10 žingsnių, padėsiančių išmokti norimą kalbą


Kuris žmogus šiuolaikiniame pasaulyje išsivers be užsienio kalbos mokėjimo? Gebėjimas šnekėti anglų, rusų, prancūzų ir kitomis kalbomis gali atverti didžiules galimybes tobulėjimui, darbui bei bendravimui. Tačiau ką daryti, kai staiga užsigeidi kalbėti ispaniškai, o žinių, nuo ko pradėti mokytis savarankiškai, neturi? 


1. Panorus mokytis tam tikros kalbos, būtina įsigyti žodyną. Pripažinkime, "google" vertėjas šiuo atveju mažai kuo padės, o sumokėti keliasdešimt litų žodynui tikrai galite, jei pasiryžote atsakingai mokytis bei studijuoti.

2. Kalba be gramatikos - ne kalba. Pabandykite šnekėti lietuviškai nederindami galūnių, giminių, laikų. Kas gaunasi? Visiškai neaiškios rūšies košė. Todėl norint sklandžiai kalbėti užsienio kalba, teks ieškoti gramatikos taisyklių bei pratimų. 

3. Internetinėse svetainėse ieškokite žmogaus, kurio jūsų norima išmokti kalba, yra gimtoji. Tiesa, raskite ir puikų susišnekėjimo būdą: jei jūs gerai kalbate angliškai, raskite draugą, kuris gebės su jumis bendrauti bei paaiškinti keletą taisyklių būtent šia kalba. Kas iš to, jei asmuo sklandžiai šnekės ispaniškai, bet nesugebės nieko paaiškinti taip, jog jūs suprastumėte? Atsiminkite, jog bendravimas su žmonėmis geriausiai išmoko kalbų. Net jei suklystate, jus pataisys ir daugiau šios klaidos nebedarysite. 

4. Žiūrėkite filmus norima kalba. Nesirinkite jų su lietuviškais titrais, nes tai neduos jokios naudos. Būtų idealu, jei rastumėte filmą, kuriame ne tik šnekama pasirinkta kalba, bet ir rodomi titrai. Taip jūs girdėsite, kaip tariami žodžiai bei matysite jų rašybą.

5. Skaitykite knygas. Žinoma, tam prireiks laiko ir žodyno pagalbos, tačiau pradžia visada sunki. Pirmoji knyga, nemeluosiu, skaitysis sunkiai bei norėsis mesti į šalį. Tačiau jūs nepasiduokite, nuolat galvokite, dėl kokios priežasties tai darote. Pamatysite, kad dešimtoji knyga skaitysis žymiai lengviau, nei pirmoji. Tiesa, rinkitės lengvesnio žanro knygas, kuriose nėra daug sunkiai suprantamų žodžių. Rimtesnės knygos palauks ir joms ateis savas laikas. 

6. Esant galimybei, vykite į tą šalį, kurioje kalbama jūsų norima kalba. Nėra geresnio mokymo, nei būti vienam tarp žmonių, kurie šneka tik ispaniškai. Jūs neturėsite kitos išeities - tik bandyti susikalbėti. Po ilgesnio laiko patys pajusite, jog šnekėti tapo lengviau.

7. Klausykitės dainų. Pripažink, jog tavo kambaryje nuolat skamba muzika. Tad kodėl tau neįsijungus dainų, būtent norima išmokti kalba? Stenkitės versti dainų žodžius, klausytis tarimo. 

8. Sunkiai įsimenamus žodžius užsirašykite ant lapelių: vienoje pusėje žodis užsienio kalba, o kitoje - tavo gimtąja kalba. Kas kelias valandas patikrinkite save, anksčiau ar vėliau juos išmoksite. Jau įsimintus žodžius dėkite į vieną krūvelę, dar neįkandamus - į kitą. Po kiek laiko vėl pasitikrinkite.

9. Sudėtingesniems žodžiams pasitelkite pagalbą - sugalvokite, su kuo jie asocijuojasi, ką primena. Taip lengviau įsiminsite.

10. Rašykite tekstus. Lygiai taip, kaip rašote rašinius mokykloje pasirinkta tema, taip rašykie ir norima užsienio kalba. Žinoma, pradžioje bus sunku, gausis tik pavieniai sakiniai, tačiau su laiku tobulėsite ir net nepastebėsite, kaip žvelgsite į savo sukurtą puikų rašinį ar net knygą.


Prieš pradedant mokytis, žinokite, jog tai nebus lengva. Reikalaus daug noro, laiko ir pastangų. Tačiau tai pradėjote ne be priežasties, todėl pritrūkus motyvacijos, prisiminkite kaltininką, dėl kurio tam ryžotės. Galų gale, pasikabinkite matomoje vietoje motyvuojantį užrašą ar anksčiau minėtą kaltininką. Pagalvokite, kokios emocijos apims, kai suprasite, jog jau pakankamai sklandžiai kalbate ir suprantate, ką jums sako kiti. 



12 Komentarai

  1. Geras straipsnis, taip ir tuoliau!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Galėjai įvesti kokių spalvų, bent vieną paveiksliuką įdėti, nes straipsnis toks pilkas dabar atrodo, norisi spalvų. Bet pats tekstas ir patarimai tai tikrai geri. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O man labai patiko! Gal kiek ir įprasta tema ir gal ir trūko tų spalvų, bet tekstas bei patarimai geri. Sėkmės ir toliau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū, merginos! :) Mąsčiau apie paveikslėlį, dėliojau, bandžiau įvairius variantus, tačiau vis neatrodydavo taip, kaip noriu. Be to, pats tekstas nereikalauja nuotraukų, todėl šįkart sumaniau apsieiti be. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai jau tvarkingas straipsnis. Išsamus dėstymas ir puiki rašyba.
    Puikus straipsnis!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Net nemoku apsakyti, kaip džiugu bei malonu skaityti tokius komentarus! Minėjau anksčiau, jog jūsų komentarai man yra didžiausia motyvacija rašymui. Todėl tariu didelį ačiū tau, už širdutę glostantį komentarą! :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nieko naujo neperskaiciau, buciau parašiusi tokį patį straipsnį. O kas dėl knygų tai patarčiau pradzioje skaityti vaikiškas knygeles.
    Bet šiaip geras straipsnis, šaunuolė :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Man jau kažkur šis straipsnis matytas, gal kopinai???

    AtsakytiPanaikinti
  9. Anonime, sveikinu su gebėjimu parašyti lygiai tokį patį straipsnį. Apie knygas rašiau, jog pradėti reikia nuo lengvesnių. Dėkui. :)

    Pieva, taip, aš atėjau į TD su tikslu išmokti kopijuoti bei tobulinti save šioje srityje. ;)

    AtsakytiPanaikinti