Susirask sau hobį!

Daugeliui ruduo asocijuojasi su purvu, rutina ir dideliu mokslu. Bet taip tikrai nėra. Tiksliau, to gali nebūti, jeigu pati to norėsi. Vietoj verkšlenimo, kad vasara baigės, siūlau pabandyti atrasti veiklą, kuri tave džiugintu visais mokslo metais. :)

Kodėl svarbu yra turėti hobį.
Atėjo dienos, kuriomis mes vėl nuo pirmadienio iki penktadienio būsim užimtos... atrodo, kad viskas vyks kaip visada – atsikeliame, susiruošiame mokyklai, papusryčiaujame, einame į mokyklą, po jos skubame namo, paruošiame namų darbus ir likusį vakarą praleidžiame šalia televizoriaus arba kompiuterio. O kodėl gi nepamėginus kitaip? Susirask sau mielą veiklą, kuri galės tave džiuginti mokslo metais. Hobis tau suteiks progą:
·         Praleisti laiką naudingai ir įdomiai;
·         Susirasti naujų draugų ir bendraminčių;
·         Rasti naujų temų pokalbiams su draugais;
·         Laiką praleisti naudingai, išmokti kažką naujo;
·         Turėti kažką išskiriančio iš bendraamžių;
·         Mažiau nervuotis mokslo metais dėl veiklos stygiaus;
·         Atsipalaiduoti ir bent trumpam pamiršti mokyklą (jeigu būtent to ir siekiate, siūlau išbandyti jogą).

Kaip atrasti dominančią veiklą.                                         
Svarbiausia yra išbandyti save visur, kur tik gali. Ieškok veiklos, kuri tave džiugintų, leistų atsipalaiduoti ir tau patiktų. Kadangi yra mokslo metų pradžia, dauguma įstaigų pirmą kartą nueiti į burelį siūlo nemokamai. Išnaudok šią progą ir savo mieste (arba miestelyje) paieškok naujojo hobio. Nepamiršk pažiūrėti ar mokykloje šiais metais vyks kokios nors popamokinės veiklos, nes dažniausiai šioje įstaigoje jos būna nemokamos.
O galbūt tu esi tas žmogus, kuris nusimano kažkurioje srityje? Tada siūlau išbandyti:
·         Įkurk būrelį pati ir būk naudinga kitiems. Žinoma, norint tai padaryti reikės nemažai noro ir laiko, entuziazmo ir užsispyrimo. Pasikalbėk su mokyklos administracija, jog nori mokykloje sukurti klubą (pavyzdžiui – knygų skaitovų). Pateik argumentus, kodėl tai nori daryti ir kokia bus tavojo klubo veikla. Ir galbūt mokyklos administracija suteiks tau progą pasidalinti savo patirtimi su kitais (su mokyklos administracija turi pasikalbėti dėl to, kad tau „paskolintų“ kažkuriai nors savaitės dienai kabinetą, kuriame galėtų vykti tavo klubas/burelis). Svarbiausia - tiksliai žinoti ką vaikai/paaugliai galės veikti tavajame būrelyje ir mokėti jį išreklamuoti (tam puikiai tiks mokyklos skelbimų lenta arba reklama pavadinimu „iš lūpų į lūpas“). Linkiu sekmės!
 P.S. Jeigu gerai „dirbsi“, galbūt mokyklos pedagogai galės parašyti tau rekomendaciją, kurią galėsi panaudoti ateityje besiieškant darbo. Juk tai puikus atlygis už darbą, tiesa?

·         Na, o jeigu nori mažiau darbo, siūlau išbandyti šiuo metu itin populiarią veiklą. Sukurk savo tinklarašį (blog‘gą), kuriame galėsi pasidalinti savo žiniomis su kitais. Jeigu rašysi negalvodama ar žmonės skaito tavo patarimus, pasieksi tikrai daug šioje srity. Svarbiausia puikiai išmanyti dalyką apie kurį rašai.

Būreliai arba hobiai, kurie gali tave sudominti.
Kalbos. Šiais laikais mokėti užsienio kalbą kiekvienoje srytyje yra didelis pliusas (apie tai rašiau anksčiau - http://thetd4you.blogspot.com/2013/01/anglu-kalba-lengvai-ir-greitai.html (tai yra tik apie anglų kalba, bet daugumą patarimų galimą pritaikyti ir kitoms kalboms). Kiekvieną bendraamžį (ir ne tik) nustebinsi pasakydama, kad mokaisi kinų kalbos. O dar smagiau bus, jeigu besimokindama kalbos domėsiesi ir valstybių kultūra!
Sportas. Apie šią veiklą „Teenage Dreams“ blog‘ge yra kalbėta daug kartų. Galbūt tu jo dar nepamėgai, bet aš siūlau išbandyti ne tik bėgimą ir pritupimus... susirask įdomesnės veiklos! Lengvoji atletika, plaukimas, lauko tenisas, jodinėjimas, šokiai, futbolas – tikrai atrasi kažką, kas tau tiktų ir patiktų!
Muzika. Įsivaizduok vasarą, kai šalia rūkstančio laužo sėdi burys draugų, tu groji gitara ir visi dainuojat... ar gi nesmagu? Iki vasaros dar daug laiko ir galbūt jos sulaukti padės hobiai, kuriuos demonstruoti šiltuoju sezonu draugams būtų vienas malonumas.
Menai. Piešimas, drabužių modeliavimas, rašymas, fotografija, rankdarbiai – visi šie dalykai įtraukia ir verčia tobulėti. Žinoma, tobuliausia būtų jei užsiimant šiais dalykais būtum kūribingas ir turėtum tam gyslelę, bet jeigu tikrai nori padaryti gražias fotografijas – siek to. Nes tik 1 procentas rezultate yra talento reikalas, o visa kita yra didelis darbas, noras ir užsispyrimas.

Užsiimk hobiu.
Sužinojus, kokia srytis tau tinka, neapleisk jos. Visada domėkis ir išbandyk savo hobio naujienas. Tik taip galėsi pasiekti tave džiuginančių pasiekimų. O tai ir taps tikru malonumu, kurį galėsi drąsiai vadinti savo hobiu.

Taip pat blog‘go pokalbiuose ir savo facebook‘o draugų paklausiau - ar jie turi hobį? Kodėl jis jiems patinka? Štai ir jų atsakymai:
Augustė - turiu hobį – piešiu. Kartais darau kokį nors rankdarbį, o kodėl man tai patinka? Nes praleidžiu laiką naudingai - priešingai nei prie kompiuterio.

Ugnė - man patinka sportas (tenisas, bėgiojimas, gimnastika), nes galiu išsikrauti arba kaip tik pasikrauti naujų jėgų.

Simona Š. - iš tiesų turiu daug hobių, bet čia norėčiau parašyti tik apie vieną. Kas tai? Ogi savanorystė! Tikriausiai esate daug kas apie tai girdėję, bet ko nors plačiau taip ir nežinote.. Jei taip yra, nuoširdžiai siūlau pasidomėti! O aš, savanoriauju dar tik apie 6 mėnesius, bet jau per vieną savanorių susitikimą, spėjau pamilti šią veiklą! Visų pirma, savanoriauju dėl to, nes ši veikla teikia pagalbą kitiems. Savanoriaudamas tu prisidedi prie gerų darbų, susirandi naujų draugų, išmoksti bendrauti, dirbti komandinį darbą ir be visa to, pasijunti reikalingas kitiems. Ši veikla turi begalę pliusų ir visus kviečiu ją išbandyti!

Ingrida - na žinoma, kad turiu hobį. Ir ne vieną. Mėgstu piešti. Dažniausiai mano piešiniuose atsiskleidžia mano mintys. Nepiešiu beprasmiškų piešinių (nebent per dailės pamoką). Daugelis jų atspindi mane ir mano gyvenimą. Dar mėgstu važinėtis dviračiu. Patinka greitis ir tiek.

Teodora - Darau papuošalus, laaabai mėgstu piešti, mano piešinukai; http://3yes4you.blogspot.com/p/my-drawings.html. Taip pat lankau gimnastikos treniruotes, taip ją mėgstu, kad galima tai pavadinti hobiu  :D.

Tai tiek šiam vakarui, 
Gražių spalvotų lapų, šiltos arbatos ir gerų skaitalų,

Simona A.

6 Komentarai

  1. Saunuole,puikus straipsnis :) Pati lankau keturius metus dailes mokykla,esu isbandziusi plaukima,tenisa,sokius.. Svarbu ieskoti ir atrasti savaji arkliuka :)

    Tik pastabele - taramiosios nuosakos veiksmazodziai visada baigiasi nosine raide, o zodzio nervuotis apskritai nera,reikia rasyti nervintis ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai patiko, šaunuolė, Simona! Tik kitą kartą daryk įprastinį šriftą, jis daug gražesnis, nei šis. :)

    AtsakytiPanaikinti