ASMR arba malonūs dirgikliai smegenyse

ASMR (Autonominė sensorinė meridionalinė reakcija) galima apibūdinti kaip malonų, kutenantį jausmą galvoje, neretai nugaroje. Kiekvienam žmogui šis reiškinys pasireiškia skirtingai. Labai sunku paaiškinti kas būtent tai yra. Pavyzdžiui, malonumą galima justi kai kas nors liečia tavo plaukus, šnabžda tau į ausį ir pan. kas tiksliai sukelia šitą malonumą smegenims - mokslininkai nenustatė, tačiau spėjama, kad tai daro kai kurie garsai ir prisilietimai. Visai taip, kaip būna, jog klausantis muzikos per nugarą perbėga šiurpuliukai - tai ASMR - visiškas atsipalaidavimas ir euforijos pasiekimas. Jį patiria ne visi, tad jeigu tau kada nors taip buvo - esi išskirtinis.

Dažniausiai ASMR sukelinatys dirgikliai:
  • šnabždesys,
  • švelnus, raminamas (paprastai žemesnio tembro) balsas,
  • ritmiška monotoniška kalba,
  • garsai, skleidžiami lūpomis, pavyzdžiui, čepsėjimas,
  • artimas kontaktas su svetimu žmogumi (plaukų kirpimas, masažas, apžiūra gydytojo kabinete),
  • beldimo garsas,
  • šiurenimas ir švelnus traškesys.
Tinklalapyje "Youtube" galima rasti video, kuriuos sukūrė žmonės būtent ASMR rekacijai sukelti. Iš tiesų, tai atrodo gan baugiai, kai žmogus viską pasakoja pašnibždomis, tačiau kai kuriems tai padeda pajausti tą malonųjį jausmą. Jeigu tiesiog nepavyksta patirti to vadinamojo ASMR jausmo, tokie video klipai padeda atsipalaiduoti, nurimti, netgi sustabdo nemigą ir panikos priepolius. Žiūrint šituos "filmukus" patarima užsidėti ausines, kad būtų patiriamas visas procesas. 
Pavyzdžiai: 



Ar kada teko girdėti apie šitą reiškinį? O galbūt esate jį jautusios? Kas jums kelia šitą jausmą ir kaip jūs jį apibūdintumėte? Pasidalinkite.

8 Komentarai

  1. Užskaitau.
    Trumpas, bet aiškus straipsnis. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man taip pat labai patiko!
    Yra man taip buvę... Rodos per visą nugarą nubėgo skruzdėlių kolona :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Niekados man nėra taip buvę, rytoj būtinai peržiūrėsiu tuos video, nes tikrai noriu susižinoti kas tai yra per dalykas.
    O kalbant apie straipsnį, tai tikrai labai šaunus. Man patiko, o ypač jo išdėstymas. Nors ir labai trumpas, bet visiškai išpildytas. Šaunuolė.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man visada taip būną, kai kas nors šukuoja plaukus... Jausmas išties keistas... Kaip Rugilė minėjo,atrodo lyg pulkas skruzdėlių prabėgtų per kūną.
    Straipsnis trumpas, bet aiškus. Šaunuolė.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Esmė tame, kad daug informacijos apie šitą dalyką nėra, tačiau jis labai įdomus ir iki galo neištirtas. Tas mane ir sužavėjo, tad norėjau pasidalinti su jumis visomis. Kartais ne nagai ar plaukai svarbiausia, kartais norisi sužinoti kažką daugiau, ar ne? Džiaugiuosi už jus, kad neesat dar tokios "supuvę" iš vidaus ir dar domitės tokiais dalykais, kurie neliečia jūsų išvaizdos. Šaunuolės, dėkui jums.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Man taip visada buna kai kas nors liečia, šukuoja plaukus prie kaklo...geras, keistas jausmas, šiurpuliukai per visa kuną....

    AtsakytiPanaikinti
  7. dar sugalvok tu šitokią temą!;o labai patiko, tiek tie įkelti video, tiek pats straipsnis. šaunuolė! c;

    AtsakytiPanaikinti
  8. Gal yra nirinčių prisijungti į lietuviįką ASMR bendruomenės grupę- maloniai kviečiame :)
    http://www.facebook.com/groups/471454116399165/

    AtsakytiPanaikinti