Siaubai baubai. Poltergeistas.



Nėra jokių abejonių, kad paranormalūs reiškiniai, įvairios būtybės, dvasios, šmėklos ir nepaaiškinami dalykai yra be galo įdomūs ir traukia mus savo paslaptingumu, nors ir verčia piestu stotis plaukus, gamintis adrenalinui mūsų organizme ir padažnėti kvėpavimui. Kiekvienas esame susidūrę su kraupiais pasakojimais apie vaiduoklius, bildukus, kurie vaikšto naktimis po namus, kilnoja daiktus ar netgi daužo lėkštes ir mėto paveikslus. O kur dar visi tie siaubo filmai, paremti tikrais faktais... Šis reiškinys ir yra vadinamas poltergeistu. Tačiau, kas tai yra iš tiesų? Ar tai tikrai siautėjančios dvasios ar mūsų visagalės vaizduotės ir pasąmonės padariniai?

Pats žodis poltergeistas yra kilęs iš vokiečių kalbos, reiškiantis neramią dvasią. Dažniausiai tai – vaikų dvasios. Kitaip tariant, poltergeistai – tai triukšmingi vaiduokliai arba tiesiog – bildukai. Logiška, jie juk bilda naktimis palėpėse. Bildukai, iš visų paranormalių reiškinių, yra labiausiai juntami ir patys grėsmingiausi. Jie gali priversti daiktus skraidyti, sukelti staigius, nemalonius, šaižius garsus, dauguma netgi kelią pavojų žmogui, gali sužeisti. Pripažinkime, jog gavus mistiškai skraidančia knyga per galvą, jausmas nėra pats maloniausias... Bildukų atsiradimo priežastis – žmogus, kuris pakliuvo į painią situaciją arba jo dvasinės galios. Poltergeistas arba bildukas yra itin dažnai mokslininkų tiriamas, gana aiškiai nustatytas reiškinys.
Vaidenimąsi mes suprantame kaip neramios sielos ar dvasios klaidžiojimą, kuri gyvenime yra padariusi kažką blogo ir įstrigusi mūsų pasaulyje, toje pačioje vietoje, kur mirė ar yra palaidota. Tarsi nesuprasdamos, kad joms jau laikas keliauti, dvasios gali pasirodyti bet kam. Jos nesirenka konkretaus asmens, kuriam vaidentųsi, nesuvokia, kad yra apsuptos realaus, tikro gyvenimo. Tačiau bildukai, palyginus šiurkščiai elgiasi juos supančioje aplinkoje. Jie atsiranda visiškai netikėtai ir pradeda gadinti žmonėms gyvenimą. Niekam nepatiktų gyventi name, kuriame vis girdisi žingsniai, daiktai laksto nuo lentynų, o žmonės yra verčiami iš lovų. Priešingai negu kitos ramybės nerandančios sielos, bildukai būtinai turi turėti žmogų, kuris atlieka jų veiklos tarpininko (katalizatoriaus) vaidmenį. Tarpininko dalyvavimas yra lemiamas dalykas pasireiškiant bildukui. Specialistai teigia, jog šiuos reiškinius išprovokuoja tarpininkas. Šiek tiek pagąsdinsiu: teigiama, jog bildukai labiausiai bendrauja su jaunomis moterimis ar merginomis. Katalizatoriai dažniausiai yra stabilios psichikos, bet jie nekontroliuoja poltergeistų. Tačiau yra ir tokių atvejų, kai tarpininkas turi užslėptų tam tikrų psichikos problemų ar ligų. Nustatyta, kad bildukų aktyvumas priklauso nuo žmonių keliamos stiprio emocijos, būsenos, pvz.: isterijos, depresijos, pykčio ar šizofrenijos. Beveik kiekvienas bildukų katalizatorius – žmogus, kuris turi epilepsiją ar bėdų dėl streso. O dėl bildukų  būklė tik blogėja.
„Paprastieji“ arba stereotipiniai ženklai, jog pas jus apsigyveno bildukas: beldimas, triukšmo kėlimas, nosį riečiantys kvapai, iš kažkur vis atsirandanti šviesa, elektros srovės trūkinėjimas ir, žinoma, skraidantys ar judantys daiktai. Niekaip nenustatant šių reiškinių priežasties, jie tampa tiesiog nepakenčiami. Specialistai teigia, jog jie pavojingi ne tik fiziškai, bet ir dvasiškai: nuo bildukų neįmanoma pasprukti – tarpininkas prie jo – tarsi pririštas. Poltergeisto veiklą mato, jaučia visi, kurie būna toje pačioje patalpoje ir bilduko veiksmai yra tikri, o ne lakios vaizduotės vaisius. Mokslininkai teigia, kad dėl šių reiškinių kaltas tarpininkas, kuris bando nuslopinti jį apėmusį stresą ir išskiria tam tikrą energiją. Psichokinezės teoretikai tvirtina, kad „mintis galingesnė už materiją“. Tai reiškia, jog kiekvienam iš mūsų, tam tikru laiku ir tam tikromis sąlygomis išsikiria milžiniškas dvasinės energijos kiekis. Taip pat teigiama, kad  katalizatoriai, kurie jaučiasi dėl kažko kalti, skatina bilduką juos mušti. Rezultatas aiškus: visas žmogaus kūnas „išgražintas“ mėlynių. O jei tarpininkas ant ko nors supyksta psichokinetinė jėga priverčia judėti daiktus. Visais atvejais tarpininkas išsigąsta kaip ir kiti toje pačioje patalpoje esantys žmonės ir vargšelis net nesuvokia, kad jis ir yra visų tų paslaptingų įvykių kaltininkas. Kaip bebūtų, šių dalykų tyrinėtojai mano, jog poltergeistus galima sutramdyti. Tik reikia laiku kreiptis pagalbos į kunigą ar psichologą. Vienas dalykas yra nenuginčijamas – tarpininkai yra neįtikėtinų galių savininkai tik jos dažnai būna naudojamos netinkamai ir turi būti sutramdytos. Vos tik įvardijus dėl ko siautėja poltergeistas ir susivokus tarpininkui, kad jis yra dėl to kaltas, bilduko nebelieka.
Gilinantis toliau, galima daryti išvadą, kad tai ne piktos klaidžiojančios dvasios šiurpina mus. Taigi, visus paranormalius reiškinius sukelia ne paslaptingos būtybės ar šmėklos, o tik mistiška ir nesuvokiama jėga žmoguje.
Informacija  -  M. Lamy „100 įdomiausių neatskleistų paslapčių“.


7 Komentarai

  1. Kitą kartą siūlyčiau labiau atskirti tekstą. Taip pat tuos kelis ilgus įžangos sakinius galėjai kiek sutrumpinti, nes man įžanga kiek per ilga pasirodė. Užtenka kelių sakinukų. :) Ir bent jau man, kaip kokio "priedo" straipsniui norėjosi kokio sąrašo su įdomiais faktais ar panašiai. Bet šiaip, kaip pradžiai, tikrai neblogai. Sėkmės rašant toliau! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Įdomu, ir šiurpoka...

    AtsakytiPanaikinti
  3. fui fui fui, vos neprisiskaiciau pries nakti, brrr...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gausi į galvą, blecha. Laukiau kažko bum, vau, ohoho, čia tai geras, o čia banalybės viršūnė. IŠ interneto faktus surinkai. Gi tu taip gerai rašyti moki, tokie šaunuolytė esi, tiek savy esi prikaupusi, gali gi kažką tokio parašyti,kas paliestų iš vidaus, kabliuotų. Nereikia lengviausio kelio rinktis. Nes aš žinau, kiek tu gali, tikiu tavim ir įsivaizduoju, kad gali kažkokias rimtas temas nagrinėti. Turi potencialą gi. Sėkmės, čiole! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Simona - kadangi teksto tikrai daug, tai net nemačiau prasmės pridėliot dar kažkokių faktų. Žmonės pavargsta skaityti... Ačiū už patarimus.:3
    Anonimai - toks ir buvo tikslas. :)))
    Gintarija - negrasink tu man... Poltergeistas suvalgys. Bus (gal) tie vau ir bum, ir ohoho, ir visi kiti džiaugsmo/nuostabos jaustukai, duokit man nors kojas čia apšilt. :DD Pirmi straipsniai ir turi būt banalūs. Kas iš to, jei pačiu pirmu straipsniu užsikelsiu sau aukšta aukštą kartelę, per kurią net su kopėčiom neperlipsiu vėliau. Reik pradėt nuo žemiau... Šiaip ačiū tau, tu irgi cool! Sužibėsiu aš dar.

    AtsakytiPanaikinti
  6. O man irgi kokiu faktu norejosi, ne vien sauso teksto. bet visai patiko :)

    AtsakytiPanaikinti