Keksai - vienas iš gardžiausių smaližių pamėgtų kepinių. Pasigaminti jų galime pačių įvairiausių: jogurtinių, citrininių, šokoladinių, su uogomis ar apelsinais. Šiandien pasidalinsiu keletu keksų receptų, kurių poros nuostabų skonį jau esu išmėginusi, o kiti - mano žadamų paragauti receptų sąraše!
Marmurinis kavos keksas
Šį keksą su mama aptikome tinklaraštyje http://shirshiulizdas.blogspot.lt/ ir nusprendėme išmėginti. Paruošti ir iškepti nėra sudėtinga, o svarbiausia, kad keksas be galo gardus! Tikrai rekomenduoju pabandyti pasigaminti - jei viskas pavyks, paragavusi apsilaižysi pirštus!
300 g minkšto sviesto
300 g cukraus
žiupsnelis druskos
4 kiaušiniai
300 g miltų
1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
100 ml pieno
30 g kakavos
5 arbatiniai šaukšteliai stiprios kavos (šį tirpalą taip pat galima gauti iš 4 arbatinių šaukštelių karšto vandens ir 2 arbatinių šaukštelių tirpios kavos)
Gaminimo eiga:
Sviestą su cukrumi ir druska gerai išplakti. Įmušti po vieną kiaušinį, po kiekvieno vis masę paplakant. Miltus persijoti su kepimo milteliais, suberti į paruoštą masę, gerai išmaišyti ir maišant supilti pieną. Trečdalį tešlos atidėti į kitą indą ir į ją įmaišyti kakavą bei supilti kavos tirpalą. Kekso kepimo formą reikia patepti riebalais, tačiau kepant silikoninėje formoje tepti nereikia. Į formą supilti pusę šviesios tešlos, ant jos - visą rudą, o tuomet šviesią. Kepti iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. Kepant galima patikrinti mediniu pagaliuku, ar keksas iškepęs - pagaliukas neturi apsivelti tešla. Skanaus!
Varškės keksas
Šį keksą atradome tinklalapyje http://www.tavovaikas.lt/ receptų skiltyje, o kadangi mėgstame kepti pyragus su varške, pabandėme pasigaminti ir varškės keksą. Kaip ir marmurinis kavos keksas, šis - vienas iš gardžiausių mano ragautų! Tikrai verta paragauti bei paskanauti!
400 g varškės
5 kiaušiniai
400 g miltų
300 g cukraus
250 g sviesto
3 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
sauja razinų
Gaminimo eiga:
Išlydyti sviestą, šiek tiek leisti atvėsti ir išplakti su cukrumi. Įmušti kiaušinius, sudėti varškę ir viską išplakti. Suberti persijotus miltus su kepimo milteliais ir masę išmaišyti. Įmaišyti razinas, tačiau jei nemėgsti ar nenori razinų, galima keksą pagardinti ir kažkuo kitu, pavyzdžiui, šokolado gabaliukais. Kepimo formą ištepti sviestu, sukrėsti tešlą ir kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes. Skanaus!
Šokoladinis keksas
Šokoladinio kekso receptą radau portale https://www.lamaistas.lt/, bet dar nebandžiau gaminti. Tačiau tikrai ketinu, nes labai mėgstu šokoladą ir jo kepinius!
Ingredientai:
250 g sviesto
4 kiaušiniai
200 g grietinės
200 g miltų
170 g cukraus
50 g kakavos (riebios)
2 šaukšteliai vanilinio cukraus
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Glajui:
150 g juodojo šokolado
50 g sviesto
Gaminimo eiga:
Sviestą ištirpinti ir palikti truputį atvėsti. Išplakti kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios masės. Supilti grietinę, sviestą, taip pat suberti kakavą, tuomet įmaišyti persijotus miltus su kepimo milteliais ir gerai išplakti. Masę supilti į paruoštą kepimo formą ir kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Iškepus keksui leisti atvėsti, kaip ir kitiems kepiniams. Jei nori pagardinti kepinį, gali pasigaminti glajų: ištirpinti šokoladą su sviestu ir aplieti atvėsusį keksą. Skanaus!
Citrininis keksas
Šį keksą sužinojau iš tinklalapio https://www.lamaistas.lt/, tačiau taip pat kol kas nemėginau kepti. Manau, kad greit būtinai pavyks pasiryžti ir tai padaryti, nes jau seniai mąstau apie citrininius keksiukus ir keksus!
300 g miltų
4 kiaušiniai
200 g sviesto (minkšto)
200 g cukraus
2 citrinos
25 g kepimo miltelių
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 žiupsnis druskos
Glajui:
150 g cukraus pudros
3 šaukštai citrinų sulčių
Gaminimo eiga:
Sviestą ir cukrų išplakti iki purios masės. Dėti kiaušinius ir po kiekvieno vis paplakti tešlą. Įmaišyti vanilės ekstraktą, vienos citrinos sultis ir dviejų citrinų tarkuotą žievelę. Į masę įmaišyti persijotus miltus su kepimo milteliais ir druska. Masę sukrėsti į paruoštą kepimo formą ir kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 - 45 min. Iškepus leisti atvėsti. Norint pasigaminti glajų, reikia cukraus pudrą sumaišyti su citrinos sultimis ir aplieti atvėsusį kepinį. Šis mišinys turėtų būti gan tirštas, todėl naudinga citrinų sultis pilti po šaukštą ir vis maišyti. Skanaus!
Taigi, mano nuomone, pasigaminti kurį nors iš šių keksų tikrai nėra sudėtinga, o jei ir atrodo priešingai, verta paplušėti, nes svarbiausias gardus rezultatas. Tad siūlau tau bent vieną šių receptų išmėginti ir paskanauti!
1 Komentarai
Visi keksai atrodo viliojamai, bet pirmieji dveji keksų receptai mane labiausiai sužavėjo, juos tikrai reikės man pasigaminti. ;)
AtsakytiPanaikinti