Kad mokytis būtų lengviau...

Mokslo ir žinių diena - mažiau nei už savaitės. O tai reiškia, kad naujieji mokslo metai kabo mus visiems ant nosies. Ir vėl turėsime anksti keltis, eiti į pamokas, daryti namų darbus ir ruoštis testams. Visa tai tau kelia nerimą? Bijai, kad ir vėl pažymių knygelėje mirguliuos prasti įvertinimai? Stop! Šįkart mes kalbame apie tai, ką daryti, kad mokytis būtų lengviau ir įdomiau, o ėjimas į mokyklą netaptų kančia. 

Motyvacija - kelias į paprastą ir įdomų mokymąsi
"Šiandien mokykloje ir vėl gavau dvejetą. Jaučiu, kad lietuvių kalbos mokytoja net iš mano žvilgsnio suvokia, kad nesuprantu naujos temos. Jei tik galėčiau, mesčiau mokyklą ir visus mokslus.O kam jie reikalingi?". Ar tai ištrauka iš tavo dienoraščio? Ar dažnai ir tu mąstai apie tai, kaip būtų gerai ištrūkti nuo mokslų ir mesti mokyklą? Štai nuo čia ir pradėsime. Visų pirma - verta prisiminti, kad mokymasis toli gražu nėra betikslis. Mes mokomės visą gyvenimą, tačiau neturime nuo to pavargti. Juk mokomės ne tik sėdėdami pamokose, bet ir žiūrėdami filmą, skaitydami knygas ar net šokdami mokyklos šokių vakarėlyje, tiesa? Pradinėje mokykloje mes stengiamės gerai mokytis, kad pakliūtume į pagrindinę mokyklą. Pagrindinėje mokykloje mes mokomės tam, kad galėtume pereiti į gimnaziją. Gimnazijoje stengiamės krimsti karčias mokslo šaknis, jog po to įstotume į universitetą. Ir net universitete mes turime stengtis mokytis, kad gautume gerą darbą. Tavo motyvacija mokytis negali būti tėvų ar mokytojų liepimas tai daryti. Turi pati suprasti, dėl ko tai darai ir kokią didelę naudą tau tai suteiks ateityje.  Kiekvieną kartą mokydamasi prisimink, dėl kokios priežasties tai darai. Išmok save motyvuoti ir suteikti sau įkvėpimo, nes tai - geriausias kelias į paprastą ir įdomų mokymąsi. 

Žinių spragoms - NE!
Ar dažnai po pamokos, kurioje nesupratai mokytojo aiškinamo dalyko, mintyse galvoji, kad ši pamoka buvo neįdomi? Taip nutinka devyniems iš dešimt mokinių, kadangi pasak mokinių požiūrio, neįdomu tampa tai, kas yra nesuprantama ir neaišku. Kai mokiniai nesupranta kokio nors aiškinamo dalyko, dažnai nutinka taip, kad tos pamokos jie pradeda vengti ir bijoti, o tuomet atsiranda žinių spragos. Ką daryti tokiu atveju? Vienintelis ir geriausias būdas - išmokti. Tačiau tikrai nereikia po pamokų užsidarius kambaryje, atmintinai iškalti visas taisykles ir uždavinius. Pats šauniausias variantas - nueiti pas savo mokytoją ir su juo pasikonsultuoti. Viena iš mokytojų misijų - padėti mokiniui. Mokytojų požiūris į mokinius, kurie ieško pagalbos yra tikrai geras. Tad taip gali ne tik išmokti nesuprantamą dalyką, bet ir pelnyti mokytojų malonę.

 Veidrodėli, pasakyk, ką sugebu geriausiai?
Tikriausiai, kad tau, kaip ir daugeliui kitų moksleivių, vieni dalykai sekasi geriau, kiti prasčiau. Tai visiškai normalu ir dėlto sukti galvos - neverta. Jei tau sekasi lietuvių kalba, bet nesiseka dailė ar matematika, ateityje tikrai nesieksi tapti architekte, ar ne? Gerai apgalvok, ką tu sugebi geriausiai ir kokie dalykai yra silpnoji tavo pusė. Atmink, kad mokykloje turėtum daugiausiai dėmesio ir jėgų skirti tiems dalykams, kuriuos sieji su savo ateities profesija. Tačiau jokiu būdu negali apleisti nesuprantamų pamokų! Pasitarusi su tėveliais, nuspręsk, koks įvertinimas iš neiškių pamokų tau būtų priimtiniausias. Jei vidutinis pažymys iš istorijos yra 6, tai galbūt pakaks 7? Nusistačiusi realų tikslą, kiek iš kokių dalykų turi pasiekti per pusmetį, galėsi ne tik skirti daugiau laiko stipriosioms savo pusėms, bet ir jausi palengvėjimą ar netgi pamėgsi nesuprantamą dalyką. 

Pavargai? Išsimiegok!
Visą naktį ruošeisi biologijos kontroliniui? Ir vėl pavyko užmigti tik paryčiais? Jei ir tau taip dažnai atsitinka, metas susimąstyti. Nuovargis yra viena iš priežasčių, dėl ko tau nesiseka mokslai ar per pamokas dažnai pasireiškia irzlumas, mieguistumas. Taigi ką daryti, jei jauti nuovargį? Pirmiausia - gerai ir kokybiškai išsimiegoti. Toks miegas paauglystės metu turi trukti bent 8 valandas. Norint kuo rečiau jaustis pavargusiai, grįžus iš mokyklos rekomenduojama atlikti 10-15 minučių mankštą. Svarbu ir tai, kad paauglys nakties metu neturi naktinėti prie kompiuterio ar televizoriaus. Prieš miegą patartina užsiimti ramia veikla, pavyzdžiui, dienoraščio rašymu ar meditacija. Jei lankai daug būrelių, gerai pagalvok ar visi jie tau yra reikalingi, ar netrukdo gerai pailsėti, išsimiegoti. Taipogi specialistai pataria moksleiviams susidaryti dienotvarkę ir jos sąžiningai laikytis, nes tai taip pat gali padėti kovoti su nuovargiu. 

Ar žinojai, kad...

  1. Pagal švietimo ir mokslo ministro priimtą sprendimą, namų darbai atostogų metu neužduodami visų klasių mokiniams, o mokslo metais mokytojai juos turi derinti tarpusavyje. 
  2. Per dieną moksleiviai gali rašyti tik vieną kontrolinį darbą. 
  3. Mokslo metų trukmė 1-5 klasėse neturi viršyti 160 darbo dienų, o vyresnėse klasėse - 185 darbo dienas. 
  4. Per metus moksleiviams turi būti skiriamos bent 4 atostogų datos. 
  5. Kontroliniam darbui negali būti skiriama mažiau nei 30 min. pamokos laiko. 
  6. Vidurinio ugdymo programos klasės pamokų tvarkaraštyje negali būti daugiau nei 7 pamokos per dieną. 

Pabaigai verta prisiminti, kad tavo gyvenime svarbiausia yra ne gautas pažymys, o tai ką tu išmoksti, supranti ir kaip mokėsi tai pritaikyti. Gražių, sėkmingų ir lengvų mokslo metų!

15 Komentarai

  1. kai perskaiciau pavadinima pamaniau kad bus patarimai "mokykis tvarkingam kambari" ir pan. o cia, rimtas, nebanalus ir super naudingas straipsnis. suteikei motyvacijos:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš irgi tikėjausi to, ką visi rašo šia tema. Tačiau buvo kitaip ir tikrai gera informacija ;>

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveika, Simona :)
    Labai puikus straipsniukas! Visi patarimai labai naudingi, šaunūs, o straipsnis toks nesunkus ir lengvas. Puiku! :)

    P.S. tik kodėl nėra tavo vardo geriausios rugpjūčio mėnesio rašytojos balsavime? :/

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man dar patiko, kad įtraukei tuos įstatymus, tik gaila, kad mokytojai retai jų besilaiko. Bent jau kalbu apie savo vidurinę mokyklą.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Straipsnis kaip visada liuks, o dėl tavo patarimų stengsiuos dar geriau mokytis, šaunuolė! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai geras straipsnis, šaunuolė, taip ir toliau.! :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai labai visoms ačiū už gražius žodžius! Malonu tai girdėti. :) Anonimiškas, mano vardo apklausoje nėra dėlto, nes šiame tinklaraštyje esu ne tik rašytoja, bet ir administratorė. O administratorių į balsavimą netraukiame. Beje, geriausios mėnesio rašytojos titulą esu pelniusi net du kartus, tad kaip ir užtenka. :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū, džiaugiuosi, kad buvo naudinga. :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Nu jo.. Mano mokykla žiauri pasirodė, kai perskaičiau tuos kelis faktus "ar žinojai, kad..".
    Per atostogas mokytojos dažniausiai užduoda namų darbus, jeigu rašom kontrolinį, tai būtinai mažiausiai du kontroliniai sutampa tą pačią dieną, kontroliniam dažniausiai skiria mažiau nei 30min., nes tipo "jau spėjot", nors nieko nespėjom.. Ir du metus iš eilės vieną dieną buvo po 8 pamokas.
    Kaip manot, verta pareikšti pretenzijas mokyklai už įstatymų laužymą? ://

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aš manau, kad bent jau priminti tuos įstatymus tikrai reikėtų. Geros mokyklos turi jų laikytis. :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Paduosiu dabar mokyklos direktorių už pamokų ilgumą (man dažniausiai 8-9 pamokos), mokytojus už kontrolinių trukmę ir jų kiekį tą pačią dieną. Prie kiekvieno rasčiau kur pasikabinėti. Visi išeitų iš darbo ir neliktų mokyklos. Ačiū, Simona, už tobulą mokyklos sunaikinimo būdą. :) Remdamasi šiuo puikiu straipsniu galiu kalnus nuversti!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Manau pažymys ir atspindi taip kaip tu moki, gi stojant į universitetą, kitą mokyklą atsižvelgiama į pažymius, gi nieks nežino kiek tu ištikrųjų moki, tad manau pažymys tą ir parodo.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Šios informacijos daug yra ir kituose straipsniuose, bet visvien nebuvo nuobodu skaityti. Man patiko. Dėkui.

    AtsakytiPanaikinti