Viskas apie sapnus

Turbūt nė viena negalėtumėme neigti, kad nė karto nesate sapnavusios. Vidury nakties, prakaito išpilta prabundi nuo košmariško sapno ir džiaugiesi, jog jis pagaliau baigėsi. Kai sapnas būna malonus ir nori, kad jis tęstųsi kuo ilgiau. Jausmai ir pojūčiai, kuriuos mes išgyvename realiame gyvenime lydi mus ir sapnuose: jaučiame meilę, baimę, nusivylimą ar džiaugsmą. Sapne neretai įgyjame antgamtiškų galių: skraidome, pavirtame kokiu nors gyvūnėliu ar šokame nuo aukšto pastato ir nemirštame. Tai tarsi persikėlimas į kitą pasaulį - antgamtinį pasaulį. 

KAS TAI?


Žmogus sapnuoja REM miego stadijos metu (tuo metu greitėja kvėpavimas, aktyvūs akių judesiai, kūną sukausto miego paralyžius). Sapnuojame vidutiniškai dvi valandas. 
Nėra nei vienos tikslios teorijos kodėl susidaro sapnai. Populiariausia hipotezė ta, kad sapno turinį lemia realiame gyvenime vykstantys procesai, lemiantys žmogaus vidinę būseną. Galbūt esi pastebėjusi, kad sapne kartais atsispindi iškraipyti praėjusios dienos įvykiai, apie kuriuos mąstei prieš užmigdama. Tokie sapnai yra praminti realiaisiais. Juos įtakoja ir oras, kambario temperatūra, jausmai, pyktis, nuovargis.
Kita sapnų rūšis yra intuityvieji. Tokio pobūdžio sapnai kyla iš vidinių jausmų ir priklauso nuo dvasinių pojūčių. Fatalistai teigia, jog tokio pobūdžio sapnai yra apie ateitį, kaip ir pati ateitis yra nulemta. Mokslininkų teigimu sapnai aplanko visus: ne tik suaugusius žmones ar paauglius, bet ir
kūdikius, žinduolius gyvūnus.
Senovės Graikai manė, jog sapnai yra siunčiami Dievo ženklai, skirti, jog apsaugotų nuo nelaimių. Antikinėje literatūroje rašoma, kad sapne žmogaus siela atsiskiria nuo kūno ir gauna informaciją iš aukštesnių būtybių apie ateitį. 
Dauguma filosofų sapnus aiškino gana skirtingai. Homeras sapnus suprato kaip mistišką, prie galvūgalio skraidančią būtybę, siunčiama Dzeuso. O štai Aristotelis, teoriją, kad sapnai yra siunčiami dievų, neigė. Jis manė, jog sapnus sukelia praėjusių dienų įvykiai. Tačiau tikėjo, jog sapnai, kuriuose matomi artimi žmonės, gali pranašauti ateitį.

AR SAPNAI IŠSIPILDYS?


Visi žmonės tiki skirtingai. Vieni susapnavę sapną ir pabudę stengiasi jo neužmiršti ir išsiaiškinti, kiti vos pabudę bando jį pamiršti. Dažnai sapnų aiškintojams tenka nusivilti, nes sapnai gali turėti kelias reikšmes. Svarbu, jog suprastum, kad ne kiekvienas sapnas pranašauja ateitį. Geriau išsiaiškinti sapno reikšmę padės šios paprastos taisyklės:
  • Prieš eidama miegoti neprivalgyk, nežiūrėk filmų, nežaisk kompiuterinių žaidimų, nes visa tai gali neigiamai veikti sąmonę. Sapnai gali būti netikslūs, melagingi ar nes košmariški. Melagingi sapnai būna ir tie, kurios sapnavai sirgdama. 
  • Pasirūpink, jog kambaryje nebūtų tvanku, karšta ar šalta.
  • Susapnavusi neskubėk kelti kojų iš lovos. Ramiai pagulėk ir mintyse peržvelk sapną dar kartą, tada atsikėlusi jį užsirašyk. 

Aiškinantis sapną yra svarbu atkreipti dėmesį kuo sapnas prasidėjo ir baigėsi, savo vaidmenį bei kokioje vietoje buvai. Jei labai didelėje patalpoje, turėsi didelę pasirinkimų galimybę, plačias galimybes, tačiau jei buvai mažoje - tai didelės kontrolės simbolis. Prisimink, kokios emocijos tave užplūdo pabudus. Kartais žmonės įvardija skonį ar kvapą, kurį patyrė sapno metu. Tai tikrai atlieka svarbų vaidmenį aiškinantys sapną. Susapnuotos linksmos emocijos realybėje virta sėkme. Tokie sapnai skirti padrąsinimui, o slogūs, liūdni dažnai perspėja apie artėjančią nelaimę. Svarbu prisiminti savo vaidmenį sapne, savo svarbą jame bei kitus sapne dalyvavusius asmenis. Sapnų įvairovė nesusakoma. Pasitaiko, jog susapnuojame tą patį sapną. Skiriasi ne tik vaizdiniai, bet ir spalvos: juodos, baltos, blankios ar įvairiaspalvės. Kaip galima spėlioti - šviesios spalvos lemia sėkmę, o tamsios priešingai. Sakoma, jog blogas ženklas sapnuoti raudoną spalvą. Įdomu tai, kad sapnus lemia ir sapnuotojo charakteris (dabar suprantu, kodėl dažnai save sapnuodavau su kardu rankoje). 


SKAIČIŲ SIMBOLIAI SAPNUOSE



1 - nepriklausomybė, nauji sumanymai, kūryba.
2 - perfekcionizmas, rūpestis kitais. 
3 - saviraiška, atvirumas, jautrumas.
4- sėkmingas darbas, vienybė.
5 - aktyvumas, mokymasis, energija, pasikeitimai.
6 - harmonija, pusiausvyra.
7 - vidinė išmintis, taurumas. 
8 - kantrybė, valdžia ir galia, turtai.
9 - sėkmė, žmogiškumas, optimizmas. 
10 - tobulybė.
11 - intuicija, nušvitimas. 
12 - dvylika apaštalų, dvylika mėnesių, dvylika planetų. 

Jeigu susapnavai skaičių didesnį už dvylika sudėk jo skaitmenis ir gausi atsakymą. Pavyzdžiui, jei susapnavai 64, tada 6 + 4= 10.


DAŽNIAUSIAI SAPNUOJAMI VAIZDINIAI:


Pastatai - jų būklė ir grožis atskleidžia tai, kaip jautiesi pati. Apgriuvę, nutriušę namai - neįvertini savęs; esi rūsyje - jautiesi nusivylusi, žlunga tavo planai; blaškaisi koridoriuose - ieškai išeities, tau reikia keisti aplinką, planus. 
Vanduo - atskleidžia emocijas. Švarus tekantis - sielos ramybė; sėkmė; nešvarus, drumzlinas - bėdos, liūdesys; audringa jūra - netikėtos permainos, ir su jomis susijęs nerimas. 
Nuogumas - atskleidžia, jog jautiesi pažeidžiama. Gali prognozuoti savo pačios netikėtus poelgius.
Bėgimas - rodo nesaugumo jausmą, norą išsikapstyti iš slegiančios situacijos. 
Kritimas - esi praradusi savikontrolę, emocinę pusiausvyrą, nesugebi susidoroti su užduotimi.
Skraidymas - simbolizuoja tavo didžiausią troškimą. Tai nerealios idėjos, grandioziniai planai. Kuo aukščiau skrendi, tuo smarkiau esi užsimojusi tai padaryti. 
Krentantys dantys - jautiesi negraži, neįvertinta, bejėgė, nepasitenkini esama situacija. 
Mirtis - permainos kurių bijai. Sapne patirta baimė tik įspėja apie neišvengiamą nerimą prieš pokyčius. 
Gyvūnai - tai tu pati. Tiesiog lengviau matyti blogai nesielgiant (agresyvų, kandantį) gyvūną, nei save.

TIKRI SAPNAI

Aleksandro Makedoniečio sapnas

Kartą prieš Tiro mūšį, Aleksandras Mekedonietis susapnavo fakyrą. Sapno aiškintojas jam paaiškino, jog tai gali būti sėkmės kare simbolis. Ir iš tiesų karas baigėsi pergale. 

Adolfo Hitlerio sapnas

Miegodamas slėptuvėje Adolfas Hitleris susapnavo, kad slėptuvę užverčia krūva akmenų nuolaužų. Staiga pabudęs jis išlėkė iš slėptuvės. Ir iš tiesų, po akimirkos į ją trenkėsi patrankos sviedinys. A. Hitleris išgyveno, o visi slėptuvėje buvę kareiviai žuvo.

Sapnų įvairovė tokia didelė! Visgi įdomu ką reiškia kiekvienas sapnas. Žinoma, sapnų reikšmės gali būti netikslūs kaip ir horoskopai. Besąlygiškai jais tikėti yra gana nesveika. Tačiau įdomu ką jie galėtų reikšti. Yra dar įspūdingiau sąmoningas sapnavimas, kada žmogus supranta, jog yra sapne. 
Iki greito!

12 Komentarai

  1. labas, as cia neitema, bet norejau tiesiog pasiulyti temu apie kurias butu faina kad parasytumet, nes suprantu kad rasytoju vaizduote kartais issenka :)
    1.vasaros stovyklos
    2.kas nors susijes su piesimu, kokie nors jo stiliai, budai kaip ismokti, sugalvoti ka piesti
    3.DIY papuosalai ar pan, nors tokia tema jau buvo, bet visada galima rasti kanors naujo
    4.ka nors apie sodininkyste, nes pavasaris butu faina uzsiaugint kokiu geliu, uogu :)
    5.galit gal velyku proga padaryti koki swap'a .. laiskais ar panasiai :)
    6.ka nors apie kokias idomesnes profesijas.. kokiu ju buna, kokie pliuai, minusai :)
    7.pasiulyti kokiu nors idomiu vietu LIETUVOJE kur butu galima nuvykti per vasara ar pavasari :)
    8.kokiu idomiu receptu :D pavyzdziui kokiu zele tortu, ar siaip ko nors negirdeto :P
    :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Parašykit apie "Pretty little liars". Susikūrimo istoriją ar kažką tokio.. :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pasirinkai įdomią, nors jau daug kartų kalbėtą ir iškalbėtą temą. Vis gi, pirmiausia ačiū už straipsnį. ;)

    Pasakysiu kelis dalykus, kuriuos aš pastebėjau. :D Bent jau aš, skaitydama straipsnį visada atkreipiu dėmesį į straipsnio išdėstymą. Kuo jis tvarkingesnis, tuo labiau noriu jį skaityti. Kelios gudrybės, kaip paversti straipsnį tvarkingesniu ir patrauklesniu skaitytojo akiai :

    1) Naudok viso teksto lygiuotę. Kai rašai tekstą, bloggeris visą tekstą automatiškai sulygiuoja į kairę pusę (t.y. dešinė pusė būna padrika), todėl pabaigusi straipsnį tiesiog pažymėk visą tekstą ir spausk tą lygiavimo mygtuką, jog visas tekstas abiejose pusėse būtų vienodas. Žinoma, pastraipų pavadinimus siūlyčiau palikti viduryje.

    2. Pagirtina tai, jog skiri pastraipas, nes jei teksto daug, o tu jį sugrūsi į vieną pastraipą, bus žiaaaauriai ilgas gabalas teksto, kurio niekas nenorės skaityti. Tvarkingumo prideda ir kai kurių svarbių žodžių ar žodžių junginių paryškinimas ar pakreipimas į šoną. Tik žiauriai svarbu su tuo nepersistengti ir, neduok Dieve, neryškinti visokiomis raudonomis ar geltonomis spalvomis. Išimtinais atvejais tokios ryškios spalvos tinka, bet klasikinė juoda niekada neapvils.

    3. Gal kiti nepastebi, bet tavo sakiniuose dažnai pasitaiko skyrybos klaidų, ypač kai rašai išplėstinius sakinius. Taip, gal tai nereikšminga, bet tikrai sukuria tam tikrą įspūdį. Nežinau kiek tau metų, gal tu dar jauna, todėl daug skyrybos subtilybių dar išmoksi mokykloje.

    * Kai sapnas būna malonus ir, nori, kad jis tęstųsi kuo ilgiau. (tų kablelių aplink žodį 'noriu' tikrai nereikia).

    * Jausmas ir pojūčiai kuriuos mes išgyvename realiame gyvenime lydi mus ir sapnuose. (prieš 'kuriuos' reikalingas kabelis, nes tai (NEPYK, GALIU PAMELUOT, PATI NELABAI PRISIMENU TAISYKLES :D) išplėstinis pažyminys. Visada (man rodos visada) prieš žodžius 'kuris', 'kuri' , 'kuriuos' reikalingas kablelis. )

    * Kita sapnų rūšis yra - intuityvieji. (po 'yra' brūkšnys nereikalingas. Brūkšnys naudojamas tada, kai praleidžiama tarinio dalis, pvz. jei tu rašytum ''Kita sapnų rūšis - intuityvieji'', tada brūkšnys būtų panaudotas teisingai, nes jis būtų vietoj žodžio 'yra')

    Klaidų yra ir daugiau, jei nori, prieš paskelbdama straipsnį gali parašyti man ar Simonai, kad jas ištaisytume. Per laiką išmoksi dėlioti visus kablelius, o kol kas siūlyčiau vengti sunkios struktūros sakinių, tuomet ir klaidų nepadarysi. :)

    Šaunuolė, kad stengiesi. Tik per praktiką ir per darbą ateis rezultatas. ;) Keep going, tu gali. Tik dirbk, dirbk, dirbk ir LABAI TO NORĖK. Tikiuosi mano patarimai padės. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man tikrai patiko bene visos auksciau pasiulytos temos, butu dziugu pamatyti tokiu straispniu :) O del sio tavo straipsnio- man, asmeniskai, jis ne itin patiko, bet gal tik todel, kad mazdaug viska esu girdejusi, o sapnu dazniausiai neatsimenu, tad ir ju aiskinimasis man nera aktualu :) na ir, kaip jau buvo pamineta, skyrybos klaidos tikrai bade akis. Linkiu tobuleti ir tobuleti! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Parasykite jeigu galite apie tai, kaip suplanoti savo ateiti, kur studijoti ir t.t. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū, Vilija ;)
    Bene pirmas žmogus pasakęs mano klaidas ir pataręs ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Įdomi tema, negirdėta, neskaityta. Šaunuolė.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Įdomus straipsnis, tikrai buvo verta skaityti :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Daugiau tokių straipsnių! Yra vietų kur nepatiko,bet tu esi šaunuolė.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Asmeniškai man buvo įdomu paskaityti ir sužinot tai ko nežinojau. Ačiū už įdomią informaciją. :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Niekada perdaug nesidomėjau sapnais, bet šį tą žinojau. Papildei mano žinias, ačiū. Turiu draugę kuri labai domisi, tai reikės jai parodyti.

    AtsakytiPanaikinti