Agresija

Agresija - tai žmogaus elgesys, veiksmas ar nusiteikimas nukreiptas į psichinės ar fizinės žalos suteikimą kitam. Norėdama to išvengti, perskaityk ir reikalui esant būtinai pasinaudok šiais keliais šauniais patarimais.


PSICHOLOGINĖ SAVIGYNA

Tavo amžiaus mergaitės dažniausiai susiduria su žodine agresija: prasivardžiavimu, keiksmažodžiais, niurzgėjimu, bambėjimu ir amžinu nepasitenkinimu, kad viskas blogai. Ilgėliau pabendravus su tokiu žmogumi išties gali pasidaryti negera, tad kaip nuo to apsisaugoti? Atsakymas į šį klausimą yra kur kas paprastesnis nei manei: tiesiog venk bendrauti su žmonėmis, kurie verčia tave jaustis prastai. Žinoma, šis patarimas toli gražu ne visada yra aukso vertės. Juk gausu ir tokių personų, su kuriomis bendrauti esame priverstos... Kad ir tie patys mokytojai, kai kurie šeimos nariai, žiaurūs bendraklasiai... Tokiu atveju stenkis užsiauginti kuo storesnę odą: ne taip jautriai reaguok į skaudinančius ilgaliežuvių žodžius, daryk taip, kad agresijos kaltininkas nepasiektų savo tikslo išmušti tave iš vėžių!

Keletas efektyvių būdų vidinei ramybei išsaugoti:
  • Jei kas nors (kiemo ar klasės draugai, mokytojai ar net tėvai) pavadina tave įžeidžiančiu žodžiu, nepulk į ašaras. Iš pradžių, kad atgautum savitvardą, įkvėpk ir iškvėpk, na o tada ramiai, savimi pasitikinčio žmogaus balsu, pasakyk: „Mano vardas Viktorija. Prašau mane juo ir vadinti“. Taip erzintojui parodysi, jog yra bendravimo su tavimi ribos, kurių tu neleisi peržengti.
  • Kitas būdas nuraminti bjaurų rėksnį yra tiesiog paklausti ar šis gerai jaučiasi. O ką gali žinoti, gal jam jau nuo pasiutligės gydytoją iškviesti?
  • Jei situacija tokia, kad bet koks tavo ištartas žodis tolygus benzino pliūpsniui į ugnį - patylėk. Kad tylėti būtų lengviau, siūlau išmokti keletą tariamų psichikos treniravimo pratimų. Pavyzdžiui, įsivaizduok, kad pučia labai labai stiprus vėjas. Šis nuneša visus tave provokuojančio žmogaus žodžius pro šoną, tad tu nieko negirdi...
  • Kad neleistum sau pratrūkti dėl kieno nors neatsargių žodžių, kišenėje laikyk špygą. Ši pirštų kombinacija reikalui esant gali ir pralinksminti. Patikrinta!
Svargiausia - nepanikuoti ir išlikti kiek įmanoma ramesnei. Tai ne graži poza, tai laimėjimo sąlyga!
FIZINĖ SAVIGYNA

Dažna mergina mano, jog jai negali nutikti nieko bloga, tačiau atmink, visada reikia būti budriai! Juk į prievartos situaciją gali pakliūti bet kur ir bet kada, o ką gi daryti tokioje, rodos, be išeities padėty? 

Žmonės kurių reikia saugotis:
  • Apsvaigusių nuo alkoholio ar narkotikų. Svaigalai „išlaisvina“ žmogaus inkstintus, tad apsvaigėlių elgesnys neretai būna agresybus bei nenuspėjamas.
  • Skriaudžiančių bejėgius gyvūnus... Taip besielgiantis žmogus neturi moralinių barjerų, taigi jam nebus sunku nuskriausti ir tave.
  • Greitai užpykstančių arba labilios psichikos žmonių. Šiuos atpažinti paprasta - tokie žmonės negeba ilgesni laiką pabūti ramiai. Jie apžinai sukiojasi aplinkui, kažką laužo, pešioja, degina. Jie nekontroliuoja savo pykčio ir agresijos.
Keletas viktimologinių patarimų:
  • Mokykis kūno kalbos, kuri atbaidytų užpuoliką. Mat agresijos kaltininkas nužiūri, vertina auką ir renkasi tokią, kurią pažeminti būtų mažiausiai vargo. 
  • Gabėk ramiai bei tvirtai pasakyti: „pasitrauk nuo manęs“, „dink iš akių“.
 Na o dabar norėčiau palinkėti, kad tau niekada neprireiktų pasinaudoti šiais patarimais... Tačiau atmink, gyvenime reikia būti pasiruošus ir netikėčiausioms situacijoms.

7 Komentarai

  1. Sveika. Straipsnis patiko, bet radau klaidų. :) Išsitaisyk .

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nepatiko, kad pakeitei šriftą. Jis nelabai kuo skiriasi ir nuo įprasto šrifto, tad nematau reikalo ko jį keist.
    O tas patarimas, kad pasakyti bjauriam rėksniui "ar tu gerai jautiesi?" - apgailėtinas. Jis tik dar labiau "pasišiauš" nuo tokio klausimo.
    Nelabai patiko.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Neskaičiau viso straipsnio, nes tema nepatraukė akies, tačiau turiu vieną pastabą.
    Profesionaliuose internetiniuose puslapiuose ar žurnaluose straipsnio antraštė NIEKUOMET nesusidės tik iš vieno žodžio. Tai tarsi nerašyta taisyklė, kurios, beje, labai naudinga laikytis. Vaizdingas ilgesnis pavadinimas daug labiau traukia akį nei kad vienintelis žodis "Agresija", todėl siūlau bent minimaliai pakeisti. Sėkmės. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Įžanga ir pabaiga negali būti iš dviejų sakinių. Kaip ir pavadinimas iš vieno žodžio. Manau, labai atmestinai rašei straipsnį, ir visiškai ,,neįdėjai meilės'' rašydama :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai atmestinas straipsnis, bet visai patiko.

    AtsakytiPanaikinti