Nesutariu su tėvais - ką daryti?

Ech, kuriai gi merginai nėra kilę problemų su tėvais? Rodos, kiekvieną dieną tenka klausytis moralų dėl nesutvarkyto kambario, nesuplautų indų, neišvesto į lauką šuns ar gauto blogo pažymio mokykloje. O kartais taip norisi su mama pabendrauti kaip su drauge: kartu juoktis ar apsikabinus verkti bei išsipasakoti problemas. Tad, ką reikėtų pakeisti, norint turėti bent kiek geresnius santykius su tėvais?

PADĖK

Mes dažnai skundžiamės, jog pervargstame pusę dienos praleisdami mokyklos suoluose, o vėliau dar lėkdami į įvairius būrelius. Ką kalbėti apie laukiančius namų darbus, kuriuos, šiuolaikinis paauglys, ruošia vos ne iki vidurnakčio ar dar vėliau. Bet, ar nepagalvoji, kad tėvai taip pat gyvena panašiu tempu? Jie keliasi rytais į darbą, tikriausiai dar anksčiau už tave, gamina patiekalus, rūpinasi buitiniais dalykais, o darbe praleidžia apie devynias valandas ar net daugiau. Tad, visai normalu, jog ir tėveliai dažnai pasijaučia išsekę, pavargę. Pabandyk pasijausti jų kailyje: darbe vyravo įtampa, buvo daug darbo, vėliau užsuko į parduotuvę aprūpinti šeimos maistu, galvoje tik ir kirba mintis, kaip greičiau grįžti namo bei patogiai įsitaisyti ant sofos prie televizoriaus. Tačiau grįžę namo jie randa sujauktą vaiko kambarį, nesuplautus indus ir lyg būtų negana jau turimo nuovargio, ant galvos užgriūva dar didesnė porcija.  Nesmagus jausmas, tiesa? Todėl pabūk supratinga dukra ir prieš grįžtant tėvams, sutvarkyk kambarius, paruošk vakarienę, o kartu susėdę prie stalo papasakokite vienas kitam dienos įspūdžius.


MOKYKIS IR SIEK TIKSLŲ

Kiekvienos mamos ir tėčio svajonė yra užauginti protingą, daug pasiekusį, laimingą vaiką. Jie nuo pat tavo gimimo deda visas pastangas: auklėja, prižiūri tave, žengiant pirmuosius žingsnius, moko rašymo bei skaitymo, žaidžia kartu su tavimi. Tėvai tikisi, jog tau žengus į paauglystės tarpsnį, išliksi tokia pati: toliau mokysiesi, lipsi vis aukštyn gyvenimo laipteliais, tik šį kartą jau savarankiškai. Bet kiekvieną paauglį vienu metu ištinka maištavimo problema - pradedama neruošti namų darbų, nelankyti pamokų, mieliau renkamasi draugų pasibuvimai nei eilėraščio mokymasis namie. Ir tai dar vienas rūpestis tėvams. Jie pradeda tau moralizuoti, bandydami įkvėpti motyvacijos pasakodami, kas tavęs lauks, jei nesimokysi ir nesieksi tikslų. Tuo metu tau tai yra tik nieko nereiškiantys moralai, bet iš jų - galvos guldymas tau vardan to, jog tik viskas būtų geriau. Argi ne smagu gauti dešimtuką vietoje penketo? Argi ne malonu būti pagirtai mokytojos prieš visą klasę? Pagalvok apie tolimesnį gyvenimą, kokia tavo ateitis laukia išlaikius egzaminus puikiai, ir kokia - išlaikius juos prastai. Tad pats metas susiimti, pasisemti kantrybės ir pradėti mokytis bei siekti gyvenimo tikslų. Ir pati tapsi laimingesnė, ir tėveliai tave džiugins šypsena bei palaikymu.

KALBĖK

Tėvai tavimi labiau pasitikės, jei tiksliai žinos, kur ir su kuo leidi savo laisvalaikį. Kai tavęs paklausia, su kuo išeini, nepatingėk išsamiai visko paaiškinti. Tokiu būdu jie bus ramūs dėl tavęs, nekils papildomų rūpesčių ar problemų. Esant blogai nuotaikai, neignoruok mamos prašymų pasakyti, kas atsitiko. Suprask, tėvams esi svarbiausias žmogus pasaulyje, todėl, jeigu tavo nuotaika subjurusi, jiems yra neramu dėl to, kas tau galėjo nutikti. Mesk principus į šalį, pasisodink mamą šalia bei nuoširdžiai papasakok, kas vyksta tavo gyvenime. Ji gyvenime jau yra patyrusi dvigubai nei tu, todėl labai tikėtina, kad ras tau tinkančių patarimų, paguos tave bei apkabins. Taip jūs labiau suartėsite, o ir mama jausis ramiau, žinodama tavo problemas bei galėdama padėti. 

VALDYKIS

Nors būdama jau šešiolikos metų, jautiesi pakankamai subrendus, tau dar visai nedera kiekvieną savaitgalį lakstyti po naktinius klubus bei mėgautis alkoholiniais gėrimais. Žinoma, tau niekas neuždraus penktadienio vakarą išeiti pasilinksminti su draugais, tačiau elkis protingai, nepadaugink gėrimų bei laiku sugrįžk namo. Tokiu būdu, po keleto kartų, tėvai dėl tavęs jausis užtikrintai bei ramiai išleis pasilinksminti, žinodami, jog neteks važiuoti į ligoninę parsivežti. Niekada nepraleisk dviejų savaitgalių iš eilės linksmindamasi su draugais. Palik bent tas dvi laisvas dienas šeimai - kartu išvažiuokite apsipirkti, pasilinksminti ar tiesiog praleiskite dieną visi žiūrėdami komediją. Turi išmokti paskirstyti savo laisvalaikį taip, jog liktų laiko ir draugams, ir šeimai.

Tu nesi vienintelė mergina pasaulyje, kuri nuolat pykstasi su tėvais. Tai normalu - tau paauglystė, norisi laisvės, pramogų, o tėvai neleidžia. Tačiau norint gerų santykių, reikia išmokti suprasti, išklausyti, kalbėti, valdytis bei padėti tėvams. Laikantis šio principo, pastebėsi, jog ryšys su tėvais žymiai sustiprėjo, o ir nuotaika visai šeimai pagerėjo.




13 Komentarai

  1. Puikus straipsnis. Pati stengiuosi sutarti su tėvais. Visada mokausi, bandau padėti, kalbu. Deja, esant karšto būdo, labai dažnai tenka dėl to nukentėti. Bet iš esmės, santykiai geri.
    Labai džiaugiuosi, kad turiu tokius santykius su tėvais. Retas, kas gali pasigirti tuo.
    O kaip ir sakiau, straipsnis puikus. Kaip visada :)
    Ačiū Tau labai!

    AtsakytiPanaikinti
  2. pagelbėjai šiuo straipsniu;-) tema gera, nenuvalkiota, o ir tekstas puikiai susiskaitė. šaunuolė.

    AtsakytiPanaikinti
  3. O man kaip tik pasirodė, jog šia tema yra daug kartų aprašyta (galbūt ne tiek TD, kiek įvairiuose žurnaluose), tad nieko naujo lyg ir nesužinojau.

    Keli pastebėjimai:
    Įžangos paskutiniajame sakinyje po žodžiu ''tad'', man atrodo, jog kabelio dėti nereikia.
    Sakinyje ''Ji gyvenime jau yra patyrusi dvigubai nei tu, todėl labai tikėtina, kad ras tau tinkančių patarimų, paguos tave bei apkabins'', žodis ''dvigubai'', rodos, ''reikalauja'' žodelio ''daugiau''.

    Na, bet tai yra tik labai mažos smulkmenėlės. Bendrai paėmus, straipsnis yra rišlus ir neturi esminių rašybos klaidų. Ačiū už staripsnį bei pastangas!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ar man tik taip atrodo ar tu tapai komentatore???;(

      Panaikinti
  4. Kai ėjo kalba apie paauglių maištavimą, alkoholio vartojimą, klubus ir pan. viską dėstei kaip faktus. Darote taip, darote anaip... o iš tiesų tai toli gražu ne visi trokšta ištrūkti iš namų. :) Ir kai kurie patarimai man buvo nenaudingi, o tiesiog kaip savaime suprantami dalykai.
    Ko gero šis straipsnis ne man. Bet parašei jį gerai, pastangos matosi! Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na, nemėgstu skaityti tokius straipsnius kaip tėvai nesutaria su savo vaikais, ir pan. Tačiau gerai, kad bent kažkiek pagalbėjai. Dėkui ir sekmės :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Straipsnis puikus ir manau daugeliui padejo geriau sutarti su tevais!!!:);)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Straipsnis rišlus, tačiau man, kaip ir Aistei, patarimai nepasirodė taikytini dabartiniame mano bendravime su tėvais. Taip pat, nelabai mėgstu skaityti tokių tipų straipsnius, nes paprasčiausiai jie manęs neužkabina, tad kažko labai daug ir negaliu pasakyti. Nors šiaip, šaunuolė, sėkmės toliau!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū už komentarus, merginos! :)

    Taip, ramia sąžine prisipažįstu, jog tokio tipo straipsniai nėra mano stiprioji pusė. Ech, neapsieisiu be pasiteisinimų. :D Gavau klausimą iš merginos į rubriką "Tiesiu pagalbos ranką", todėl ir teko rašyti tokia tema. O gal ir gerai, patobulėsiu toje srityje. Dėkui dar kartelį už patarimus. :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Na, man pasirodė viskas gana gerai žinoma, tačiau šie patarimai nelabai padeda, jei jau tėvai užsiėmę, tai jiems ir neįdomus tavo kalbėjimas su jais bei geri pažymiai.
    Taip pat yra labai vengtina naudoti tokius išsireiškimus, kaip jūs darote tą, darykime aną, vietoje to reikėtų pavartoti trečiąjį asmenį, kaip „dažnas šiuolaikinis paauglys“. Na, o be viso to viskas buvo parašyta visai gerai.

    AtsakytiPanaikinti
  10. labai geras straipsnis. liux, man patiko

    AtsakytiPanaikinti
  11. Mtosi į straipsnį įdėtas darbas, bet tiesiog manęs neužkabino... Bet norint tobulėti, reikalingi visokių tipų straipsniai :)

    AtsakytiPanaikinti