Dėmesio vertos knygos jaunimui


Pavasaris jau beveik baigėsi. Saulė šildo vis labiau ir labiau. Gamta jau visiškai pabudo, viskas žydi - vasara jau čia. Kai toks oras, norisi kuo daugiau laiko praleisti lauke, su draugais, o knygų skaitymui laiko beveik nebelieka. Tačiau paskaityti tikrai gerą knygą, manau galima bet kur ir bet kada. Pavyzdžiui važiuojant automobilyje, jei kelionė trunka ilgiau nei 10 minučių. Arba kodėl nepaskaičius knygos autobuse, sėdint parke, gamtoje ar kokioje ramioje kavinukėje? Nežinau kodėl, bet didelė dalis dabartinio jaunimo yra susidarę tokį požiūrį, kad skaityti knygas, o ypač viešoje vietoje yra nuobodu, moksliukiška ir nepopuliaru, todėl daug kas vengia jas skaityti. Bet toks požiūris yra klaidingas. Skaityti nėra nuobodu, tai kaip tik praturtina mūsų gyvenimą ir žodyną, svarbiausia išsirinkti gerą knygą, kuri būtų tikrai įdomi, įtrauktų tave į visą veiksmą ir norėtum skaityti dar ir dar. Taigi pasiūlysiu kelias knygas, kurios turėtų patikti paauglėms. Galbūt ne visoms, bet manau daugeliui panelių jos tikrai patiks. Tad belieka išsirinkti patinkančią knygą ir pasinerti į skaitymo malonumą!





Blogos mergaitės dienoraštis
Pirmoji mano siūloma knyga, tai lietuvių autorės Kristinos Gudonytės „Blogos mergaitės dienoraštis". Pagrindinė knygos veikėja yra 15-metė mergina - Kotryna. Ji gana maištinga asmenybė, dažnai meluoja, mėgsta fantazuoti ir neretai pasiklysta savo fantazijose. Kotryna norėdama sulaukti didelio dėmesio iš draugių, melagingai pasiskelbia, kad yra nėščia. Taip pat jos neaplenkė ir tas žudantis noras gauti pinigų, todėl įsivelia į kriminalinę istoriją, o vėliau net pabėga iš namų. Ji patiria įvairiausių nuotykių, tačiau tenka susidurti ir su artimųjų mirtimi. Knygoje yra atskleidžiamos suaugusiųjų silpnybės, kurias jie bando nuslėpti nuo vaikų, bet jiems tai sekasi sunkiai. Kotrynos amžiaus skaitytojoms ši knyga turėtų labai patikti, nes visos situacijos ir nuotykiai yra labai gyvenimiški ir puikiai pažįstami.


Paskutinė daina
Tai Nicholo Sparkso knyga, pagal kurią yra pastatytas ir filmas. Knygos herojė taip pat mergina - septyniolikmetė Ronė. Kaip ir daugelis dabartinių paauglių, ji patyrė skaudžias tėvų skyrybas. Tėvų išsiskyrimas Ronės gyvenimą visiškai apvertė aukštyn kojomis. Ji tris metus nebendravo su savo tėvu, tad jos mama nusprendė išsiųsti ją visai vasarai pas tėtį. Jam didelių pastangų pagalba, pavyksta susigrąžinti dukros meile. Tuo pat metu Ronė pirmą kartą įsimyli, atrodo kad gyvenimas puikus, bet tada ir vėl viską sugriauna skaudi ir netikėta žinia... Knyga yra labai jautri, su daugybę jausmų, tad pavergia visų skaitytojų širdis.



Heroinas

Šią knygą parašė britų rašytojas Melvinas Burgesas. Ši knyga yra labai mėgstama paauglių, nesvarbu ar tai vaikinas ar mergina. Tai yra dviejų paauglių - Džemos ir Taro meilės istorija. Jie abu pabėga iš namų, vienas - protestuodamas tėvų griežtumui ir drausmei bei ieškodamas nuotykių, o kitas - bėgdamas nuo tėvo smurto. Ši knyga yra šokiruojanti ir negailestinga, atskleidžianti visas blogąsias gyvenimo puses, bet visada atrandanti bent lašelį vilties. Knyga labiausiai tinka tėvams, nesuprantantiems savo vaikų ir vaikams - nesuprantatiems savo tėvų. „ Heroinas" - beveik skaitomiausia šiuolaikinio jaunimo knyga. 






Kol dar gyva

Tai dar viena jautri romantinė knyga, kurią parašė Jenny Downham. Knyga yra apie šešiolikmetę Tesą, kuri serga vėžiu ir jai gyventi liko nedaug. Norėdama savo likusias gyvenimo dienas praleisti prasmingai, Tesa sudaro dešimties dalykų sarašą, kuriuos nori nuveikti prieš mirtį. Pirmasis dalykas saraše - seksas. Tačiau ne visada yra lengva gauti tai ko nori, o išsipildę norai kartais nesuteikia tokios laimės, kokios tikėjaisi. Bandant įgyvendinti savo svajones, Tesa įsimyli, o ta meilė pakeičia jos požiūrį į gyvenimą. Pagal šią knygą yra sukurtas ir filmas, tačiau knygoje viskas aprašoma daug jausmingiau ir detaliau. Ši istorija kiekvieną priverčia susimąstyti apie savo gyvenimą.






Paklausk Alisos

Knyga „ Paklausk Alisos" yra paremta tikra istorija - penkiolikmetės narkomanės dienoraščiu. Įdomiausia tai, kad šią knygą parašė anonimas. Tai knyga, apie staigų, tragišką ir neišvengiamą kritimą į dugną, paragavus narkotikų. Mergina nesitikėjo, kad viskas taip pasikeis. Viskas prasidėjo nuo vieno vakarėlio, kurio metu ji išgėrė nealkoholinį kokteilį su LSD priemaiša. Per kelis mėnesius jos gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis. Alisa gyveno jaukiuose namuose su ją mylinčiais artimaisiais, tačiau po to lemtingojo vakaro, jos gyvenimas persikėlė į šlykščias ir negailestingas miesto gatves. Toks pasikeitimas atima jos jaunystę, draugus, šeimą, nekaltybę ir galiausiai gyvenimą.





Kelionė prie Amazonės
Tai knyga skirta nuotykių mėgėjoms. Eva Ibbotson parašė puikų romaną, pilną nuotykių, išgyvenimų ir netikėčiausių nutikimų. Pagrindinė veikėja Maja gyvena internatinėje mokykloje, tai vienintelis jos prieglobstis nuo to laiko, kai prieš dvejus metus žuvo abu jos tėvai. Tačiau vieną dieną atsirado tolimi giminaičiai, gyvenantys už 4000 mylių ir Majai tenka kraustytis pas juos, prie egzotiškosios Amazonės upės. Tan su ja išvyksta guvernantė panelė Minton. Kai jos atvyksta į Braziliją, supranta, kad Majos giminaičiai yra savanaudžiai ir iš jos siekia tik naudos. Ten ji susipažįsta su bendraamžiais: indėnu Finu ir benamiu keliaujančiu aktoriumi Kloviu. Maja pamato ir atranda daugybę stebuklingų dalykų, slypinčių laukinėje gamtoje. Bandydama pažinti pasaulį, Maja supranta, kas jai yra svarbu ir kokios ateities ji nori. Paskaičius šią knygą, tiesiog norisi pačiai leistis į tokią nuotykių kupiną kelionę ir patirti ką nors naujo.


Rugiuose prie bedugnės
Knyga parašyta gana seniai, tačiau savo populiarumo nepraranda. Džeromo Salingerio knyga yra įtraukta ir į mokykloje skaitomų knygų sarašą, ji yra labai vertinga savo turiniu, verčianti susimąstyti apie tam tikrus dalykus, pamokanti. Romane yra puikiai vaizduojamas paauglio vaikino dvasinis pasaulis, jo protestas prieš mokslą, rutiną, ir kitokius nuobodžius dalykus.. Romano herojus Houldenas turi nusistatęs savo teisių ir pareigų sampratą. Jis kalba lygiai taip pat, kaip jo laikų jaunimas, būtent dėl to ši knyga yra labai priimtina paaugliams. Šis romanas yra parašytas į viską žvelgiant su ironija, bet tuo pačiu ir liūdesiu. Neveltui jis susilaukė didelio dėmesio ir populiarumo.





Kai knygų tokia gausybė, išsirinkti patinkančią neturėtų būti sudėtinga. Skaitykit visur ir visada, nešiokitės knygą rankinėje ir turėdamos laiko pasinerkit į nuostabius nuotykius. Tai pagražins gyvenimą, praturtins jo sampratą ir suteiks daugiau žinių apie pasaulį. Knygų pilna įvairiausių, kokių tik geidžia jūsų širdys. Turbūt sutiksite su manimi - skaityti malonumas!

9 Komentarai

  1. Esu skaičius visas šias knygas, tačiau smagu sulaukti knygų aprašymų! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Skaiciau Heroina ziauriai gera knyga .

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kelionė prie Amazonės - nuostabi!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dauguma iš šių knygų skaičiau. ;))) Kelionė prie Amazonės - nuostabi, Blogos meegaitės dienoraštis - patiko, įdomi. :) Ačiū už apžalgą!! :)))

    AtsakytiPanaikinti
  5. "blogos mergaitės dienoraštį" skaičiau , "rugiuose prie bedugnės" teko tik ištrauką skaityt, bet patiko. norėčiau tokių straipsnių apie knygas, kad jau galėčiau kopint ir atsiskaityt mokytojai per lietuvių pamokas. ačiū :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. 'Rugiuose prie bedugnės' tai pati neįdomiausia ir net labiausiai suerzinusi knyga. Bet ką gi, ji privlomame 10 klasės sąraše, taigi...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Pusę išvardintųjų esu skaičiusi, bet kitos pusės - ne, bet labai sudomino! Jei tas norimų perskaityti knygų sąrašas nebūtų toks ilgas... pulčiau tuoj pat į biblioteką ir skaityčiau :)

    O man labiausiai patinka skaityti tyloje, kai niekas netrukdo, neblaško, nekalbina, kai muzika negroja ir jokie garsai nedrumsčia vaizdinių, kuriuos susikuriu skaitydama.:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. tikriausiai vienintele skaiciau 'rugiuose prie bedugnes' knyga 7 klaseje, ir man ji patiko. Tikrai siulau paskaityti visiems, kurie pavargo nuo 'saldziu' romanu.

    AtsakytiPanaikinti