XX amžiaus mados istorija




Pirmieji žmonės, norėdami paslėpti savo nuogumą, pradėjo naudoti lapus, džiovintą žolę, žvėrių kailius ar odą. Dar vėliau įsigudrino išdeginti raštą ant žvėries odos, žolę nudažyti. Galima sakyti, kad jau tada prasidėjo mada. Ilgą laiką nesikeičianti, atsiradusios tendencijos yra ilgalaikės.Bet didžiausi mados pokyčiai prasidėjo tik XX a. Taigi šiame straipsnyje palyginsime, kaip keitėsi mada tame amžiuje.

1909 m.

 Būtent šiais metais prasidėjo mados revoliucija. Į Paryžių atvykusi rusų baleto trupė savo pasirodymui užsisakė kostiumus, primenančius Rytų valdovų žmonų rūbus. Tai buvo bomba: moterys atsisakė daugelį metų nešiotų korsetų ir pradėjo kurti naują mados tendenciją, kuri išliko iki trečiojo dešimtmečio.

Trečiasis dešimtmetis.

 Pirmasis pasaulinis karas pakeitė moterų darbus ir madą. Žuvus didelei daliai vyrų, moterys ėmėsi vyriškų darbų. Todėl pradėjo populiarėti berniukiška išvaizda : trumpi plaukai, pažemintas liemuo. Sijonai sutrumpėjo iki kelių - tai buvo neregėtas ilgis. Cigaretė dantyse ir ryškus makiažas buvo išpopuliarintas Coco Chanel, kuri, beje, 1926 m. pasauliui pristatė mažą juodą suknelę. Nors ji buvo juoda, o tai esą laidotuvių ir gedulo spalva, ji pasiekė moterų pripažinimą ir apsigyveno moterų spintose.

 

Ketvirtasis dešimtmetis.

Holivudo dešimtmetis. Parduotuvėse atidaromi specialūs kino skyriai, kur galima nusipirkti drabužių, kurios vilkėjo aktoriai, kopijų.1933 m. garsi aktorė ir stiliaus ikona Marlene Dietrich pasirodo apsivilkusi vyrišką kostiumą. Tai sukelia didžiulį šurmulį, tačiau būtent jai turime dėkoti, kad galime vilkėti kelnes. Po penkerių metų prasideda Antrasis pasaulinis karas, ribojama prekyba drabužiais, audiniais. Didžioji dalis rūbų persiuvami. Didžioji Britanija ir JAV, sekusios mada iš Paryžiaus, išskiriamos, todėl šalys kuria savo madą. Atsiranda dvi mados sostinės: Londonas ir Niujorkas.

 

 

Penktasis dešimtmetis. 

Po karo išryškėja Christian Dior žvaigždė. Paryžiuje jo parodyta kolekcija vadinasi "New look". Siauri pečiai, pakelta krūtinė, laibas liemuo ir stipriai platėjantis sijonas. Tačiau dizainerio kūriniai buvo pasmerkti Didžiojoje Britanijoje ir JAV. Nors Europoje vis dar galiojo kortelės, pagal kurias galėjai nusipirkti tik ribotą skaičių drabužių, moterys siuvo prie savo sijonų daugiau medžiagos, kad jie būtų panašesni į naująją išvaizdą.




Šeštasis dešimtmetis. 

Rokenrolo metai. Marilyn Monro, Brigitte Bardot, Audrey Hepburn, James Dean, Marlon Brando - jų apranga yra masiškai kopijuojama. Prasideda sintetinių audinių naudojimas. JAV ir Vakarų Europoje pasideda ekonominis kilimas. Dar vienas akibrokštas: paaugliai pradeda kurti savo gatvės madą, kuri skiriasi nuo suaugusiųjų: džinsai, platūs megztiniai, pūstos suknelės ir džemperiai - juokinga, bet dabar tai yra mūsų aprangos neatsiejama dalis.



Septintasis dešimtmetis.

http://www.holleymaher.com/blog/wp-content/uploads/2010/08/hippies1.jpg
Visuomenė tampa mobilesnė. Populiarėja 
futuristiniai motyvai, žmonės domisi kosmosu. 
Metalinės spalvos, vyrų dėvimi rožiniai ar gėlėti marškiniai - 
laužomi standartai. Prasideda hipių
"gėlių vaikų" judėjimas - laisvų, gelėtų drabužių 
su indėnų ar indų motyvais viešpatavimas.

 






Aštuntasis dešimtmetis. 

Aštuntojo dešimtmečio pradžioje mada buvo įvairi: vienos nešiojo sukneles, kitos puošėsi mini sijonais. Kadangi pradėjo augti kainos, moterys ieškojo pigesnių ir ekologiškesnių augalų. Tačiau apie 1976 metus susiformavo pankų judėjimas. O dizainerė Vivienne Westwood perkelia tai ant podiumo: beformiai drabužiai, užtrauktukai, kirpimas skiautere arba ežiuku, auskarai visur ir kuo daugiau. Kyla Georgio Armani ir nauja mados sostinė Milanas.
Atsiranda unisex mada.



Devintasis dešimtmetis.

http://0.tqn.com/d/fashion/1/0/r/e/3/princess_diana_.jpgIšpopuliarėja japonų dizaineriai Kenzo Takada, Issey Miyake ir Ray Kawakubo. Jie kimono pavyzdžiu kuria laisvus, lengvai krintančius drabužius. Kitas populiarus drabužis - labai moteriški kostiumėliai, kuriuos išpopuliarino Velso princesė Diana, tapusi elegancijos pavyzdžiu.










Tikuosi, patiko mano pirmasis čia straipsnis! Koks stilius iš XX amžiaus jums patinka labiausiai? Palikite savo nuomonę komentaruose :)

12 Komentarai

  1. labai įdomus straipsnis ! o man asmeniškai patiko trečiasis amžius, toks spalvingesnis c:

    AtsakytiPanaikinti
  2. straipsnis patiko. Tikrai įdomus ir informatyvus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man itin patinka 5-ojo dešimtmečio apranga - toks moteriškas, bet neperkrautas stilius (moterų, žinoma :D). Straipsnis patiko, sužinojau keletą naujų faktų!

    AtsakytiPanaikinti
  4. O, nustebinai! Super, super, super, nauja rašytoja, bet ne ką neprastesnė, nei senesnės. Visos 3 reakcijos jau keliauja pas tave!! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Fausta,
    Tikrai mane nustebinai savo straipsniu ir palikai gerą pirmą įspūdį. Taip ir toliau - nenuvilk manęs.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Įdomus straipsnis. Taip norėčiau būti septintajame dešimtmetį, nes tų laikų mada man pati gražiausia. Paspausiu visas reakcijas, nes Tu to tikrai verta ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kaip smagu!!! Visai nesitikėjau čia išvysti tokio įrašo. Šaunuolė Tu, Fausta!
    Man labiausiai prie širdies Coco Chanel mada, penktas ir septintas dešimtmečiai. Mat aš mėgstu ir eleganciją, ir laisvumą! Kartais velkuosi sukneles, o kartais - apsmukusius džinsus ir megztinius..

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū visoms už palaikymą! Tikrai nesitikėjau tokių žodžių, vadinasi, pirmas blynas gerai iškepė :D

    AtsakytiPanaikinti
  9. Prisidedu prie kitų merginų ir drąsiai sakau, jog tavo blynas puikiai iškepė. :D Liuks! Įdomi tema, viskas labai įdomiai papasakota. Užsikėlei dabar sau kartelę. :D

    AtsakytiPanaikinti
  10. Šaunuolė, nes straipsnis tikrai labai geras. Man asmeniškai devintasis dešimtmetis įspudingiausias :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Man įspūdingiausiai atrodo trečiasis ir devintasis dešimtmečiai, kuomet moteriški drabužiai vaidino stiprų vaidmenį mados padangėje. Tuometinė apranga man asocijuojasi su tikruoju moteriškumu.

    AtsakytiPanaikinti