiklinė šviežių sulčių, išgerta iš ryto, -
suteiks žvalumo visai dienai. Energetinė mango vertė - 100 g. tik 70 kcal.
Vėžio profilaktikai
Manguose gausu antioksidantų -
medžiagų, kovojančių su laisvaisiais radikalais, kurie provokuoja vėžio
atsiradimą.
Jei puola pūslelinė
Šakute sumaigyti truputį prinokusio mango minkštimo,
sumaišyti su dviem lašais mentolinio aliejaus ir dėti košelę ant perštinčios
lūpos vietos 10 - 15 min. kartoti 2 - 3 kartus per dieną. Uždegimą aktyviai
slopina antivirusinė medžiaga - magneferinas.
Drėkinamasis kremas
Sumaišyti du šaukštus
susmulkinto mango minkštimo su šaukšteliu medaus, įpilti šaukštelį alyvuogių
aliejaus ir užsitepti ant veido. Po 15 min. nuplauti šiltu vandeniu ir nuvalyti
veidą toniku.
Antistresinis kokteilis
3 šaukštus mango
minkštimo sumaišyti su šaukštu grikių medaus ir puse stiklinės šilto pieno.
Išgerti mažais gurkšneliais.

CITRINA
Citrinoje, puikiame vitamino C ir bioflavonoidų šaltinyje,
dar yra šiek tiek kalcio, fosforo, kalio ir karotino. Dėl savo rūgštumo
kulinarijoje ji gali pakeisti actą. Citrinų sultys turi antiseptinių savybių ir
tinka peršalus, laringito, reumato, alergijų bei viduriavimo simptomų
palengvinimui ir profilaktikai.
Iš šviežių citrinų sulčių ruošiami padažai salotoms,
gaivieji gėrimai, jų įlašinama į arbatą. Labai naudinga ir citrinos žievė: jos
galima dėti į patiekalus dėl kvapo arba pasaldintą valgyti vieną kaip saldainį.
Kad šis vaisius būtų kuo naudingesnis sveikatai, svarbu vartoti tik šviežias
citrinas, o ne konservuotas jų sultis, ir suvalgyti jas kuo greičiau.
GREIPFRUTAS
Šiame citrusiniame vaisiuje labai daug vitaminų A ir C, yra
šiek tiek mineralų: kalcio, fosforo ir kalio. Greipfrutuose taip pat
gausu vitaminų D, P, B1, citrinų rūgšties, eterinių aliejų, pektininių ir
dažančiųjų medžiagų.Greipfrutai būna balti ir rausvi, rausvuosiuose vitamino A
yra penkis kartus daugiau negu baltuosiuose. Rugsėjo - spalio mėnesį nuskintų
greipfrutų sultyse yra daugiausia vitamino C, todėl jos naudingos peršalus ir
karščiuojant.Pikantiško skonio greipfrutų žievėje gausu bioflavonoidų,
kurie kartu su vitaminu C stiprina dantenas, arterijas ir kapiliarus. Jie labai
tinka atsigaivinti sergantiesiems ateroskleroze bei hipertonija.
ABRIKOSAI
Iš Kinijos kilę abrikosai yra populiarūs sezoniniai vaisiai,
prinokstantys birželio ir liepos mėnesiais. Tai puikus vitamino A ir kalio
šaltinis.Abrikosus rekomenduojama valgyti sergant plaučių ligomis.
Juose daug vario ir kobalto, todėl šie vaisiai naudingi gydant anemiją. Be to, abrikosuose nemažai kalcio, silicio,
fosforo ir vitamino C
PERSIKAI
Persikas kilęs iš Kinijos, kur buvo kultivuojamas
tūkstančius metų. Europoje jį išpopuliarino romėnai, o į Šiaurės Ameriką
šešioliktame amžiuje atvežė ispanų tyrinėtojai.Persikai veda skanius vaisius, kuriuose daug beta karotino,
geležies, kalcio, yra šiek tiek vitamino C ir niacino.
NEKTARINAI
Nektarinai – puikaus skonio ir aromato desertiniai vaisiai.
Juose yra 70-90 % drėgmės. Angliavandenių sudėtyje vyrauja cukrūs.Nektarinuose beveik nėra krakmolo, mažai ląstelienos, tačiau
daug pektininių medžiagų. Nektarinuose vitaminų nedaug, tik kiek daugiau
vitamino C. Jų sudėtyje labai daug kalio – mineralo, ypač svarbaus normaliai
širdies veiklai. Taigi, sergantieji širdies ligomis nektarinus gali valgyti kuo
dažniau.
Skanu ir naudinga
KIVIŲ ŠERBETAS
Reikės:
- Šešių - septynių didelių kivių
- Žiupsnelio cukraus
- 250ml vandens
- 2 kiaušinių
Nulupti 6 didelius kivius ir smulkiai
supjaustyti. Sudėti į puodą, užpilti 250 ml. vandens ir trupučiu cukraus.
Kaitinti ant silpnos ugnies, kol ištirps cukrus. Neužvirinti. Nukelti nuo
viryklės. Palaukti, kol atvės, Kivius suplakti. 2 kiaušinių baltymus suplakti
iki standžių putų ir sudėti į kivių mišinį. Viską supilti į plokščią metalinį
indą ir plakti iki vientisos masės. Palikti nakčiai šaldiklyje. Papuošti kivių
gabalėliais.

BANANŲ - PERSIKŲ kokteilis
Pagamintas su šviežiu liesu jogurtu, šis kokteilis kupinas
vitaminų ir mineralų – puikus energijos pliūpsnis dienos pradžioje ar prieš
sportuojant.
2 dideli pjaustyti bananai
1 skardinė persikų puselių natūraliose sultyse
200g. lieso jogurto
1/3 stiklinės kapotų šviežių mėtų
1 valg. šaukštas medaus
1 ¼ stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių
Į blenderį sudėkite bananus, persikus, supilkite, jogurta,
mėtas, medų ir trinkite, kol gausis piure. Supilkite apelsinų sultis ir dar
truputį pamaišykite. Supilkite į stiklines (4 asmenims)
MANGO - BANANŲ kokteilis
Kupinas kalcio, proteinų, vitaminų B ir C šis kokteilis puikiu
skanėstu bet kurie dienos metu.
Pusė gerai prinokusio mago
1 mažas prinokęs bananas
150ml. lieso pieno
120ml. Apelsinų sulčių
2 v.š citrinų sulčių
1 a.š cukraus
Mangą nulupkite, atskirkite nuo kaulo ir supjaustykite.
Sutrinkite blenderiu kartu su bananu. Supilkite pieną, apelsinų, citrinų
sultis, cukrų ir plakite maksimaliu greičiu, kol susimašys. Supilkite į
stiklines ir iš karto patiekite (2 asmenims)
MĖLYNIŲ ir BANANŲ kokteilis
Reikės:
2 stiklinės pieno,
2 šaukštai virtų mėlynių,
1 didelis bananas.
Bananą sutrinkite kokteilinėje,
paskui sudėkite mėlynes ir vėl išplakite, supilkite pieną ir vėl viską
išplakite.
Tirštas ARBŪZŲ kokteilis
Reikės:
250 g prinokusio arbūzo,
2 bananai,
didelis greipfrutas,
50 ml granatų sirupo.
Arbūzą nulupkite, sėklytes
pašalinkite, tada minkštimą supjaustykite ir sudėkite į kokteilių plaktuvą.
Išspauskite greipfruto sultis, supilkite į indą su arbūzų gabalėliais. Bananus
nulupkite, susmulkinkite, sumeskite prie kitų vaisių, tada įpilkite 50 ml granatų
sirupo.Įmeskite saujelę smulkinto ledo ir viską iki vientisos masės išplakite
elektriniu plakikliu.

Grožiui
AVOKADŲ KAUKĖ
Reikės:
- 1 avokado
- 1 šaukštas alyvų aliejaus
- 1 šaukštas kepimo miltelių
Avokadą sutrinti, įpilti šaukštą alyvų aliejaus, įberti
šaukštą kepimo miltelių . Maišyti, kol gausis vientisa masė. Šia mase ištepkite
plaukus. Po 15 min. išskalaukite šiltu vandeniu. Aliejus ir avokada prisotina
plaukus baltymų, drėkina ir suteikia jiems žvilgesio.

OBUOLIŲ KAUKĖ
Reikės:
- Pusės obuolio
- 1 šaukštelio krakmolo
- 1 kiaušinio baltymo
Pasigaminti galite
taip: du šaukštus plastmasine trintuve sutrintų obuolių tirščių, sumaišykite su
šaukšteliu krakmolo, ir išplaktu
kiaušinio baltymu. Su šia kauke pabūkite apie 20 minučių. Nuplaukite
mineraliniu vandeniu.
SPANGUOLĖS taip pat tinka riebiai veido odai. Gaminkite taip
pat, kaip obuolių kaukę, tik vietoje obuolių dėkite spanguoles.
Norėdamos atgaivinti veido odą - naudokite ARBŪZĄ. Arbūzo
sultimis veidą ir kaklą gaivinkite reguliariai keletą kartų dienoje.
Veidą puikiai gaivina ir VYNUOGĖS. Perpjovę vynuogę,
ištepkite veidą, kaklą, akių vokus. Pabūkite apie dvidešimt minučių, ir
nuplaukite drungnu vandeniu.

*Komentuok šį straipsnį - gauk 1 vieną tašką. Dalyvauk rubrikoje ar konkurse - gauk 3 taškus. Tapk aktyviausiu "Teenage Dreams" blog'o skaitytoju ir laimėk knygą "Laumės vaikas"!
7 Komentarai
Labai daug naujo sužinojau, labai patiko kad parašei receptų ir kaip pasigaminti kaukių. Puikus straipsnis spaudžiu visas 3 reakcijas.:)
AtsakytiPanaikintiLabai gerai, kad įterpei receptų! :D Straipsnis nebuvo sausas. Be to, informacija tikrai naudinga! Šauniai padirbėjai. :)
AtsakytiPanaikintiPuikus straipsnis, bet galėjai dar pridėti kokių receptukų, kad ir tos, kurios nemėgsta konkretaus vaisiaus susigundytų jo paskanauti :)
AtsakytiPanaikintiKuo jau kuo, bet arbūzinio kokteilio receptu tikrai pasinaudosiu... aišku, receptų galėjo būti dar daugiau, bet straipsnis ir taip gerai išplėtotas, ilgas :) Patiko, spaudžiu visas reakcijas ;)
AtsakytiPanaikintiOho kiek daug sužinojau. Ačiū, spaudžiu visas reakcijas :)
AtsakytiPanaikintiMan patiko šis straipsnelis! Jis tikrai ilgas ir įdomus, šauniai padirbėjai! :)
AtsakytiPanaikintiKiek puikių patarimų ir receptų! Kadangi vaisių valgau labai daug (daržovių mano meniu nėra), tad tavo straipsnis iškart spausdinamas ir kabinamas skelbimų lentoje :) Ačiū!
AtsakytiPanaikinti