Šventėmis kvepiantys skanėstai
Sniego gniūžtės
Sudedamosios dalys:
- 200 g kambario temperatūros sviesto arba margarino
- 180 g cukraus pudros
- 225 g avižinių dribsnių
- 100 g vanilinio kremo miltelių
- 30-60 ml šalto vandens
- 200 g balto šokolado
- kokosų drožlių
Maišytuvu išsukite sviestą ar margariną ir cukraus miltelius. Suberkite avižinius dribsnius, vanilinio kremo miltelius, įpilkite šalto vandens ir išmaišykite. Iš gautos masės formuokite kamuoliukus ir įdėkite juos į šaldytuvą atšaldyti. Tada į karšto vandens vonelę dėkite indą su šokoladu. Kai šokoladas ištirps, nardinkite į jį atšaldytus kamuoliukus. Ištraukę kamuoliukus pavoliokite kokosų drožlėse. Laikykite vėsioje vietoje.
Keksiukai
Sudedamosios dalys:
- 170 g cukraus
- 120 g miltų
- 110 g lydyto sviesto
- 100 ml pieno
- 2 kiaušiniai
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- 1 žiupsnelis druskos
Kalėdinės spurgos
Sudedamosios dalys:
- 150 g kvietinių miltų
- 80 g cukraus
- 1¼ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- 2 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus
- ¾ arbatinio šaukštelio druskos
- 100 ml pieno
- 1 arbatinis šaukštelis citrinų sulčių
- 1 lengvai plaktas kiaušinis
- 50 g sviesto
- Rapsų aliejaus skardai patepti
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Ištepkite spurgų formą rapsų aliejumi. Suberkite miltus, cukrų, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir druską į dubenį. Supilkite pieną ir citrinų sultis į mažą dubenį ir išmaišykite.
Pilkite pieną, išplaktą kiaušinį ir ištirpintą sviestą į paruoštą sausąjį mišinį ir išmaišykite. Pilkite mišinį į formeles tik iki pusės. Kepkite ant apatinės orkaitės lentynėlės apie 6–8 minutes. Leiskite spurgoms atvėsti kelias minutes, tada išimkite. Išimdami spurgas kiekvieną ertmę patepkite tirpintu sviestu.
Pilkite pieną, išplaktą kiaušinį ir ištirpintą sviestą į paruoštą sausąjį mišinį ir išmaišykite. Pilkite mišinį į formeles tik iki pusės. Kepkite ant apatinės orkaitės lentynėlės apie 6–8 minutes. Leiskite spurgoms atvėsti kelias minutes, tada išimkite. Išimdami spurgas kiekvieną ertmę patepkite tirpintu sviestu.
3 papuošimo pasiūlymai
Cinamonas ir cukrus
45 g cukraus su cinamonu
50 g tirpinto sviesto
Patepkite spurgas sviestu, kol jos dar šiltos, ir apvoliokite cukruje.
45 g cukraus su cinamonu
50 g tirpinto sviesto
Patepkite spurgas sviestu, kol jos dar šiltos, ir apvoliokite cukruje.
Glajus ir smulkintos pipirmėtės
120 g cukraus pudros
1–2 arbatiniai šaukšteliai vandens
70 g smulkintų pipirmėčių
Sumaišykite cukraus miltelius ir vandenį. Įmerkite spurgas į glajų ir puoškite smulkintomis pipirmėtėmis.
120 g cukraus pudros
1–2 arbatiniai šaukšteliai vandens
70 g smulkintų pipirmėčių
Sumaišykite cukraus miltelius ir vandenį. Įmerkite spurgas į glajų ir puoškite smulkintomis pipirmėtėmis.
Imbierinis glajus
120 g cukraus pudros
1 valgomasis šaukštas vandens
2 arbatiniai šaukšteliai imbierinių meduolių prieskonių
Sumaišykite cukraus miltelius ir vandenį. Gautą glajų paskaninkite imbierinių meduolių prieskoniais.
Tepkite ant spurgų.
120 g cukraus pudros
1 valgomasis šaukštas vandens
2 arbatiniai šaukšteliai imbierinių meduolių prieskonių
Sumaišykite cukraus miltelius ir vandenį. Gautą glajų paskaninkite imbierinių meduolių prieskoniais.
Tepkite ant spurgų.
Trapūs sausainiai

Sudedamosios dalys:
- 300 g miltų
- 85 g „Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“
- 1 šaukštelis „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile
- 200 g šalto sviesto
- 1 kiaušinio trynys
Glajus:
- 1 kiaušinio baltymas
- 2 ml acto
- 4 dl „Dansukker“ cukraus miltelių
Sumaišykite sausainių ingredientus. Neperminkykite tešlos. Padėkite į šaldytuvą bent 1 val. Supjaustykite tešlą norimais gabaliukais ir kepkite ant apatinės orkaitės lentynėlės 6-8 min. 200 °C įkaitintoje orkaitėje. Sausainius ištraukite iš orkaitės ir leiskite atvėsti. Dekoruokite juos.
Kalėdiniai meduoliai
Sudedamosios dalys:
- 500 g miltų
- 100 g cukraus
- 100 g grietinės
- 100 g sviesto
- 80 g medaus
- 2 vienetai kiaušinių trinių
- 1 vienetas kiaušinių
- 0.5 šaukštelio kepimo miltelių
- 0.5 šaukštelio prieskonių mišinio (imbiero, gvazdikėlių, cinamono ir kt.)
Papuošti galima įvairiais pabarstukais, zefyriukais, šokoladu, kokoso drožlėmis, riešutais, džiovintais vaisiais ir t.t.

Iš šios tešlos taip pat galima pasigaminti imbierinį namelį.
Pudingas
Sudedamosios dalys:
- 120 g cukraus
- 50 g krakmolo
- 1 žiupsnelis druskos
- 60 g kakavos
- 450 ml pieno
- 4 kiaušiniai
- 2 valgomieji šaukštai sviesto
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
Šildantys šventiniai gėrimai
Kalėdinė kakava
Sudedamosios dalys:
- 300 ml pieno
- Vanilės ankšties
- Cinamono lazdelės
- Malto imbiero
- 50 g pieniško šokolado
Sudedamosios dalys:
- 4 šaukšteliai kavos
- 750 ml pieno
- 200 g juodojo šokolado
- 200 ml riebios grietinėlės
- 1 šaukštelis kakavos
Imbierinė arbata
Sudedamosios dalys:
- 0,5 l vandens
- 5 gabaliukai imbiero
- 2 šaukšteliai arbatos
2 Komentarai
Šį straipsnį užskaitau, anksčiau nelabai domėjausi kalėdiškais skanėstais, todėl galėsiu kažką pamėginti iš tavo siūlomų :)
AtsakytiPanaikintiTikrai išbandysiu!
AtsakytiPanaikinti