Laukti gėrio ar skleisti jį?

Ar dažnai susimąstome kas yra gėris?  Ar dažnai stengiamės padaryti kažką gero dėl kitų, ne tik dėl savęs? Kartais vien pasakytas geras žodis, padaro žmogaus gyvenimą gražesnį, pradžiugina. Argi nemalonu kai dėl jūsų kas nors stengiasi ir padaro kažką gero? Žinoma, kad malonu. Taip pat yra ir kitiems. Nori praskaidrinti mamai nuotaiką? Pasisiūlyk išplauti indus po vakarienės. Nori, kad močiutė nesijaustų pavargusi? Padėk jai parnešti pirkinius iš parduotuvės. Nori, kad mažasis broliukas ar sesutė geriau pasiruoštu kontroliniui? Padėk jam/jai paruošti namų darbus. Štai tokie paprasti, nesudėtingi darbai, atlikti dėl kitų, gali be galo pradžiuginti ir praskaidrinti dieną.




ŽMONIŲ ABEJINGUMAS                                                                                            


Dažnai žmonės teisinasi man niekas nedaro nieko gero, tad ir aš neprivalau stengtis dėl kitų". suprantama, kad visi nori, jog į gerą atsakytų geru, bet juk kažkas turi padaryti tam pradžią. Šiandien tu pavaišink draugę šokoladu, rytoj ji galbūt atsineš saldainių ir pavaišins visas drauges. Geri darbai, geri žodžiai, gali sklisti. Jie ne tik gali, bet jie ir privalo sklisti. Prieš savaitę man teko savanoriauti ir sudalyvauti Maisto banko" akcijoje. Vienoje parduotuvėje dalinau pirkėjams skrajutes ir kviečiau pasidalinti savo gerumu, nepatingėti ir pabūti gerais, paaukojant maisto. Teko susidurti su įvairiais žmonėmis ir jų abejingumu. Suprantama, kad senyvo amžiaus žmonės, kurie patys vos pragyvena iš savo vargingos pensijos, neišgali paaukoti kietiems. Tačiau, kai eina iš pažiūros pinigų tikrai nestingantis žmogus, ir net neatkreipia dėmesio į tavo žodžius, nusisuka ir numoja ranka, neva nekišk čia man savo šiukšlių, neturiu laiko užsiimti šitom nesąmonėm", tada supranti, kad dabar žmonėms trūksta žmogiškumo ir supratingumo. Jie yra per daug susirūpinę savo problemomis, tad net nepagalvoja, kad vos už kelis litus(kurių jie net nepasiges) nupirktas kruopų pakelis, gali padėti žmonėms išgyventi. 

ŽMONĖS VERTI PAGARBOS                                                                                     

Toje pačioje Maisto banko" akcijoje, susidūriau su garbingo amžiaus senele, kuri parodė, jog tikrai yra žmonių, kurie galvoja apie kitus labiau nei apie save. Kai ji įėjo į parduotuvę, aš jai daviau skrajutę ir supažindinau su akcijos tikslu. Ji man atsakė, jog žmonės turėtų jai paaukoti, nes ji neturi pinigų savo pragyvenimui. Tačiau, kai moteris išėjo iš kasos, pamačiau jog nunešė ir paaukojo maisto produktų. Išeidama iš parduotuvės, ji priėjo prie manęs ir pasakė, kad paaukojo kiek galėjo. Štai tokiems žmonėms reikia tarti didelį ačiū ir iš jų turėtų pasimokyti tie, kurie galvoja tik apie save.

NESUGADINTAS JAUNIMAS                                                                                     

Vėliau į parduotuvę įėjo jauna, maždaug 16-17 metų mergina. Draugė padavė jai skrajutę, o aš tik pasijuokiau, sakau manai ji paaukos?". Na, žinant koks šiais laikais jaunimas, susidaro nuomonė, kad jie tikrai negalvos apie kitus ir neaukos, už tuos pinigus geriau nusipirks nesveiko maisto, arba cigarečių. Mano dideliai nuostabai, kai ta pati panelė apsipirko, nuėjo ir paaukojo makaronų pakelį. Buvau labai maloniai nustebusi, jog mūsų karta nėra tokia jau sugadinta ir kad dar yra jaunimo, norinčio padaryti gero dėl kitų. 




ĮKVEPIANČIOS MINTYS                                                                                            


Šį pasaulį apkeliausiu, tačiau tik kartą. Tad bet kokį gėrį, kurį galiu padaryti, arba bet kokią malonę, kuria galiu parodyti bet kuriai žmogiškai būtybei, geriau padarysiu dabar. Geriau jau aš nedelsiu, nes šiuo keliu antrą kartą nepraeisiu.
Og Mandino

Geri darbai, jei naudos tu nesieki, beribį gėrį brandins.
Thiruvalluvar
... rūpindamasis kitais aš tik pasijuntu gyvas. Gyvybę man įkvepia ne savas automobilis ar namas. Ir ne mano atvaizdas veidrodyje. Kai atiduodu savo laiką žmogui, kuris atėjo nuliūdęs, o išeina šypsodamasis, tada jaučiuosi beveik toks pat sveikas, kaip geriausiais savo gyvenimo metais. 
Albom, Mitch
Svarbu, ne kas padaroma ar duodama, bet kaip nusiteikus, nes geradarystės esmė glūdi ne atliktame poelgyje ar daikte, bet davėjo ar darytojo širdyje.
Seneka
Gerumas – kalba, kuria gali kalbėti nebyliai ir kurią girdi kurtieji
P. Bovi
Gera širdis — tikras auksas. 
V. Šekspyras
Geriausias būdas prisiminti gerus darbus — juos kartoti.
 E. Bekonas
Šis pasaulis yra toks suvargęs ir neramus todėl, kad nemoka branginti mažų dalykų. Ir jį išgelbės maži meilės gestai, maži gėrio daigai, o ne ginklai ir ne kultūra. 
Giuseppe Colombero




Kai susiduri su tokiomis akcijomis ir tokiais, pagarbos vertais žmonėmis, supranti, jog gyvenime svarbu skleisti gėrį, kad yra nuostabių žmonių, kurie dalinasi savo gerumu, nelieka abejingi ir stengiasi suteikti džiaugsmo kitiems. Jei kiekvienas susimąstytume ir taptume bent truputį geresni, pasaulis darytųsi gražesnis, o žmonės laimingesni ir supratingesni. Te būna šis straipsnis jums kaip motyvacija. Motyvacija daryti gerus darbus ir skleisti gėrį kitiems.  



8 Komentarai

  1. Patiko :) Tik manau nereikėjo ''varyt'' ant jaunimo, nes pačios jam priklausome. Manau geriau būtų, jei būtum pasakius, kad daugelis vyresnio amžiaus žmonių galvoja, jog šiuolaikinis jaunimas ''Sugadintas''. Taip pat šiek tiek nelogiška buvo sakyti, jog manei, kad ta mergina nusipirks cigarečiu, nes prieš tai minėjai, kad jai 16-17 metų. O kaip visi žinome, cigaretės parduodamos tik pilnamečiams :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Galbūt ne taip supratai, aš neturėjau omeny, kad ta mergina nusipirks cigarečių, norėjau pasakyt kad dauguma jaunimo geriau nusipirktu cigarečių, nei paaukotu maisto. Ačiū už kritiką :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na, bent jau man straipsnis davė tokios motyvacijos dažniau daryti gerą kitiems. Taip pat labai patiko, kad rašydama rėmeisi savo patirtimi, nes taip buvo daug įdomiau skaityti. Ir nežinau ką dar galėčiau bepridurti, o klaidų ar prie ko galėčiau prikibti, tai lyg ir nebuvo. Šaunuolė, geras straipsnis! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nesamone rasoma su a nosine (dabar as prie telefono, tad negaliu taisyklingai parasyti). Cia tame sakinyje, kur apibudinai abejingus akcijai zmones :) O siaip straipsnis labai motyvuojantis, ikvepiantis. Aciu, Ieva :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Malonu, kad skaitytojai pastebi net ir tokias smulkias klaidas. Ačiū:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū, labai patiko bei motyvavo :)

    AtsakytiPanaikinti