Pasidaryk pats: žvakės

 Nors šaltasis metų laikas jau liko užnugaryje, bet mielos įvairių formų žvakės savo šviesa bei jaukumu gali džiuginti ir vasarą - tuo labiau, jei tos žvakės bus jūsų pačių gamybos! Mintimis nukeliaukime į tuos ramius vėsius vasaros vakarus, praleistus gamtoje, sodyboje su šeima ar draugais... Juk kaip jauku tokiomis naktimis sėdėti terasoje ir žvakių apsuptyje plepėti su jums brangiais žmonėmis! Todėl šį kartą kviečiu jus į žvakių gamybos pasaulį. Pradėkim!

Tiems, kurie niekada nedarė nieko panašaus, žvakių gamyba gali pasirodyti be galo sudėtingu ir sunkiu išbandymu, bet aš jus patikinu - šis užsiėmimas yra labai paprastas, daugiausia reikalaujantis fantazijos ir originalių minčių, o visa kita labai paprasta. 
Žvakės gali būti gaminamos dviem būdais: profesionaliu arba namų sąlygomis. Profesionalų būdą taip pavadinau todėl, kad darant pagal jį naudojamos specialios medžiagos skirtos žvakių gamybai (parafinas, specialūs knatai, kantų stoveliai, vaško tirpinimo indai ir pan.), bet tai nemažai kainuoja, todėl šiame straipsnyje supažindinsiu jus su žvakių gamyba namų sąlygomis, t.y. bene visus gamybai reikalingus daiktus rasite savo namuose, todėl šis būdas jums kainuos žymiai mažiau. 

Pagrindiniai įrankiai:
•Žvakių likučiai; paprastos žvakės
•Mezgimo siūlų storio virvė (geriau natūralaus pluošto)
•Vienkartiniai puodeliai/ kitokie indeliai
•Vaškinės kreidelės
•Metalinis indas vaško tirpinimui (tiks bet koks nereikalingas indas, kuris nebijo karščio)
•Puodas (vandeniui)
ir dar visokių niekučių papuošimams: augalų, kaspinėlių, juostų...

Štai keli žvakių gamybos variantai:

Ledukų žvakė
Turbūt supratote iš pavadinimo, kad šiai žvakei reikės ledukų. Pačių paprasčiausių, geriausia mažų ir daug, ledukų iš jūsų šaldiklio. Šiuo būdu daromos žvakės įgauna įdomią struktūrą - kad ir kokios formos ją darysite, pagrindas bus skylėtas - tuo šios žvakės ir išsiskiria.

Darbo eiga:
1. Į puodą įpilkite vandens - tiek, kad į jį įdėtas metalinis indas to vandens nesiektų - ir užkaiskite. Į metalinį indą įdėkite norimą kiekį baltos žvakės (galima sutarkuoti, taip greičiau išsilydys) ir, jei norite, kad jūsų žvakė būtų kokios nors spalvos, vaškinę kreidelę (ją irgi galima įtarkuoti). Kuo daugiau kreidelės įdėsite, tuo ryškesnė bus spalva. Kumščio dydžio žvakei užtenka vos ketvirtadalio kreidelės.
2. Tuomet susiraskite tokios formos indą, kokios norite žvakės. Geriausia naudoti silikonines arba metalines formas be dugno (kad žvakę būtų galima išstumti), bet tiks ir vienkartinės stiklinės ar kiti panašūs indai.
3. Į indo vidurį įdėkite knatą (arba gerai vaške išmirkytą ir sustingusią virvę - tokią priemonę galima lengvai pasigaminti) arba ploną ilgą žvakę ir įtvirtinkite. Tam tiks pieštukas, kurį galima uždėti ant indo viršaus ir su lipnia juosta prie jo priklijuoti knatą.
4. Ištirpusią žvakės ir kreidelės masę supilkite į indą ir, kol vaškas nepradėjo stingti, greitai primėtykite į jo vidų ledukų. Kadangi ledukai yra šalti, tai karštas vaškas greitai sustings o ledas ištirps ir vanduo išbėgs, kai tik žvakę ištrauksite iš formos.

Spalvota žvakė
Tokia žvakė gaminama sluoksniuojant įvairių spalvų ištirpusį vašką. Šis būdas užima daugiau laiko, kadangi kiekvienas sluoksnis turi gerai sustingti - pilant kitos spalvos sluoksnį ant dar neišdžiuvusio, abi spalvos susimaišys.

Darbo eiga:
1. Ištirpinkite vašką taip pat, kaip ir gamindami ledukų žvakę, tik šį kartą nedėkite kreidelių. Kadangi reikės kelių spalvų, tai ištirpusį vašką teks pilti į kelis atskirus indelius. Tam geriausiai tinka paprastos vienkartinės stiklinės.
2. Supilstę norimą kiekį vaško į puodelius įdėkite į juos po kreidelę ir, maišydami su kokiu pagaliuku, jas ištirpdykite. Kartais vaškas jau pradeda stingti, o kreidelės vis dar neištirpusios, bet nieko baisaus - neištirpusios dalelės nusėda ant žvakių dugno, todėl nėra pastebimos.
3. Tuomet pasiimkite indą, kuriame darysite savo žvakę ir į jo vidurį įtaisykite knatą. Po to įpilkite vienos spalvos vašką ir palaukite, kol jis sustings. Kad būtų greičiau, galima įdėti į šaldytuvą ar žvakės indą įstatyti į šaltą vandenį. Kai sluoksnis išdžius, pilkite kitą ir t.t.
4. Jei norite, kad spalvų sluoksniai būtų išsidėstę įstrižai (kaip nuotraukose), tuomet teks ieškotis pagalbos arba sugaišti daugiau laiko - mat turėsit ilgai ir nuobodžiai laukti laikydami indą pasvirusį, kol sluoksniai sustings.

 Žvakių šviestuvai
Tai tokie mieli ir malonią šviesą skleidžiantys šviestuviukai, kuriuos galima pasigaminti balionų pagalba. Jie gali būti naudojami kaip indeliai žvakėms (mažoms tabletinėms žvakėms) arba juos galima užpildyti vašku ir paversti pačiomis žvakėmis.
Darbo eiga:
1. Vėlgi - metaliniame inde ištirpdykite vašką ir, jei norite, kreidelių.
2. Tuomet pripilkite norimo dydžio balioną (geriausiai tiks tarpinis variantas tarp normalaus ir mažo vandens balionėlio) vandens ir įmerkite į ištirpdytą vašką. Ištraukite ir palaukite, kol vaškas sustings. Vėl merkite balionėlį į vašką ir kartokite tą patį veiksmą kelioliką kartų - galite žaisti su spalvomis, sluoksniais, labai įdomiai atrodo.
3. Po kiekvieno sluoksnio balionėlį būtina pastatyti ant stalo - tam, kad būsimo šviestuvėlio dugnas susiplotų ir vėliau galėtų stovėti.
4. Kai pasieksite norimą žvakės storį, balionėlį pradurkite ir išimkite, o viršutinę žvakės briauną pridėkite prie įkaitintos blėkelės: taip briauna pasidarys lygi.



Į tokio šviestuvo vidų galima dėti žvakes arba pripildyti jas įvairių spalvų vaško - ką tiks sugalvosite, tą ir darykite!

Sėkmės gamyboje!

5 Komentarai

  1. Faina! Kur gaut knatu? Ar kep jie vadinasi. Nu zodziu kur galima isigyt visus tuos darbo irankius? :) Cia ta del photoshopo :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip fainaaaai! Vasara butinai pabandysiu! Ir nežinojau, kad tu čia rašai... Nesenai prisijungiai prie rašytojų komandos? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. DJ - knatą galima apsidaryti iš virvės/siūlo. Tik kai kurios labai smirda degdamos :D Atsikirpk reikiamą ilgį ir išmirkyk vaške; tada palauk, kol sustings ir dar įdėk į šaldytuvą. Viskas! Puikiausias knatas. Arba dar galima iš tų žvakių, kurias lydysi išimti.

    Lina - smagu, kad patiko! :) Rašau jau čia gana senai, tik labai retai - po porą įrašų per mėnesį, nes visai nespėju :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tą, kur šviestuvai balionus BŪTINA PRIPILDYTI VANDENIU!!!!, nes kitaip nuo tokio karščio balionas sprogs, ir gali stipriai apsideginti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. man su žvakių gamyba gan gerai sekasi, iš danilovo.lt nusiperku visko ko reikia žvakių gamybai ir eksperimentuoju. kartais geriau gaunasi kvapą sumiksuot, kartais blogiau, bet su kiekvinu kartu patirtis kaupiasi

    AtsakytiPanaikinti