Apklausos rezultatai

  

  Prieš kelias dienas "Teenage Dreams" facebook puslapyje skaitytojų prašėme užpildyti apklausą, susijusią su išvaizda ir pasitikėjimu savimi. Dažnai paaugliams mokyklose pateikiamos anketos, kuriose iškeliamos problemos - rūkymas, patyčios, alkoholis ir t.t. Ši apklausa - kiek kitokia. Pagrindiniai dalykai, kuriuos siekėme išsiaiškinti, buvo jūsų požiūris į savo kūną, sportą ir išvaizdą. Gautus duomenis palyginome su D. Britanijoje atliktu panašiu (tiesa, daug išsamesniu ir apimančiu platesnį problemų spektrą) tyrimu "Ideal to Real body image survey". Šioje anketoje buvo apklaustos beveik 200 merginų nuo 12 iki 18 metų. Toliau pateikiame gautus rezultatus ir išvadas:

Pasitikėjimas savimi

    Nors Lietuvaitės garsėja pasaulyje kaip gražuolės, tačiau daugelis paauglių nepasitiki savimi. 60% prisipažino, jog nėra patenkintos savo išvaizda, o 50% nuolat lygina save su kitomis merginomis. Paklaustos, kokią kūno dalį norėtų pakeisti, daugelis prisipažino norinčios turėti plokštesnį pilvukądidesnę krūtinę ir ilgesnes, lieknesnes kojas. Tačiau tarp atsakymų buvo suminėtos beveik visos kūno dalys, pradedant nosimi ir rankomis, baigiant ūgiu. Taip pat daugelis norėtų ilgesnių ir kitokios tekstūros plaukų. (Ir vėl pasitvirtina paradoksas jog garbanės norėtų tiesių plaukų, o tiesiaplaukės - garbanotų...)  Džiugina tai, jog atsirado nemažai merginų, kurios nekeistų nieko ir yra visiškai patenkintos savo išvaizda! Kūno vietos, kuriomis labiausiai didžiuojatės, yra užpakaliukas, akys, bei rankos.  D. britanijoje merginos labiausiai didžiuojasi savo krūtine bei veidu.


 Išvaizda ir jos trūkumai nėra vienintelis dalykas, keliantis susirūpinimą savimi. Didelę įtaką kūno įvaizdžiui daro socialiniai tinklai - 33% jūsų jaučiatės mažiau savimi pasitikinčios, matydamos juose kitų merginų pasidalintas gražias nuotraukas. Tačiau socialiniai tinklai veikia mus ir teigiamai - 44%. jūsų jaučiatės labiau savimi pasitikinčios, pasidalindamos gražiomis savo nuotraukomis. Taip pat tai padeda kurti įvaizdį - pusei merginų socialiniai tinklai yra priemonė parodyti gražiausią savo pusę pasauliui. 

Įžymybių įtaka

  D. Britanijoje 81% paauglių prisipažino, jog dažnai lygina save su įžymybėmis. Tai gana kvaila, nes juk paprastos merginos neturi asmeninių kirpėjų ir iš paskos sekiojančio pulko stilistų! Lietuvaitės šiuo atveju geriau atskiria žvaigždžių pasaulį nuo realaus - tik 25% lygina save su įžymybėmis.
  Beje, kalbant apie pramogų pasaulį: lietuvaitės labiau žavisi ir lygiuojasi į užsienio žvaigždes. Paklausus, kuri įžymybė jums atrodo patraukliausia, dažniausiai buvo minimos Angelina Jolie, Nina Dobrev, Lana del Rey, Cara Delevigne bei Shailene Woodley.



Iš žymių Lietuvos moterų, dažniausiai buvo minimos Oksana Pikul, Monika Šalčiūtė, Asta Valentaitė, bei Eglė Straleckaitė.

Bričių grožio suvokimas stipriai skiriasi nuo lietuvių - Heat Body Survey duomenimis, britės patraukliausiomis laiko Michelle Keegan, Kim Kardashian, Beyonce,Cheryl Cole irJennifer Lawrence.



Sportas ir svoris 

  Nors daug merginų norėtų numesti šiek tiek svorio, tačiau lietuvaitės nėra pamišę dėl kaulėto kūno kulto - jei galėtų pasirinkti, 60% mieliau būtų sportiškos, negu lieknos. Džiugu, jog Lietuvoje vis daugiau sportuojančių ir savo sveikata besirūpinančių paauglių - 70% dažniau ar rečiau užsiima fizine veikla. Net 10% jūsų sportuojate kasdien, bet 30 % nesportuoja visai. Trečdalis paauglių yra laikęsi kokios nors dietos, tačiau jos po truputį praranda savo populiarumą, nes daugelis yra neveiksmingos ar net žalingos.


Išvaizda

  Kaip ir visame pasaulyje, taip ir Lietuvoje, paauglės skiria išskirtinį dėmesį savo išvaizdai. 90% merginų atsakė, jog ji yra svarbi arba labai svarbi. Ir nebuvo nė vienos atsakiusios, jog visiškai nesirūpina savimi. (Matyt, kvaila buvo jūsų to net klausti!) Perdėtas rūpinimasis savo išvaizda dažnai būna nepasitikėjimo savimi požymis, tačiau daugelis paauglių turi sveiką nuovoką ir neperžengia ribų besigražindamos.
  Lietuvaitės išsiskiria natūralumu - nors 70% mano, kad gražiau atrodo su makiažu, tačiau tik 15% dažosi kiekvieną dieną. Tai yra visai nedaug, palyginus su D. Britanija, kur kasdien dažosi 45% merginų.



  Nors tai ir nėra rimta ar oficiali apklausa, tačiau, manau, įdomu sužinoti bendraamžių požiūrį ir nuomonę grožio klausimais. Kiekviena galite padaryti savas išvadas, tačiau svarbiausias dalykas, kurį norėjau pabrėžti atlikdama šią apklausą, yra tai, jog kiekviena turime panašias problemas. Tu nesi vienintelė, nerimaujanti dėl savo svorio, ūgio ar išvaizdos. Tu nesi vienintelė, nuolat lyginanti save su kitomis ir nusivilianti savimi. Tačiau tu esi unikali, vienintelė pasaulyje tokia, kokia esi. Ir vienintelis būdas įgauti pasitikėjimo ir pakeisti požiūrį į pasaulį - priimti ir pamilti save!

-Akvilė P.

11 Komentarai

  1. Buvo tikrai labai įdomu ir naudinga. Skaičiau su dideliu noru ir viskas tiesiog buvo gerai atlikta. Pateikta aiškiai ir trumpai. Šaunuolė! Sėkmės ir toliau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū Viktorija, man pačiai buvo labai įdomu atliekant šią apklausą :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. *Lana Del Rey, Del irgi iš didžiosios ;). Bet šiaip straipsnis patiko!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Galiu pavadinti šitą straipsnį visiškai profesionaliu. Net panelės žurnale kartais randu stiliaus klaidų, badančių akis. O čia - viskas 'kūl'. Šaunuolė. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai patiko! Manau pirmas tokio tipo straipsnis Teenage Dreams, bent jau per pusantrų metų, nuo kada skaitau šį tinklaraštį. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nors aš lietuvė, bet man gražiausios merginos yra Jennifer Lawrence, Beyonce ir Shailene Woodley. O Cara man kaip tik negraži.

    AtsakytiPanaikinti
  7. paskutinis anonime, faktas, kad čia kalbėjo ne vien apie tave, o suvedė vidutinius rezultatus. vsio

    AtsakytiPanaikinti