"Postcrossing" - projektas, suteikiantis atvirukų siuntimo džiaugsmą

Įsivaizduok: atsikeli gražų ir saulėtą savaitgalio rytą, įsispiri į patogias šlepetes, nubėgi iki pašto dėžutės, o ten tarp krūvelės reklaminės spaudos ir sąskaitų lapelių, randi atviruką iš kito pasaulio kampelio, adresuotą būtent tau! Ar esi kada nors patyrusi tokį džiaugsmą? Jei ką tik pakratei galvą, nenusimink, nes šį troškimą tikrai gali įgyvendinti! O visa tai įmanoma padaryti portugalo Paulo Magalhães dėka, kuris norėdamas suteikti žmonėms galimybę pašto dėžutėje rasti šį bei tą daugiau nei reklaminius žurnalus, 2005 metais studentas sukūrė projektą, kurio dėka galime siųsti ir gauti atvirlaiškius iš įvairiausių pasaulio vietų. Tai - "Postcrossing'as"!


TRUMPAI APIE PROJEKTĄ
Taigi, kaip jau tikriausiai supratote, "Postcrossing'o" tikslas yra suteikti kiekvienam žmogui, nesvarbu, kokios jis tautybės, amžiaus, išsilavinimo, politinių ar religinių įsitikinimų, siųsti, o už tai ir pačiam gauti atvirlaiškius iš viso pasaulio. Pagrindinė mintis yra ta, jog kiek atvirukų išsiųsi kitiems, tiek gausi ir pats. Nors dažniausiai nutinka taip, kad "postcrosser'iai" (taip yra vadinami šiuo projektu užsiimantys žmonės), gauna žymiai daugiau atvirukų, nei išsiunčia patys. O svarbiausia tai, kad neįskaitant pačio žmogaus siunčiamų atvirlaiškių išlaidų, dalyvavimas projekte yra nemokamas! Pats įdomiausias dalykas šiame projekte yra netikėtumai: tu niekada nežinosi, iš kokio žmogaus ir kokios valstybės, gausi atvirlaiškį. Projekto įkūrėjas Paulo Magalhães teigia, kad sukurti tokį dalyką paskatino jo didelis pomėgis siųsti ir rašyti popierinius laiškus. Tuomet, kai 2005 metų vasaros viduryje startavo "Postcrossing'as", Paulo net nemanė, jog šis projektas virs tokiu dideliu pasiekimu. Nuo projekto atidarymo pradžios, "Postcrossing'as" tapo žiniasklaidos dėmesio centru: apie jį rašė ne tik žurnalai ar laikraščiai, bet ir skelbė garsusis BBC kanalas. Po nepilnų dviejų sėkmingų metų veiklos,  2008 metų balandį, projektas surinko pirmąjį milijoną užsiregistravusių narių. Dabar "Postcrossing'u" naudojasi ir atvirlaiškius siunčia bei gauna net 27 milijonai žmonių iš skirtingų pasaulio kampelių!

KAIP TAI VEIKIA?
Iš pirmo žvilgsnio, dalyvavimas "Postcrossing'e" gali pasirodyti daug žinių ir pastangų reikalaujantis dalykas, tačiau bene kiekvienas šiuo projektu užsiimantis žmogus galėtų pasakyti, jog tai - visiškai paprasta! Tereikia suprasti "Postcrossing'o" sistemą, o tą dabar ir pasistengsime jums paaiškinti. Visas pagrindinis veiksmas vyksta internete, adresu www.postcrossing.com. Ką visų pirma reikia padaryti užėjus į tinklapį, tai užsiregistruoti. Sekantis žingsnis - adreso užklausimas. Tą gali padaryti svetainės pagrindinėje įrankių juostoje paspaudusi "Send a postcard". Tai padarius, į savo elektroninio pašto dėžutę gausi žmogaus adresą, kuriam turėsi siųsti atvirlaiškį ir ID kodą (pavyzdžiui, LT-420100). Šis kodas yra unikalus ir ypatingas tuo, jog jį būtinai turėsi užrašyti ant atvirlaiškio, kad gavėjas gavęs tavo atviruką galėtų užregistruoti jį sistemoje. Išsitraukus adresą, tu turėsi išsiųsti atviruką  ir laukti, kol tavo siųstas atvirukas bus užregistruotas. Kai tai bus padaryta, pašto dėžutėje jau gali tikėtis sulaukti savo pirmojo atviruko, nes kuomet tavo išsiųstas atvirukas būna užregistruotas, kitas "Postcrossing'o" vartotojas užklausęs adresą, išsitrauks tave. Gavus savo atvirlaiškį, jį būtinai reikia užregistruoti sistemoje pagal ant atviruko nurodytą ID kodą. Užregistruoti atviruką galima paspaudus "Register a postcard".

ATVIRUKŲ SIUNTIMO YPATUMAI
Pavyzdys, kaip yra rašomi atvirlaiškiai. 
Vieni žmonės dalyvauja "Postcrossing'e", nes kolekcionuoja įvairius atvirukus, kiti - nes nori pažinti pasaulį ir gauti atvirukų su šalių ar miestų vaizdais. O kokių atvirukų tikiesi sulaukti tu, gali parašyti savo profilyje ir tikėtina, jog asmuo, kuris siųs tau atviruką, į tai atsižvelgs. Tad prieš siųsdama atviruką ir tu būtinai peržvelk žmogaus profily ir paskaityk, kokių atvirukų jis tikisi gauti. Prieš dalyvaujant projekte, dar labai svarbu šį bei tą žinoti. Visų pirma - šio projekto esmė yra siųsti atvirlaiškius. Tai viengubi atvirukai, kurie yra siunčiami be voko. Vienoje atvirlaiškio pusėje yra paveikslėlis, o kitoje - dalis gavėjo adresui, pašto ženklui ir tekstui. Dešinėje pusėje užrašome gavėjo adresą, o viršuje klijuojame pašto ženklą. Siuntėjo adresas paprastai yra nerašomas, nebent bijote, jog atvirlaiškis pasimes ar tikitės gauti padėkos atviruką. Likusią atviruko dalį skirkite tekstui. Visuomet yra smagiau gauti atvirlaiškį su kokiu nors pasakojimu, o ne su keletu žodžių, tad stengiamės prirašyti visą tuščią vietą. Prisistatykite, papasakokite apie save, savo pomėgius, gyvenamąją vietą ar siunčiamą atviruką. Taip pat nepamirškite užrašyti ID kodo, kurį gausite el. paštu kartu su adresu. Viską užrašius ir užklijavus pašto ženklą, belieka įmesti atvirlaiškį į geltoną pašto dėžutę, skirtą išsiųsti laiškams. 


KODĖL VERTA DALYVAUTI?
"Postcrossing'e" verta dalyvauti ne tik dėl to, jog tai itin smagus ir įdomus projektas, bet ir dėl dar daugybės kitų priežasčių. Kaip jau minėjome, pats įdomiausias dalykas šiame projekte yra netikėtumai: tu niekada nežinosi, iš kokios šalies ar žmogaus gausi atvirlaiškį. Labai dažnai nutinka taip, kad žmogus gauna atviruką iš visai nežinomo pasaulio kampelio. Tad ar gavus tokį atviruką, nebus įdomu daugiau pasidomėti apie jo išsiuntimo vietą? Taigi vienas iš šio projekto privalumų - naujos žinios. Dalyvaudama "Postcrossing'e" galėsi praplėsti savo geografinį akiratį, žinias apie kitas šalis, jų gyventojus ar netgi religijas. Juk dažnai apie tai žmonės ir rašo siunčiamuose atvirlaiškiuose. Į šį projektą verta įsitraukti ir todėl, jog tai puikus būdas išmokti naujų kalbų ar netgi susirasti bendraminčių iš kitų žemynų. Neįtikėtina, tačiau "Postcrossing'o" dalyvis, iš Australijos kilęs Geoffrey Reynoldsas, prieš keletą metų šio projekto dėka, susipažino su mergina, kuri šiuo metu yra jo žmona! Tad tai gali tapti ne tik puikiu laisvalaikio praleidimo būdu, bet ir malonia priklausomybe.

KĄ DAR REIKIA ŽINOTI?
  • Kiekvienas "Postcrossing'o" narys savo profilyje turi galeriją (ją galima rasti paspaudus "Postcards wall"). Joje galime matyti projekto dalyvio išsiųstus ir gautus atvirukus. Jei nori, jog tavo galerija nebūtų tuščia, prieš siųsdama atviruką jį nufotografuok arba nuskenuok ir įkelk, paspaudusi "Traveling postcards". Atvirukas galerijoje atsiras tik tuomet, kai jis bus užregistruotas. Tą patį gali padaryti su gautais atvirukais, paspaudusi "Received postcards". 
  • Užsiregistravus projekte sistema mums leidžia traukti penkis adresus. Kai išsiųstas atvirukas būna užregistruotas, mes ir vėl galime traukti naują adresą, pagal kurį siųsime atvirlaiškį. 
  • Jei išsitrauki adresą, o atvirukas per 60 dienų nuo adreso gavimo nebūna užregistruotas (arba jo neišsiunti), atvirukas tampa 'expired'. Taip nutikus, sistema tau leis gauti naują adresą. Tačiau jei atviruką gavėjas gaus, nors jis jau bus tapęs 'expired', jį vis tiek bus galima užregistruoti. 
  • Pirmenybinių pašto ženklų kainos į Europos Sąjungos šalis kainuoja 0.81 eur., o į kitas šalis ir žemynus - 0.84 eur. 
Tad jei ir tu nori sužinoti, koks puikus jausmas rasti pašto dėžutėje ką nors adresuoto tau, prisijunk prie "Postcrossing'o" narių gretų ir tu! Šio projekto dėka gali ne tik naudingai praleisti savo laisvą laiką, bet ir patirti atvirukų siuntimo džiaugsmą. Juk galbūt tokio dar niekada nesi patyrusi? O jei kyla klausimų ar problemų registruojantis ar dalyvaujant projekte, parašyk komentaruose ir stengsimės tavo problemą išspręsti!

39 Komentarai

  1. Aš jai seniai juodraščiuose perskaičiau šį straipsnį. Viskas SUPER!! :) Ryt jau išsiųsiu pirmuosius atvirlaiškius į Rusiją ir Vokietiją. Už pašto ženklelius sumokėjau po 0,75 euro centus :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Seniau imdavai labai neįdomias temas, Simona, tad man nepatikai. Tačiau perskaičius šį straipsnį mano nuomonė pasikeitė! Esi neabejotinai talentinga mergaitė, sužavėjusi mane rašymo stiliumi. Puiku. :-)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Reikės tikrai išbandyt. Labai įdomu ;))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Puikus straipsnis! :) Pati jau beveik metus siunčiu atvirlaiškius ir turiu netoli 50 :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Atsimenu, tokio tipo straipsnį rašei berods, kitame blog'e. Jau tada buvau užsidegusi noru siųsti atvirlaiškius, deja, patingėjau. Šį kartą vėl sužadinai manyje tą norą ir galbūt, jeigu turėsiu laiko, išbandysiu šitą dalyką.
    Ačiū už straipsnį :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gal ir kvailokask lausimas. Bet kai pildai, savo adresą rašyti lietuviškai?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nesu girdėjusi apie tokį projektą. Būtinai sudalyvausiu, jau užsiregistravau ir adresą turiu kam siųsti :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Smagu, kad tiek daug susidomėjusių :)

    Gabija, yra pašto ženklų ir po 0,75 eur, tik jie nepirmenybiniai. Aš visad perku pirmenybinius, truputį brangesnius, bet su jais greičiau nukeliauja atvirukas. :)

    Anonime, rašyk lietuviškai, aš irgi taip rašiau ir viskas gerai. :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Labaas, prasau atsakyti.
    1.ar rasant kito zmogaus adresa reikia jo pasto kodo, ar tas numeris ji ir reiskia ?
    2. ar ta koda reikia rasyti toje vietoje kur rasai adresa?
    3.ar butina siusti be voko ? :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. atsiprasau, susimaisiau. tai jei tas paveikslelis yra postcrossingo, tai apacioje apibrauktas kodas yra tas kuri gavejui reikes uzregistruoti, o tas kodas kuri prie adreso yra pasto kodas, teisingai ?

    AtsakytiPanaikinti
  11. o ta atvirlaiski reikia nupirkti ar nupiesti?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Anonimui -

    1. Žmogaus adresas, kuriam siųsi atvirlaiškį, ateina tau į el. paštą. Ten viskas yra parašyta ir tau nieko papildomai nereikia ieškot.

    2. ID kodą, pagal kurį bus užregistruotas atvirukas, galima rašyti bet kur. Tik prie adreso geriau nerašyti, nes pašto darbuotojai gali pagalvoti, jog čia pašto kodas.

    3. Taip, reikėtų siųsti be voko. Dauguma projekto dalyvių nemėgsta atvirukų gauti vokuose. Bet yra ir tokių, kurie nori gauti su voku, nes pvz, kolekcionuoja pašto ženklus. Tad būtinai persiskaityk žmogaus profilį.

    4. Taip, apibrauktas kodas yra ID kodas, pagal kurį bus užregistruotas atvirlaiškis.

    5. Atvirlaiškį reikia nupirkti. Nebent narys, kuriam siųsi atviruką savo profilyje rašo, jog mėgsta gauti rankų darbo atvirlaiškius. Bet dauguma juos ne itin mėgsta.

    Tikiuosi, viskas aišku :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Tikrai labai labai sudominai ir tikrai dalyvausiu.Turiu vieną klausimą, o kaip sužinoti, kad gavėjas gavo tą laiškiuką ir jis jau yra užregistruotas? Per kiek maždaug laiko nusiunčiamas laiškas?:)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Smagu tai girdėt. :) Kai atvirlaiškis bus užregistruotas, į el. paštą gausi pranešimą apie tai. O per kiek laiko atvirlaiškis nukeliauja, priklauso nuo šalies, į kurią siunti. Aš rekomenduoju siųsti su pirmenybiniais pašto ženkliukais, tad greičiau nueis. Pavyzdžiui, į Vokietiją su pirmenybiniu nukeliauja maždaug per 5 dienas, į Olandiją maždaug per 10 dienų, o į tokias šalis, kaip Amerika, Rusija ar Baltarusija jau ilgiau, gali užtrukti nuo 10 iki 20 dienų. Bet būna įvairių atvejų. :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sveiki, būtinai dalyvaukit! :) Pati dalyvauju šiame projekte maždaug metus ir esu labai patenkinta. :)Labai smagu kai nueini patikrinti pašto dėžuę, o joje yra koks atvirlaiškis pvz: iš Vikietijos, Kinijos ir daugelių kitų valstybių :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. OMG kaip įdomu!!! Būtinai užsiregistruosiu!!! :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. O kur galima nusipirkti atvirlaiskiu?

    AtsakytiPanaikinti
  18. Straipsnis tiesiog nuostabus :) ačiū, Simona!

    AtsakytiPanaikinti
  19. bet tu kai issiunti tai gauni nebe nuo to paties zmogaus , o nuo kito ?

    AtsakytiPanaikinti
  20. atsiprasau kad rasau su tokiu kvailu klausimu. zodziu mano mama kai suzinojo apie sita dalyka sake kad man tikrai neleis, nes tipo visam pasauly yra pilna apgaudinetoju.. ar yra nors kazkokia galimybe kad man zmogus pakenks ? man tai atrodo absurdiska, bet nesugalvojo kaip ja itikinti kad leistu susirasineti.

    AtsakytiPanaikinti
  21. Šis straipsnis pasirode itin idomus ir sudomino atvirlaiškiu ideja,tik kilo klausimas ar namu adresa mano betkas apsilankes profilyje(žodžiu ar adresas skelbiamas viesai)? nes kažkaip šiurpu jeigu tavo namu adresa mano betkas.

    AtsakytiPanaikinti
  22. Labai ačiū! :)

    Atvirlaiškių galima įsigyti pašto skyriuose, knygynuose, internete. Didesniuose miestuose turėtų būti ir prekybos centruose, pvz, IKI. :)

    Taip, kai išsiunti atvirlaiškį, pati gauni ne nuo to pačio žmogaus, o nuo kito vartotojo, kurį sistema parenka atsitiktinai.

    Taip tikrai nebūna, kaip įsivaizduoja tavo mama. Jei vyktų tokie dalykai, manau, kad projektas jau seniai neegzistuotų. Viskas yra saugu ir tikrai neverta nerimauti. Dar neteko girdėti, kad būtų įvykę tokie dalykai. :)

    Tavo adresą matys tik žmogus, kuris išsitrauks tave atvirlaiškio siuntimui. Daugiau niekas nematys tavo adreso, viešai jis nei profilyje, nei niekur kitur nerodomas. :)

    AtsakytiPanaikinti
  23. Na tikrai nustebinęs straipsnis ;D Net nustebau... Pagalvojau, sudalyvausiu. Bet aišku, tik pati siųsiu (į kitas pasaulio šalis, ne artimas, kad būtų įdomiau), tačiau prašyti pati neprašysiu, kol kas dar negaliu (tėvai ims klausinėti, iš kur čia paštas byra man :D).
    ŠAUNUS STRAIPSNIS, TURIU PASAKYTI. Galvojau, jei TD taip ir toliau, numirs manyje ir nebesilankysiu, jei viskas bus apie svorį ir apie makiažą, tačiau temos kai atsiranda įdomios, tokios kaip Tavo, pakyla ūpas ir noras. :) AČIŪ, kad palaikai TD GYVASTĮ savo įdomiais straipsniais

    AtsakytiPanaikinti
  24. kur dingo straipsnis "GJan kelias i slove"?

    AtsakytiPanaikinti
  25. o pvz. parasai atvirlaiski jau viskas, gali issiusti. nueini i pasto skriu nusipirkt pasto zenklo, o tau pvz reikia siust i kinija. tai ka sakyt darbuotojai ? taprasame duokit pasto zenkla su kuriuo galeciau nusiust laiska i kinija? ar sakyt bendrai kaipnors pvz: pasto zenkla i azija arba nei i ES salis ? :DD galit atsakyt kaib jus darot? *blush*

    AtsakytiPanaikinti
  26. Ojej, koks gražus komentaras! Labai labai ačiū, be galo smagu girdėt tokius žodžius :)

    Anonime, gali sakyt ir taip. Aš, kai reikia siųsti į ES, nueinu ir sakau, kad duokit vieną ar ten kelis pašto ženklus į Europos Sąjungos šalis. O kai būna į kitas šalis, tuomet pasakau konkrečią šalį, į kurią siųsiu. Gali išvis tik pasakyt, kad duotų pašto ženklą į užsienį ir tavęs pati paštininkė paklaus, kur nori siųsti. :)

    AtsakytiPanaikinti
  27. ačiūačiūačiū, žiauriai geras straipsnis, patiko labai!

    AtsakytiPanaikinti
  28. Pamačiau ir susidomėjau ;ooo man laabaai patiko straipsnis :) galvoju dalyvaut :D beja gal geriau rašyt anglų kalba? :) ir beja, panorėjus galima ištrinti savo anketą? :)

    AtsakytiPanaikinti
  29. Džiaugiuosi, kad jus taip sudomino šis puikus projektas :)

    Anonime - anglų kalba rašyti ką? Jei turi omeny tekstą ant atviruko, tai žinoma. O dėl anketos trynimo, deja, nežinau.

    AtsakytiPanaikinti
  30. Labai susidomejau ir.... uzsiregistravau.. labai man patiko ��
    P.S. kurk ir toliau...

    AtsakytiPanaikinti
  31. Pala, kartais dabar ne tavo straipsnį išspausdino Justėj? Šitą? Jei taip, tai labai sveikinu ;) TIKRAI to vertas.

    AtsakytiPanaikinti
  32. Dievinu. Postcrossing! Yey. reiks išbandyti.:)
    sveikinu, jog tavo straipsnis pateko į žurnalą "Justė"! :))

    AtsakytiPanaikinti
  33. Laukiu nesulaukiu kol galėsiu tai išbandyti !!!! Tiesiog degu noru !!💗💗💗💗💗 nežinau ar dėl tavo nuostabaus straipsnio ar dėl to tikrojo atvirukų džiaugsmo !!💗💗💗💗P.S puikus sraipsnis
    Gaila ,kad jį pamačiau tik dabar 😕

    AtsakytiPanaikinti
  34. Sveika, o tuos pašto ženklus reikia tiesiog ant atvirlaiškio klijuoti? Ir kur pirkti tuos pirmenybės ženklus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai kur tu dar žadi pašto ženklą klijuot? :D
      Pašte.
      (Ne Simona atsakė, bet manau ji nepyks).

      Panaikinti
  35. Žinau, kad straipsnis labai senas, bet gal kas užsuks per google, kaip tą padariau aš, tad palieku nuorodą: https://www.favoritepostcard.com/
    Mano el parduotuvė sukurta iš didelio atvirlaiškių poreikio. Dabar tos bėdos gal nebėra, bet prieš 7 metus tikrai buvo :)

    AtsakytiPanaikinti
  36. Atvirlaiškiai vėl gali atfimti, nes popierinis atvirukas su ranka rašytu tekstu, manau daugeliui, tikrai sukelia nostalgiją ir prisiminimus... Peržiurėsiu Jūsų puslapį, Salomėja, gal galėsiu padėti ;)

    AtsakytiPanaikinti