Kodėl reikia turėti „sketchbook'ą“ ir ką su juo veikti?

Tas kietai skambantis pavadinimas sketchbook reiškia eskizų, piešinių, užrašų knygelę. Pasirinkau anglišką pavadinimą, nes nėra vieno lietuviško žodžio, kuris taip tiksliai apibūdintų šitą daiktą, o rašyti tris - man nuodėmė. Visą dėmesį atkreipiau į knygą, kuri yra tuščiais lapais. Mes įpratę pasiimti knygą, kurioje kiekviename puslapyje randame tekstą ar paveikslėlius, pasiimti žurnalą ir ten rasti straipsnius su iliustracijomis, atsivertę žodyną randame žodžius su jų reikšmėmis ir rašyba. Bet kokia yra sketchbook'o paskirtis?


Kertu lažybų, kad kiekviena iš jūsų yra nusipirkusi sketchbook'ą susiviliojusi vien jo gražiu viršeliu. Galbūt ant titulinio puslapio buvo jūsų mėgstamos grupės atributika, o gal tiesiog mielas katinas, bet tai buvo kažkas, kas nulėmė jūsų veiksmą jį nusipirkti. Na, grįžote namo ir atsitiko vienas iš šių variantų:
a) knygelė buvo įgrūsta į stalčių ar lentyną ir ten dulkėjo;
b) į tą knygelę rašei tokius dalykus kaip: namų darbai, draugų gimtadieniai, telefonų numeriai ir pirkinių sąrašai, o kai nusibodo, knygelė nepripildyta įkišta į stalčių ir pamiršta;
c) nesugalvojote ką rašyti į knygelę, todėl ją padovanojote draugei;
Reikia ant savęs pykti dėl šitų veiksmų, nebent atsitiko trečiasis variantas. Tada nieko tokio, bent pinigų neišmetei į balą, pradžiuginai draugę, kuri, spėju, pasirinko a arba b planą. Tai kaip, pavyzdžiui, šokolado naudojimas ne pagal paskirtį. Tai prilygsta tam, jei šokoladą valgytum su virtomis bulvėmis. Kodėl taip stipriai palyginau? Aptarkime sketchbook'o naudą:

  • Jeigu į sketchbook'ą rašytum dingtelėjusias geras mintis - jos niekur nedingtų. Mūsų smegenys yra linkę greitai pamiršti dalykus, kuriuos taip pat greitai sugalvojome. Geniali mintis gali grįžti tik po kelių dienų arba visai negrįžti. Galbūt nereikėtų taip rizikuoti. 
  • Tai, ką ranka užrašo, smegenims lengviau įsiminti. Kai užrašomos idėjos, įžvalgos ar kokie bent maži maži pastebėjimai, vėliau lengviau juos atkapstyti mąstymo metu. Nenuostabu, kodėl žurnaliūgos viską linkę užsirašinėti, jei to nepavyksta įrašyti diktofonais ir kameromis. 
  • Imama kokybiškiau mąstyti. Būna, kad galvoje mintis nuskamba kaip pati geriausia idėja, ką tik galėjai sumąstyti, bet kai tai pasakai garsiai - ne, šitas tai tikrai nesąmonė. Minties užrašymas simboliais ir vėliau perskaitymas padės išanalizuoti ir pamatyti savo mintis iš šalies. 
  • Mintys bus plečiamos. Nesąmoningai ar sąmoningai galima plėtoti mintį piešiniais, minčių lietumi, pagrindinės minties ar teksto bloko žymėjimu, grafikų piešimu ir išvadų darymu. Mintyse tokie veiksmai reikalautų daug susikaupimo ir energijos, o popierius tai užfiksuos. 
  • Ant popieriaus užrašytos mintys ar nupiešti piešiniai nedings iš atminties ir jei išsaugosi tą knygelę, mintys bus pasiekiamos kad ir po 15 metų. O mūsų atmintis nėra tokia galinga, kad kažkokį fragmentą, kurį sugalvojai savo eilėraščiai, prisimintų po šitiek laiko.
  • Galėsi palyginti ir matyti progresą. Pavarčiusi 2-4 metų senumo užrašus matysi, kiek paaugai ir ar išvis paaugai, kaip pasikeitė tavo mąstymas ir požiūris į tam tikrus dalykus. Jeigu šiandienos problemos nesiskiria nuo tų, kurios slėgė tave prieš metus, vadinasi su jomis nedirbi, praleidai. 


Tiek kalbėjau, tačiau taip ir nepaminėjau, ką konkrečiai reikėtų rašyti. Turinys gali būti labai įvairus, tačiau būtina, kad jis būtų tau pačiai įdomus. Kaip jau minėjau anksčiau, visokie pirkinių sąrašai ar draugų gimtadieniai ne visada yra pats geriausias ir įdomiausias turinys. Nors, žinoma, jeigu tau tikrai reikia pasižymėti tokius dalykus, tai kodėl ne? Tačiau tai, pripažinkim, tikrai naudinga tik gal keliais procentais. Sketchbook'ą galima naudoti:

  • Netikėtiems norams atsiduoti poezijai. Jei netyčia arba tyčia mintyse surimavai kažką labai gražaus arba šmaikštaus (netgi taip), reikia tai užsirašyti. Jei nekursi toliau, tai džiaugsiesi tomis keliomis eilutėmis, jos tau vėliau pravers rašant rašinį ar kokį darbą, galbūt kada nors užsivesi savo tinklaraštį. Niekada nieko negali žinoti. 
  • Sparnuotoms ir nelabai sparnuotoms frazėms įamžinti. Skaitant knygą, vartant žurnalą ar kažką, kur galima rasti gražių pasakymų, citatų, labai gerai yra išsirašyti ją, kažkaip pasižymėti. Net bendraujant su žmogumi gali užfiksuoti kokių įdomių palyginimų, pasakymų, kurie pravers, praturtins žodyną. Beje, tos, kurioms dar reikės rašyti lietuvių kalbos egzamininį rašinį, šitie užrašai taip pat pravers, uždirbs taškų. 
  • Savo kūrybai. Trumpi  tekstukai, rašinėliai, eilėraštukai, recenzijos, nuomonės, knygų vertinimai ir aprašymai, laiškai, dienos įvykiai. Viskas gali būti talpinamą į knygelę. O gal net leisiu sau pasakyti - reikia. Kad netaptum žmogumi su požiūriu "kas kuria - tas nuobodus mėmė". 
  • Piešiniams, eskizams. Ties šiuo punktu norėčiau pakalbėti daugiau, tad keliamės į naują pastraipą. 

Piešimas lavina vaizduotę, gerina atmintį, keičia nuotaikas, tobulina judesių koordinaciją ir visaip kitaip gerina žmogaus sielą. Piešiantis žmogus ,taip pat, yra netrukdomas. Atsitinka tokia magija, kai piešiantis žmogus yra stebimas jo nieko neklausinėjant, o tik stebint jo rankas, piešimo priemonę jose ir tai, kas gimsta lape. Atsipalaiduoja ne tik tas, kuris piešia, bet ir tas, kuris stebi. Ir tai galiu pati patvirtinti ir duoti garantiją, kad šis faktas ne iš piršto laužtas. Pati ne kartą esu mačiusi tokių mažų stebuklų ir net pati tą patyrusi abejose pozicijose.
Sketchbook'ą gali išsitraukti važiuojant autobusu ar keliaujant kažkur toliau, gali rizikuoti jį pasiimti į rankas per nuobodžią pamoką ir leisti savo smegenims atsipalaiduoti, plius, susirasti kažkokią veiklą. Nemoki piešti? Meluoji. Piešti moka visi. Tavo sketchbook'as gali būti pripildytas vien tokių veikėjų: skrituliukas, pagaliukas, pagaliukas, nosytė - brūkšniukas, akytė - mažas rutuliukas arba gražių, proporcijas išlaikančių žmonių. Bet tai nelabai turi reikšmės. Piešti turi būti malonu, tai neturi padėti pasiekti savo savivertėje žemiausius lygius.


Popierius ar elektroninis prietaisas? Kyla tikrai natūralus klausimas ką naudoti: popierinę užrašų knygelę ar kompiuterį? Juk turime daug protingesnių prietaisų, kurie leidžia greitai ir patogiai kažką užsirašyti, sugrupuoti, pasižymėti ir neturėti jokių problemų. Išvada viena: abu, popierius ir kompiuteris, turi savo atskirus panaudojimo atvejus ir abu jie yra svarbūs. Idėjoms, įžvalgoms, klausimams, smulkiai kūrybai labiau tinka popierius, kadangi ant jo galima laisvai modeliuoti, piešti, braižyti, pasižymėti, jis duoda visišką laisvę. Tuo tarpu kompiuteris tinka rašyti ilgesniems tekstams arba rinkti kažkokią informaciją iš interneto, nes "kopijuoti - įklijuoti" funkcija palengvina darbą. Tačiau kompiuteriai ar telefonai skleidžia juntamą elektrinį lauką, kuris subtiliai keičia žmogaus suvokimą. Be to, juos nuolat reikia pakrauti, saugoti ir neretai jie sveria daugiau nei norėtųsi.

Pabaigai tiesiog noriu pridurti, jog nevaržytumėte savęs ir į kūrybą žvelgtumėte kaip į kažką kieto, o ne skirto tik nevykėliams ar tiems, kurie nevaikšto į vakarėlius. Viską įmanoma suderinti ir tai gali padėti net ir ta pat užrašų knygelė, apie kurią čia kalbėjau. Chichi.

P.S. Pasidalinkite savo idėjomis, ką jūs rašote arba patariate rašyti ir ar turite savo sketchbook'ą?

23 Komentarai

  1. Straipsnis buvo įdomus. Man labai patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tokio dalyko dar niekada neturėjau, nes jis tiesiog man atrodė nereikalingas, o dabar vos perskaičius tavo straipsnį užsinorėjau!!! Straipsnis tiesiog super!!! Beje, pastebėjau, kad daug kur po taško rašyti pradėjai mažąją raide ;)

    P.s. o kuris tau labiau patinka:popierinis ar kompiuterinis?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Žiauriai smagu ir vėl matyti TD bloge tavo originalius straipsnius! Labai gera, puikiai išplėtota tema. Super, labai patiko. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveika :) puikus straipsnis! O siaip gal gali patart...?
    Bandziau pildyt ta sketchbooka, taciau neiseina, nes mintys sako, jog dienorastis yra kaip sketchbookas... Gali pagelbet? Ta prasme kam skirtas dienorastis ir sketchbookas?

    AtsakytiPanaikinti
  5. JejE, išsitaisiau klaidas, ten tikrai truputuką buvau didžiųjų pamiršusi padėt.

    Viktorija J., man labiau patinka kompiuterinis variantas, nes aš moku valdyti daugiau programų ir iš to susikurti tai, kas mano galvoje tuo metu kirba. Tuo tarpu popieriaus taip pat neatstumu, tačiau kol kas "sketchbook'o" neturiu. Jį man atstoja pirmas pasitaikęs po ranka sąsiuvinys. :-D Taip nedarykit. Esu jau pametus matematikos sąsiuvinį, kuriame per laisvą pamoką buvau užrašiusi eilėraštį, iš kurio prisimenu tik mažą gabaliuką. O taip norėčiau jį susigrąžinti. ;-(

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonime. Kaip mintys sako - taip ir daryk. manau tu taip elgiesi todėl, kad tau ir reikia dienoraščio, nesąmoningai tai bando pasakyti tavo mąstysena. Arba, žinai, mėgink pildyti "sketchbook'ą" kaip dienoraštį, tik vietoj to, kad rašytum - piešk eskiziukus. Piešk tą arbatos puodelį, kurį ryte laikei rankose. Nupiešk mokyklos suolą, kuriame tą dieną tryneisi ir prie to piešinuko kokią mažą mažą frazę iš tos dienos. Gal pokalbio nuotrupą, gal ką. Čia jau individualus pasirinkimas. Dienoraštis, mano nuomone, yra labiau skirtas savo būtent dienos įvykiui aprašyti nepagražinant jo. Ta prasme, reikia sakyti tiesą. Ne kurti, ne fantazuoti, o rėžt kaip yra. Tas man nepatinka. Aš mieliau kursiu įsivaizduojamo žmogaus dienoraštį ir nuspręsiu, ką jis veikė (sukursiu), nei rašysiu ką veikiu pati. :-)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nusipirkau pernai (he. pernai buvo vos prieš kelias dienas) užrašų knygelę. Sakiau tik piešiu, savo durnas minteles užsirašinėsiu ir pan. O gavos taip, kad dabar ji pilna fizikos formulių ir kito mokyklinio mėšlo. Žodžiu, dabar labai sudominai, tad būtinai įsigysiu knygelę. Ir stengsiuosi, kad nenutiktų taip, kaip su ana. :) Liuks straipsnis, Benzo Pjūkle ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labiausiai mėgstu, kai su savo įrašu pakeičiu kažkieno požiūrį į dalykus. Nežinau, tada jaučiuosi padariusi gerą darbą, kaip herojė. Uch. Dėkui, kad leidžiat taip jaustis. :-D
    Ačiū. ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ačiū, labai įdojus straipsnis. Pastebėjau, kad pati pastaruoju metu dažniau rašau į užrašų knygutes, nes labai padeda planuoti laiką :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Anonime, gera žinoti, kad buvo įdomu skaityt ir taip laiką planuoti tikrai padeda, nors man kartais padeda susiorentuoti laike, kurį tik mergaitės supranta. Chi. :-D

    AtsakytiPanaikinti
  11. Tobulas straipsnis, dabar labai užsinorėjau tokio sketchbook'o :D

    AtsakytiPanaikinti
  12. Hell jė, vadinasi viską padariau teisingai, jei nebuvo reakcijų "meh, neįdomu vistiek tos užrašinės". :-D Tai ką, belieka tik padėkoti už komentarą ,Kris, ir dėkui dar už tai, kad pavadinai tobulu straipsniu. Man tai reiškia daug. Žodžiu, ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  13. Nu va, knygutę jau turiu, 2 lapus užpildžiau ir visai patiko. Dėkoju už straipsnį, be to labai laikas tinkamai pasirinktas parašyti jį (kaip tik po nauju, kai galima jį pradėti rašyti) :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Anonime. Žiūrėk, dar kokią mintį radau, gal užsikabinsi - http://40.media.tumblr.com/81e4a76ef6dd3a91ff3d0094afdab0c7/tumblr_nehgvg2apR1rllgqpo1_1280.jpg

    Čia yra prisipiešta akių, kaip matai, ir užsirašyti įdomūs faktai apie jas. Taip pat frazės ir mintys, susijusios su akimis. Man pasirodė labai fainai ir įdomiai, dar va pasižiūrėjusi sužinojau, kad uostydami kažką akis pakeliame į viršų, o kai ragaujame - į apačią. Cool. :-D

    AtsakytiPanaikinti
  15. Vien pamačius temą mintyse buvo 'kūl'. Puoliau skaityt, galvojau kas čia taip kietai rašo. O gi žiūriu DAWYLE :-) Šaunuolė! Turiu kokių 50užrašų knygučių, bet po savaitės/mėnesio užknisa. Bet nu dabar taip su tuo straipsniu sugundei... Reiks ryt kokios labai fancy pasiieškot ir tikiuosi seksis... :D

    AtsakytiPanaikinti
  16. O, Karolina, sveikutė. :-D Niu ačiū tau už tokį įvertinimą ir sėkmės pildant sketchbooką. ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Man seniau taip būdavo kad kažką prirasau ir po to numetu į šalį ir nieko nedarau. Bet kai tu parašei šį straipsnį iškart norisi grįžti prie sketchbook'o ir vėl piešti ir rašyti. Noriu pasakyti: labai puikus straipsnis.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Labai patiko straipsnis! įkvėpė piešti:)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Labai naudingas straipsnis. Aš kiekvienais mokslo metais nusiperku užrašų knygutę, bet ji visada būna pilna konspektų , o kartais ir sąsiuviniu. Reiks dabar į ją mintis rašyti

    AtsakytiPanaikinti
  20. ugh as noriu pasiguost, turejau toki sketchbooka/dienorasti.. ir viena diena jis dingo.. prisiekiu iskuiciau visus namus bet jo niekur nera , o jis buva gana nemazas.. rasiau jame gal 2-3 metus .. dabar tokia didele nuoskauda nes ten buo mano geriausi ir blogiausi prisiminimai, paslaptys .. ir kaip supykstu jei pagalvoju kad kazkas ji paeme :(

    AtsakytiPanaikinti
  21. Nuostabus straipsnis! Dabar pat bėgsiu nusipirkti užrašų knygutę ir paversiu ją savo "sketchbook'u". Ačiū! :]

    AtsakytiPanaikinti
  22. Labai faina noreciau toki rasyt bet deja :( niekur nerandu knygutes su tusciais lapais visur tos linijos arba langeliai :(

    AtsakytiPanaikinti