Dailės rūšys

Dailė — tokia meno rūšis, kuri gali būti skirstoma pagal kelias klasifikavimo sistemas. Viena iš jų — pagal paskirtį. Pagal paskirtį ji skirstomą į 3 rūšis (vaizduojamąją, taikomąją dekoratyvinę ir monumentaliąją dailę), kurias šiame straipsnyje ir apžvelgsime. 

Vaizduojamoji dailė.

Vaizduojamajai dailei būdingi sąlygiški ir iliuziniai tikrovės vaizdai. Šios dailės rūšies kūriniuose sutinkami įvairūs motyvai, vaizdiniai ir temos. Pagal išraiškos būdus ir medžiagas ji skirstoma į:


Grafika — vaizduojamosios dailės šaka, kurios meninio vaizdo pagrindą sudaro piešinys. Pagrindinė spalva juoda, kitos mažiau vartojamos. Svarbiausios grafikos kūrimo priemonės yra kontūrinė linija, baltų ir juodų dėmių deriniai, štrichas (maža detalė, bruožas). Grafika dar skirstoma į lakštinę, knygų ir taikomąją. 

Tapyba — vaizduojamosios dailės šaka, kai dažančioji medžiaga tepama ant tam tikro paviršiaus. Meninis vaizdas kuriamas spalvomis ir koloritu (tapybos kūrinyje vyraujančių spalvų deriniu). Tapybos technikos skirstomos į akvarelinę, aliejinę, temperą, enkaustiką, dar tapoma guašu ir tušu. Tapyba dar skirstoma į 20 žanrų.

Skulptūra — vaizduojamosios dailės šaka, apimanti erdvinių estetiškų, meninių objektų kūrimą iš įvairių medžiagų. Ji sukuriama pridedant vieną medžiagos masę prie kitos arba ją nuimant. Svarbiausios skulptūros formos yra statula, biustas, torsas, galva, medalis, plaketė bei gema. Pagrindinės skulptūros technikos — liejyba, kalyba, lipdyba ir drožyba.


Taikomoji — dekoratyvinė dailė.

Taikomosios — dekoratyvinės dailės dirbiniai praktinės arba puošybinės paskirties. Ji, pagal medžiagas, skirstoma į tekstilę, keramiką, metalo dirbinius, gintaro dirbinius, odos dirbinius, kaulo dirbinius, stiklo dirbinius, medžio dirbinius. Taikomoji — dekoratyvinė dailė tenkina estetinius bei materialinius žmonių poreikius. Šios dailės rūšies kūriniuose glaudžiai siejasi paskirtis, medžiaga ir forma. Vaizdas suformuojamas parenkant išraiškingą siluetą, dalių santykį, išryškinant medžiagos savybes (spalvą, tekstūrą ir faktūrą). Taikomoji — dekoratyvinė dailė yra pati seniausia meno rūšis.

Monumentalioji dailė.

Monumentalioji dailė stambių formų, dažniausiai svarbaus visuomeninio turinio kūriniai. Jie naudojami formuojant architektūros aplinką, ryškinant ansamblio idėją, kultūrinį, socialinį ar politinį reikšmingumą. Ši dailės rūšis skirstoma į sienų tapybą, freskas ir vitražus. Čia, kaip ir tapyboje, labai svarbi priemonė yra spalva.

Štai taip trumpai ir apžvelgėme tris dailės rūšis. Kiekviena iš jų yra kažkuo ypatinga, kažkuo graži, o gal net įspūdinga. Vieniems kuri nors rūšis gali visai nepatikti, užtat kita — atrodyti tiesiog stulbinama. O kokia rūšis labiausiai patinka Tau? 



14 Komentarai

  1. neskaičiau straipsnio, bet iškart užkliuvau už pavadinimo.
    galiu pasakyti tiek: jeigu pažvelgtum į profesionalų kurtus straipsnius, pamatytum, kad antraštė NIEKADA nesusidės iš dviejų žodžių, ir ypač tokių sausų. sugalvok ką nors ilgesnio ir labiau traukiančio dėmesį ;) sėkmės.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jeigu rimtai, tai nemanau, kad šitas straipsnis turėtų čia būti, nes jis tikrai nuobodus ir tiesiog.. Kam įdomu apie tai skaityti? Nemanau, kad ir tau Daiva, buvo labai įdomu šia tema rašyti straipsnį.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pamačiusi šio straipsnio pavadinimą pamaniau: "O, šaunu, mano sritis!". Deja, nuo antro sakinio nebesinorėjo skaityti toliau, nes viskas lyg iš vadovėlio. Čia kažko labai trūko, gal žaismingumo ir kažkokių netikėtų detalių. Galbūt galėjo būti kokių faktų apie pasirinktą temą, rekordų, įdomybių ir t.t. Reikėjo labiau "pakapstyti" tą temą, nes persksičiusi lyg ir nieko naujo nesužinojau... Straipsnis gana trumpas.
    Ačiū už pastangas. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tema puiki, bet straipsnis lyg būtų iš vadovėlio. Galėjai žaismingiau viską perteikt. Be to, jei jau rašai šia tema, iš karto susidaro įspūdis, kad nusimanai joje, pati esi užsiėmusi kažkuria viena sritimi, tad galėtumei ir darbų parodyti savo pačios.
    Na bet ačiū. Tikiu, kad kitą kartą bus geriau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Hm, tiesą pasakius, mat tas tekstas per daug matytas atrodo. Tik kažin, tą patį skaičiau per dailę vadovėlyje ar per inegruotą dailę tinklapyje e-mokykla?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Rugis (Rugile), man irgi matyta šita medžiaga.
    Esu 99 procentais įsitikinus, kad visą tai rašėme dailės pamokoje. Tikrai. Dabar, net paieškosiu.
    Jop, čia yra vos ne žodis, į žodį. Na, čia plačiau, bet kai kurie žodžiai, tai grynai, lyg žodis į žodį eina. :D
    P.S patys pasižiūrėkite:
    http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CCoQFjAC&url=http%3A%2F%2Fserver.lieporiai.lt%2Fmenai%2Ffailai%2FDaile%2FDAILES%2520TEORIJA%2F002%2520DAILES%2520SKIRSTYMAS%2FDailes%2520skirstymas.doc&ei=n5MuVYb-PMyjsAHajoCYCg&usg=AFQjCNE9qqmHWYQquiMtrxV5bjqnfrM8BA&sig2=tQ8Yv1nPXT-I23P_EjwKZA&bvm=bv.90790515,d.bGg

    AtsakytiPanaikinti
  7. sutinku su visomis aukščiau išsakytomis merginų nuomonėmis.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na, tikrai nuobodus straipsnis, galėjai informaciją įdomiau pateikti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. trumpa pabaiga ir tekstas, sunkiai "sukramtoma". sekmes tobulejant

    AtsakytiPanaikinti
  10. man asmeniskai idomi tema, bet buvo truputi nuobodu skaityti nes nera jokiu idomiu faktu, tavo nuomones, daugiau vaizdines medziagos ar kazko kas labai ,,uzkabintu,,

    AtsakytiPanaikinti
  11. Straipsnis skaitėsi sunkiai. Ta prasme, nebuvo kabliuko, tekstas pateiktas sudėtingai, neaiškiai, o juk genialumas slypi paprastume. Nekokybiškas straipsnis, Daiva. Sėkmės toliau.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Man labai užkliuvo vienas dalykas. Aš lankau dailės mokyklą ir mes tikrai mokėmės, kad dailė skirstoma į Vaizduojamąją ir taikomąją dekoratyvinę dailę, tačiau tokios atskiros rūšies, kaip monumentalioji dailė - nėra. Tarkim skulptūra (ar paminklas) yra priskiriama vaizduojamajai dailei, bet tai yra monumentalus kūrinys. Freska (tai piešinys tam tikra nutapytas ant sienos) - taip pat yra vaizduojamosios dailės kūrinys, bei yra monumentalus (jo niekur neperkelsi). Tad nėra tokios atskiros rūšies, kaip monumentalioji dailė.O monumentalumas dažniau būdingas vaizduojamajai dailei. :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Nors dailė- ir mano sritis, šis straipsnis nebuvo nei įdomus, nei naudingas. Viskas žinoma, o pats tekstas- neįtraukiantis, sorry :) Sėkmės kitame straipsnyje :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Be to, Elena-sutinku su tavimi, manepasiekė lygiai tokia pat informacija :D Nežinau, kokiais šaltiniais tu, Daiva, rėmeisi rašydama šį straipsnį, bet jų patikimumu drįsčiau suabejoti :)

    AtsakytiPanaikinti