Sveikos gyvensenos pagrindas - vaikščiojimas!


Ar dauguma iš jūsų išeina pasivaikšcioti tam, kad būtų sveikesni ir gražesni? Turbūt, kad ne. Žinoma, jeigu jūs atsakėte - taip, tai labai pagirtina, turėtumėt būti pavyzdys kitiems. Bet jei jūsų pasivaikščiojimas tėra priverstinis, kai tenka išvesti šunį arba nueiti iki parduotuvės, reiktų susimąstyti apie tai! Pats papraščiausias ėjimas gali būti labai veiksminga ir ypač maloni priemonė grožio puoselėjimui, svoriui mesti bei sveikatai gerinti.


Kodėl vaikščioti sveika? 

Šis klausimas dabar turbūt iškilo kiekvienai iš jūsų, tad pamėginsiu į jį atsakyti. Visų pirmą, jei per dieną bent pusę valandos skirsi energingam žingsniavimui, pagerės nuotaika, sumažės įtampa, stresas, atsiras energijos ir, žinoma, nesikaups riebalai. Yra apskaičiuota, kad per dieną žmogui reikia nueiti bent 2000 žingsnių (apie 1,5km), kad neprisidėtų papildomas kilogramas. Taip pat, be viso šito, vaikščiojant mažėja rizika susirgti širdies, kraujagyslių ir net gi kaikuriomis onkologinėmis ligomis. 

O gal geriau bėgti?

Vieniems patinka vaikščioti, o kitiems bėgioti, tačiau kas naudingiau? Mokslininkai įrodė, kad eidama sudegini ne ką mažiau kalorijų nei bėgiodama, tik bėgant jos mažeja greičiau. Beje, bėgimas turi ir savų minusų. Kai eini, tai viena, tai kita koja nuolat liečia žemę, o bėgant, tam tikrą sekundės dalį tavo abi kojos būna ore. Tuo metu, kojų sanariams tenka labai didelis krūvis, nes kūną veikia net tris kartus didesnė žemės traukos jėga. Būtent dėl to, dauguma sutinka, jog vaikščioti yra sveikiau nei bėgioti.

Vaikščiok kur nori

Ėjimas yra labai geras sportas jau vien dėl to, kad tu gali vaikšcioti bet kur. Žinoma, jei nori pasiekti greitų rezultatų, nereikėtų rinktis tiesių, asfaltuotų miesto takelių, patarčiau pasirinkti kalvotą, sudetingesnį kelią. Tačiau vaikščiojimas asfaltuotu keliu nėra blogai, juo galima eiti greičiau nei minkštu paviršiumi, o tai didelis pranašumas.

Svarbiausia vaikščioti taisyklingai

Jei manai, kad ėjimui nėra jokių taisyklių - klysti. Norint iš vaikščiojimo gauti didžiausią naudą, reikia nepamiršti kelių taisyklių:
  • Kojas statyk taip, kad pirštų galai būtų nukreipti tiesiai į priekį.
  • Rankas sulenk per alkūnes ir laikyk kuo arčiau kūno, be to, eidama mosuok pirmyn atgal, o ne į šonus.
  • Visą laiką nugarą laikyk tiesiai, pečius nuleisk ir atpalaiduok.
  • Klubai turi būti tarsi pritvirtinti prie stuburo, o ne linguoti į šonus.
  • Eidama nedaryk didelių žingsnių, žiūrėk tiesiai, neskubėk kvėpuoti.

Kokiu greičiu vaikščioti?

Eiti galima tokiu greičiu, kokiu tau patinka, tik reikėtų žinoti, kad skirtingiems tavo poreikiams galima pritaikyti ir skirtingą vaikščiojimą.
  • Stresui sumažinti. Jei po sunkios dienos jautiesi labai įsitempusi ir klaidžiojanti savo mintyse, nerasdama sau vietos - šis ėjimas būtent tau. Žingsniuok neskubėdama, tokiu greičiu, kad jaustum malonumą, spėtum atsipalaiduoti, pasigrožėti gamta, sutelktum dėmesį į kvėpavimą.
  • Energijai atgauti, žvalumui ir sveikatai. Ramus, kvėpavimo netrikdantis pasivaikščiojimas tau suteiks energijos, pagerins nuotaiką ir nuvys blogas mintis į šoną. Toks ėjimas atstos lengvą treniruotę sporto klube, po kurios pavargusi tikrai nesijausi.
  • Fiziniam krūviui. Na, ir žinoma, greitasis ir sportiškiausias ėjimas. Reikėtų eiti vis keičiant greitį: apie 3-5 minutes eik gana greitu žingsniu, po to sulėtink tempą ir taip kartok kelis kartus. Svarbiausia, nepamiršk taisyklingai kvėpuoti: įkvėpk giliai, pro nosį, o iškvėpk pro burną. Pastaba: jei šitaip eidama nei trupučio nesuprakaituosi, reiškia eini per lėtai.

Kiek laiko reikėtų skirti vaikščiojimui?

Norint palaikyti gerą fizinę formą, reikia rinktis greitąjį ėjimą, tačiau, jei neturi tam daug laisvo laiko, galima vaikščioti 2-3 kartus per dieną, po 10 minučių, tai prilygsta pusvalandžiui ėjimo, be pertraukų ir yra taip pat naudinga.
Jei nori numesti svorio, tada teks 5-6 kartus per savaitę išeiti pasivaikščioti po 30-60 minučių. Kasdien keisk ėjimo atstumą, greitį bei maršrutą. Tai puikus būdas numesti svorio toms, kurios nemėgsta daug ir aktyviai sportuoti.

Sportinis ėjimas

Kas tai? Sportinis ėjimas tai lengvosios atletikos sporto šaka. Ji pirmą kartą buvo pripažinta 18 amžiuje, Didžiojoje Britanijoje. Ši sporto šaka 1908m. buvo įtraukta net ir į olimpinių žaidynių programą. Varžomasi yra įvairaus atstumo distancijose.






Taigi, norinčioms palaikyti gražią figūrą, o gal ir atsikratyti nereikalingais kilogramais, siūlau rinktis vaikščiojimą. Būsite ne tik gražios, bet ir sveikos: vaikščiojant sustiprinsite širdį, ugdysite ištvermę, o ir nuotaika bus daug geresnė. Tai tikrai veiksminga. Klausiate iš kur žinau, kad veiksminga? Žinau, nes pati tai išbandžiau. Ir sveikata pagerėjo, ir nereikalingi kilogramai dingo. Mylėkit save ir būsit mylimos kitų. Sekmės!

4 Komentarai

  1. Nusivyliau tavim.. Tas pats per ta pati. Gali ir geriau,o straipsnis nepatiko :(

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dievinu straipsnius apie sportą, todėl šis, galima nuspėti, man bent jau iš dalies patiko. Spaudžiu visas reakcijas. Sėkmės tobulėjant, Ieva!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sutinku, kad ėjimas/bėgiojimas gerina nuotaiką. Dabar toks laikas, jog dauguma iš mūsų esam ''prilipę'' prie kompiuterių monitorių arba telefono, tad dėl to yra sunku ''išsijudinti''. Bet kai tam pasiryžti, niekada nelieki nusivylęs :)
    Straipsnis iš ties šaunus. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti