Naujas pomėgis: drabužių eskizavimas ir modeliavimas

✄  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
Kiekviena iš mūsų turi kažkokių pomėgių, kuriais užsiima laisvu laiku, kada nereikia mokytis ar dirbti. Vienos skaito knygas, kitos eina į teatrą, o trečios užsiima rankdarbiais ir panašiai. Tų pomėgių - begalė ir dar daugiau. Norėčiau jums pristatyti vieną veiklą, kuri gali tapti jūsų pomėgiu, o vėliau, galbūt, net išaugti iki darbo ar profesijos. Mat kuo daugiau dalykų išmėgini, tuo lengviau atsirinkti, kas tau patinka ir sekasi, o ko negali pakęsti ir esi toje srity negabi. Mano siūloma veikla - drabužių eskizavimas ir modeliavimas. Labiausiai tinka toms merginoms, kurios eina iš proto dėl mados, naujausių drabužių, turi gerą skonį derinant drabužius, turi savitą stilių, bei yra kruopščios, atsakingos ir su nesibaigiančia fantazija. Mat sukurti naują drabužį ar jų derinį, reikia labai daug pastangų, kadangi daugybė jų variacijų jau yra sugalvota. Tačiau nieko nėra neįmanomo, ypač tada, kada yra begalinis noras. 

NUO KO PRADĖTI?
Pirmiausia turi apsispręsti, kokioje platformoje kursi drabužių eskizus. Tai yra, ką pasirinksi - piešimą ranka ar darbą kompiuterinėmis programomis. Kaip pasirinkti? 

  • Jeigu renkiesi darbą ranka, savo blanknote, susiduri su tokiomis problemomis kaip piešimo priemonės pasirinkimas; susidūrimas su netikslumais. Pliusas yra tas, jog piešti ranka yra lengviau ir patogiau, jauti popierių, jauti piešimo priemonę. Taip pat nėra tokia didelė rizika prarasti savo darbus palyginant su kompiuteryje saugomais. 
  • Darbas kompiuterinėmis programomis lengvesnis tada, kai žinai programą ir moki ja naudotis, esi mėginusi visas jos funkcijas ir suvoki galimybes, kurias gali panaudoti savo naudai. Drabužių eskizavimui tinka tiek paprastos programos, tiek sudėtingesnė, nuotraukų redagavimo programa Photoshop. Pastaroji tikrai suteiks daug galimybių, nors ji ir nėra sukurta piešimui. Dar vienas pliusas - nėra jokių papildomų išlaidų piešimo priemonėms, naudojant šablonus piešti yra lengviau, užima mažiau laiko. 
ANTRASIS ŽINGSNIS: PRADEDAME KURTI
Jau pasirinkus platformą galima pradėti modeliuoti. Taip, tai labai paprasta ir nereikalauja didelio pasiruošimo, brangios įrangos ar gražaus oro. Visas kūrimas prasideda nuo moters ar vyro kūno eskizo. Kūnas nebūtinai turi būti su visomis detalėmis, veidu. Teisingiausia būtų sakyti, kad drabužių modeliavimui reikia kūno silueto, kontūrų. Tačiau svarbu, kad jis būtų proporcingas. Iš pradžių, kad būtų lengviau ir paprasčiau, kūno šablonus gali atsispausdinti ir tada ant jo užpiešti rūbų derinį. Tai taip pat pravers, jei nesiseka nupiešti pačiai. Atsispausdintus siluetus apvedžiok savo ranka, kad ji įgautų šiek tiek įgūdžių, jaustų kūno formas. Tada jau galėsi mėginti nusipiešti pati. 

Kol dar nejauti perspektyvos, geriausiai tinka tiesiai stovintis siluetas. Taip bus daug lengviau nupiešti ir patį siluetą, ir drabužių derinį. Maža gudrybė: jei pridėsi ploną popieriaus lapą prie monitoriaus ekrano, galėsi pieštuku švelniai persivedžioti siluetą!

BLANKNOTO PLATFORMA
Pasirinkus blanknoto platformą  kūrybos laisvė - milžiniška. Gali modeliuoti kaip nori, su kuo nori ir kokia nori perspektyva. Nėra jokių suvaržymų apart to, kad negalėsi atsukti laiko atgal ir suklydus arba norint kažką patobulinti iš pagrindų - to padaryti negalėsi. Taip pat yra dar vienas būdas, kuris tinka šioje platformoje. Prisiminus popierines lėles ir šiek tiek patobulinus sistemą, kuria jos remiasi, galima labai įdomiai ir lengvai modeliuoti drabužius, pasitelkiant lipdukus. Paprasčiausiai ant popieriaus lapo atskirai yra nupiešimas kūno siluetas, o ant kito lapo - drabužiai. Drabužiai yra piešiami pavieniai, paskui iškerpami ir taip sukuriami lipdukai, kuriuos, patepus klijais, galima iškarto klijuoti ant silueto. Naudojant šį būdą bus daug lengviau redaguoti modelį ir kompoziciją, kadangi nuklijuoti drabužį yra daug lengviau, negu jį perpiešti iš naujo. 

Pačiam piešimui ir eskizavimui gali naudoti tokias piešimo priemones, kurias labiausiai mėgsti. Želinis tušinukai, pieštukai, flomasteriai, markeriai ar teptukas - visiškai nesvarbu. Svarbu, kad gerai jų valdytum ir tau pačiai būtų patogu. Žinoma, blizgesiui sukurti labiausiai tiks želinis tušinukas arba specialūs blizgantys klijai, kurių gali rasti kiekvienoje raštinėje ar kanceliarinių prekių parduotuvėje. 

KOMPIUTERINĖ ĮRANGA 
Nereikia atmesti galimybės ir kūrimo kompiuterinėmis programomis. Jeigu tokių programų nežinai arba nemoki jomis naudotis - nesikankink. Šiais laikais išmaniosios technologijos pažengę daug toliau, negu mes įsivaizduojame, tad ir toks menkniekis, kaip drabužių modeliavimas yra lengvai prieinamas dalykas kiekvienam paprastam pasaulio gyventojui. Patogiausia ir geriausiai tarnaujanti svetainė, kuri padės tau pradėti karjerą modeliavime - polyvore.com . Susikūrus anketą (tai yra nemokama) galima ne tik išbandyti savo jėgas kuriant drabužių derinius, tačiau gali būti pastebėta ir aukštesnio rango mados atstovų! Gali susilaukti dėmesio, komunikuoti su kitais kūrėjais, rodyti savo drabužių derinius ir jais dalintis su kitais. taip pat sužinai, kokie drabužiai yra ką tik išleisti ir „ant bangos“. Visi drabužiai, kurie ten yra naudojami, yra realūs, galima pamatyti vietą, kurioje įmanoma jų įsigyti, sužinoti realią kainą. Svetainė, kaip jau minėjau, labai patogi, ja lengva naudotis. 


Viskas puiku, tačiau bėda tik tame, jog nebus įmanoma pamatyti, kaip šis derinys atrodo ant kūno. Tai tiesiog taip ir liks tik ant balto fono išmėtytais, galbūt tarpusavyje derančiais ir gražiai atrodančiais drabužiais. Kompiuteriu sukurtus derinius gali atsispausdinti ir susegti į gražų segtuvą ar suklijuoti ant savo kambario sienos. 

IŠ KUR SEMTIS ĮKVĖPIMO?
Idėjų badas - kuriančių žmonių baimė, bent kartą patirtas jausmas. Kada nori kažką sukurti, tačiau niekaip nesumąstai ką. Jeigu tu irgi taip jautiesi, būtina ieškoti įkvėpimo, ieškoti mūzos. Kuriant būtent drabužių derinius, įkvėpimo ieškotis galima apskritai visur - jau sukurtuose drabužiuose, įžymybių aprangoje, garsių dizainerių kolekcijose. Taip pat savo antklodės užvalkalo raštą gali perkelti ant savo kuriamos suknelės! Įkvėpimo taip pat rasi peržvelgusi senesniųjų laikų madas, gali atgaivinti jau užmirštas stiliaus detales ar net patį stilių. Pavyzdžiui, iš septintojo dešimtmečio gali „pasiskolinti“ platėjančias kelnes; skrybelaitę iš trečiojo dešimtmečio ir klumpes primenančius batelius iš ketvirtojo. Štai tau ir naujas derinys! 

Ir kokia gi viso to nauda? Žinoma, pirmiausia tai pradėsi domėtis kažkuo, kuo galbūt iki šiol nesidomėjai. Antra - išbandysi kažką naujo, pamatuosi savo jėgas drabužių kūrime ir įsijausi į dizainerės vaidmenį. Taip pat tavo kuriami eskizai vieną dieną gali tapti tikrais drabužiais. Juk niekada nežinai, kada gali tave pastebėti koks jaunų talentų ieškotojas, kuris ims ir parašys tau su prašymu pirkti tavo sukurtą kolekciją. Be to, jeigu moki siūti arba žinai, kas moka ir mėgsta tai daryti, tai kuo puikiausiai gali pasisiūti savo modeliuotą vasarinę suknelę! Be to, savo pasiūtus drabužius tu gali pardavinėti, tačiau visas gėris ir visi planai prasideda nuo eskizų. Tikrai nuoširdžiausiai patariu pamėginti užsiimti šia veikla. 

✄  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Buhalterinė programa

32 Komentarai

  1. Straipsnis man išties patiko, nes buvo originali tema ir neskaityta dar (man). Labai įkvėpei pabandyti pačiai padaryti tai ant popieriaus. Spaudžiu visas reakcijas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Valio, pirmasis komentaras! Labai pasiilgau komentarų, nes senokai jau nerašiau, senokai nesirodžiau su savo mintimis būtent čia, taigi labai keista vėl gauti komentarų, atrodo lyg pirmas kartas! ;-D Džiaugiuosi, jog patiko, bet labiausiai labiausiausiai džiugu dėl to, jog įkvėpiau kažką daryti! Ne kiekvienam lemta tai sugebėti, o aš labai džiaugiuosi tą galinti. :-) O gal kas kritikos? Išdėstymas patiko visoms? Niekas nekliuvo?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Polyvore.com esu naudojusi labai seniai, ačiū jog priminei.
    Žiūriu, tu pasirenki gana paprastas temas ir jas pateiki nepaprastai, o tai yra dižiulis pliusas.
    Tu niekad nenuvili savo straipsniais. Stipriai spaudžiu ant kiekvienos reakcijos.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Supranti, Dovile, sunku pastebėt klaidas, kai straipsnis labai įdomus.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Eglė :)*, labai labai taiklus pastebėjimas dėl mano temų pasirinkimų. Aš tikrai pasirenku jas pačias paprasčiausias, kad bent kiek apie jas nusimanyčiau ir tada surenku daaaug informacijos ir iš jos išskirstau reikiamą. Tokia mano darbo specifika duoda gerus rezultatus ir labai nevargina! :-P O kad niekad nenuviliu - tikiuosi ir ateityje niekada niekada nenuvilti, dėkoju labai! ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Seniau naudojau Polyvore.com programą, reikės vėl pabandyti :) Straipsnis patiko, buvo orginalus, man bent nematytas. Šaunu!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveikinu su puikiu straipsniu, manau, kad reikėjo prie jo paplušėti :)
    Manau, kad pasirinkta tema buvo pilnaaai išpildyta - tiek įžanga, tiek dėstymas, tiek pabaiga. Išdėstymas taip pat be priekaištų, nežinau nei prie ko galima būtų prisikabinti.
    Išanalizavusi visą tekstą galiu pasakyti tik vieną pastebėjimą: "<...paskui iškerpami ir taip sukuriami lipdukai, kuriuos, patepus klijais, galima iškarto klijuoti ant silueto." Ar tikrai po žodžio 'kuriuos' reikalingas kablelis? Aš nedėčiau, bet galbūt ir klystu.
    Straipsnis man labai ir labai patiko, pasisėmiau daug idėjų, įkvėpimo! Be galo naudingas ir įtaigus! Žodžiu, šauniai padirbėjai, Dovile ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tu net neįsivaizduoji, kiek laiko ieškojau kažkokio panašaus straipsnio. Daugelis sakė, jog nuo mažens man sekėsi su tais drabužėliais, tai bandžiau ir dabar atgaivinti šią veiklą ^_^ Kažkaip įkvėpei... Tai ačiū tau už tai!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Reikės man pamėginti. Nes jau kiek laiko per pamokas piešiu, modeliuoju, tik kūno piešti normaliai nemokejau. Labai patiko! O koks tavo polyvore vardas? :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Žiauriai geras straipsnis :ooo Seniau naudojau polyvore, bet visus duomenis pamiršau. Tai dabar naują susikūriau (@gabicia) :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Straipsnis puikus, trūkumų nepastebėjau.
    Pati esu užsiiminėjusi šia veikla, tačiau supratau, kad tai ne man, tikrai įdomu, bet man reikėtų labai dažnai ieškoti savosios mūzos :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labas, Dovile!
    Įrašas tikrai puikus, nes Tau tai sekasi daryti. Labai viliuosi, kad ateityje pasieksi kažką darydama su rašymu. :)
    Beje, mane įkvepei.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Lekiu ieskot bloknoto ir piestuku :). Rimtai, sis straipsnis tikrai ikvepe mane imtis ko nors naujo. Kai straipsnis toks geras, tai ir trukumai, net jei tokiu ir yra, tampa visiskai nesvarbus :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. ESU LABAI LABAI DĖKINGA VISOMS UŽ GERUS ŽODŽIUS! Tikrai labai pamaloninate ir nuteikiate toliau rašyti, kai šitaip pagiriate! Kas domėjosi, koks mano polyvore, tai štai jis - http://babewithpower.polyvore.com :-)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Na,nuo senovės domėjausi ir domiuosi piešimu, klijavimu,eskizavimu. Šį kartą davei man dar daugiau minčių ir idėjų kurti!
    Ačiū tau už taii! :-)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Atsimenu tuos laikus, kai jaunų merginų gyvenimuose karaliavo žaidimas "Stardoll" (ne išimtis ir aš). Galbūt šiek tiek ironiška, kad tikrąsias lėles teko palikti užnugaryje, o naujoji kompiuterinė industrija, lėlių žaidimas kompiuteryje, užimė ir net gi papildė tą vietą. Štai ten ir atsiskleidė merginų sugebėjimai ir kūrybingumas. Ir ne tik aprangoje, bet ir interjero dizaine.
    Šiuo straipsniu būtent ir priminei tuos laikus, kai merginos leisdavo savo beribei fantazijai skleistis ne kur kitur, bet internetiniame žaidime.
    Dovile, iš ties puikus straipsnis. Puikiai žinai, kokią temą pasirinkti, kad sužavėtum visus. Ačiū! Esi tikrai talentinga mergina. :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Dėkui, labaiii geras straipsnis :) . Sudominai tinklalapiu "polyvore" . Reikėtų išbandyti. Beje, daugumai idomi ir naudinga tema, pati irgi kartais mėgstu piešti rūbus :) .

    AtsakytiPanaikinti
  18. Įdomus, motyvuojantis straipsnis, man patiko.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Puikus straipsnis! Spaudžiu visas reakcijas.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Pati turiu ezkizų knygutę, kur kasdien modeliuoju.Šaunuolė pasirinkai labai įdomią temą!

    AtsakytiPanaikinti
  21. dabar tavo dėka turiu ne tik sketchbooką, bet ir eskizų knygelę. na tu ir įkvėpi. ;-P

    AtsakytiPanaikinti
  22. Ar tas polyvore tikrai nemokamas????

    AtsakytiPanaikinti
  23. Labai super straipsnis. Nemoku piesti zmoniu tai tikrai aciu uz ideja atsispausdinti ir piesti ant ju.begsiu pirkti spalvotu piestuku ir rimtai pulsiu i kuryba. Nes ideju galvoje labai daug. Aciu aciu!!

    AtsakytiPanaikinti
  24. Super.Jau astuntus metus kuriu, modeliuoju...taigi ideju ima pa mazu stigti.Aciu
    Programa tikrai verta demesio isbandysiu

    AtsakytiPanaikinti
  25. Dėkoju už puikią info ;)

    AtsakytiPanaikinti