Keisčiausi pasaulio festivaliai


Pasaulyje yra daug įdomiai bei kiek kitaip nei daugelis mąstančių žmonių. Jie kuria bei dalyvauja savotiškai įdomiose, linksmose bei keistose šventėse bei festivaliuose. Taigi, šiandien nusprendžiau pasidalinti penkiais vienais iš keisčiausių pasaulio festivalių.

Hadaka Matsuri (Hadaka Matsuri festivalis)
Jei nori pasižvalgyti į nuogus Japonus, į savo norų bei svajonių sąrašą įtrauk ir dalyvavimą Hadaka Matsuri festivalyje.
Šis festivalis minimas trečią vasario šeštadienį. Hadako Matsuri festivalio dalyviai būna arba nuogi, arba prisidengę mažu audeklu. Kiekviename mieste šventės ritualas būna skirtingas, pavyzdžiui, viename mieste japonai prausiasi ir apsivalo, kitame - bėga aplink šventyklą ir bando pagauti šventas lazdas, kurias šventikai meta į minią. Pagavęs žmogus, sakoma, bus laimingas visus metus. Moterys bei vaikai šį festivalį mini atskirai, o pats festivalis minimas, nes tikima, jog taip apsivalysi sielą.


Cheung Chau's Bun Festival (Čeung Čau bandelių festivalis)
Jei užsimanei pavalgyti Hon Konge Čeung Čau miestelyje pagal kinų kalendorių ketvirto mėnulio aštuntą dieną, sveikinu - gali tai padaryti nemokamai bei labai smagiai! Tau tereiks įveikti šešiasdešimties pėdų (apie aštuoniolikos metrų) aukščio bokštą, kuris visas yra padengtas bandelėmis bei kepiniais. Lipant bokštu tu turėsi surinkti kuo daugiau kepinių - kuo daugiau bandelių bei kitų kepinių surinksi, tuo laimingesni metai tavęs laukia. Kadangi Čeung Čau miestelyje žvejyba - pragyvenimo šaltinis, šio festivalio tikslas - nuraminti žuvusiųjų jūroje bei mirusių nuo maro žmonių sielas.


La Tomatina (Pomidorų festivalis)
Jei tu nori išsimaudyti pomidorų voniose, gali jau pradėti dėtis lagaminą bei keliauti į Ispaniją!
Pomidorų festivalis yra minimas paskutinį rugpjūčio trečiadienį. Jo metu į gatves po pirmos sirenos yra papilama tonos pomidorų ir visi jais mėtosi. Yra pageidaujama, kad La Tomatina festivalio metu merginos būtų apsirengusios baltai, o vyrai turi būti be marškinių, antraip marškinėlių savininkai būna užpuolami ir patys marškinėliai būna suplėšyti kitų. Po antros sirenos (šis maisto mūšis trunka mažiausiai devyniasdešimt minučių) mūšis būna baigtas. Iš tiesų nėra tiksliai žinoma, iš kur šis festivalis atsirado, bet sakoma, jog tuo metu tiesiog keli draugai pradėjo mėtytis pomidorais ir palaipsniui tai tapo dideliu festivaliu.


Cheese Rolling (Sūrio ridenimo festivalis)
Jei šiandien tau nekokia nuotaika, tu tiesiog sprogsi iš juoko vien pasižiūrėjusi vaizdo įrašus, filmuotus šio festivalio metu!
Kiekvienais metais Anglijoje paskutinį gegužės mėnesio pirmadienį prie Cooperio kalvos susirenka daug žmonių, norinčių sudalyvauti šiame keistame, bet įdomiame festivalyje. Jo metu nuo stačios kalvos paleidžiamas riedėti sūris, o daugybė žmonių, rizikuodami savo sveikata, bėga bei ridenasi paskui sūrį. Tas žmogus, kuris sūrį vis dėl to sugauna, gali jį pasiimti kaip nugalėtojo prizą.


El Colacho (Šokinėjimo per mažylius festivalis)
Jei kada nors žadėjai paminėti festivalį, kuris yra keistas bei pavojingas, tau reiktų pabūti būtent šiame!
El Colacho festivalis yra minimas birželio dešimtą dieną Ispanijoje. Jo metu ant čiužinio yra paguldomi kūdikiai, gimę per pastaruosius dvylika mėnesių. Per mažylius šokinėja Castrillo de Murcia kaimelio vyrai, apsirengę kaip velnias. Nors kartais atsitinka ir nelaimių (dažniausiai su suaugusiais), yra sakoma, kad šokinėjimas per kūdikius apvalo juos nuo prigimtinės nuodėmės, taigi, tai lyg savotiškas krikštas. Tačiau Popiežius Benediktas XVI iš tiesų yra nurodęs visiems vietiniams kunigams šalintis šios šventės kaip pavojingos ir prieštaraujančios katalikų religijai.

Tad jei tau įdomūs kitų šalių tradicijos bei papročiai, jei galėsi, pasinaudok galimybe ir sudalyvauk bent viename iš šių originalių festivalių!
Komentaruose pasidalink keistais festivaliais, kuriuos žinai tu!


6 Komentarai

  1. Paspaudžiau ''naudinga''. Trečią ir ketvirtą jau žinojau, todėl jie atrodė nelabai keisti. Bet štai pirmas, antras ir penktas festivaliai tikrai pasirodė įdomūs. Nepamiršk, būtinai reikia parašyti kas, kada, kodėl, kaip, t.y. išsamiai. Pavyzdžiui, taip ir nesupratau, kam švenčiamas tas nuogų japonų festivalis. Bet koks skirtumas, koks dabar straipsniukas yra, toks yra. Perskaičiau visą, nes nebuvo labai ilga ir sausa informacija. Tikrai informatyvu. Ačiū. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O man patiko, šauniai padirbėjai! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mano manymų pats keisčiausias festivalis tai šokinėjimas per mažylius :O Itin pavojingas atrodo :) Bet tikriausiai niekas nesužeidė mažylių :3

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dėkui :D
    Jo, man irgi apie mažylius buvo labai įdomu, lengviau atsidusau, kai parašė, jog jei ir būna sužeidimų, dažniausiai suaugusių :D

    AtsakytiPanaikinti