Nepasitikėjimas savimi.



Labas, pagalvojau, kad dauguma nepasitiki savimi, todėl nutariau šiandien apie tai ir parašyti. Aš galiu prisipažinti, kad nepasitikiu savimi. Nežinau kodėl, tiesiog, po truputį tas pasitikėjimas kažkur dingo... 
Pasitikėjimas savimi, tai požiūris, kuris leidžia susidaryti pozityvų, bet kartu ir realistišką savęs vertinimą. Savimi pasitikintys žmonės tiki savo galimybėmis, jaučia, kad gali kontroliuoti savo gyvenimą ir pasiekti savo tikslų. Net jei kartais nepavyksta, jie vis tiek išlieka pozityvūs. Pasitikėti savimi – gerbti ir mylėti save tokią, kokia esi. O ką daryti, jei pasitikėjimo širdyje lieka tik mažas mažas lašelis? 
Nepasitikėjimas liūdina
Nepasitikintys savimi bijo nesėkmės, vengia rizikuoti, nes netiki, kad gali pasisekti. Tuomet kamuoja bloga nuotaika, nepriimami jokie komplimentai, pagyros.  Tokiems žmonėms sunku bendrauti su kitais, nes jiems atrodo, jog yra prastesni, taip dar labiau panardindami save į nepasitikėjimo liūną.
Kiekvienas žmogus turi savo gabumą, talentą. Kai kurie ruošia nuostabaus skonio patiekalus, kiti moka puoselėti ir rūpintis augalais, o galbūt yra geri klausytojai, ištikimi ir nuoširdūs draugai, atiduoda didelę dalį meilės gyvūnams, kuriems reikia šilumos. Nepasitikintys mano, jog tai savaime suprantami dalykai, tačiau NE. Apsižvalgius galima suprasti, kad ne visi tai moka.
Kas menkina pasitikėjimą savimi?
Daugybę žmonių kitiems aiškina, kaip kažką daryti, kaip kažkas turi atrodyti, galų gale, kokiu turi būti. Tai yra rėmai, į kuriuos visai nenorėdami žmonės įlenda. Sunku jų atsikratyti žmonėms, kurie nepasitiki savimi, nes jie jau „užprogramuoti“ klausyti ir pildyti kitų lūkesčius, o ne tuos, kurių patys nori. Taip nyksta bet kokia drąsa būti tikruoju savimi.
Taip pat yra ir baimė, jog kokia nors nelaimė laukia už kiekvieno kampo, toks mąstymas iš karto skatina pesimistiškumą.  Neverta pamiršti, kad užsidėjus „juodus akinius“, nebegalime pastebėti ryškios saulės, šiuo atveju saulė – optimizmas ir sėkmė.
Nepamirškime ir nusistatymo. Dauguma žmonių bijodami, kad nepasiseks kartoja sau „Nebandysiu, tikrai ne. Man neišeis.“ Tokie žmonės kartais galvoja, jog jie yra perfekcionistai, jeigu negali padaryti kažko geriau, nei kiti, tuomet iš vis nedaro. Tačiau tai tik nenorėjimas pripažinti sau, jog yra savimi nepasitikintis žmogus. Neverta pamiršti frazės „kas nerizikuoja, negeria šampano“.
 PASITIKĖJIMĄ GALIMA IŠUGDYTI
Svarbiausia – įsiklausyti į save.
Įsiklausyk į savo širdį ir protą, jie visada žino, ko tau iš tiesų reikia. Jei jie ką nors sako, nedvejok, tiesiog imk ir daryk.
Pabrėžk savo stipriąsias puses. Darant kokį nors darbą dėk visas pastangas, vertink procesą, o ne rezultatus. Kuo mažiau galvosi kaip pavyks, tuo labiau susikaupsi ties darymu, tuomet ir rezultatas tave pradžiugins.
Susidurk su savo baimėmis. Patikėk, jos nėra tokios baisios, kaip atrodo. Pasijuok iš jų.
Mokykis iš nesėkmių, jeigu nepavyko, bandyk dar kartą. Vėliau dar kartą, ir dar. Kiekvieną kartą tapsi vis sumanesnė ir stipresnė. Nenuleisk rankų.
Vienas pralaimėtas mūšis nenulemia karo pabaigos, nepasiduok pralaimėjimo jausmui. Pažiūrėk kitu kampu, galbūt iš to ką nors išmokai, supratai.


Tu gali padaryti viską, išbrauk iš savo žodyno „Aš negaliu to padaryti, man nepavyks.“, nesvarbu, kad to nepadarysi nepriekaištingai, svarbiausia – pastangos.


Kas tau labiau rūpi: tu ar kiti? Puiku, jei rūpiniesi kitais, tačiau ar tavo poreikiai, norai ir svajonės nėra tiek pat svarbūs?
Jei nori pasitikėti savimi, pirmiausia turi keisti savo elgesį. Garsiau kalbėti, dažniau šypsotis, užkalbinti kitus, juokauti, galbūt net keisti eiseną, šukuoseną... Tai yra gana sunku, nes kai pradedi keistis, nustoji elgtis taip, kaip kiti tikisi iš tavęs. Galvoje visada pilna minčių, kaip kiti reaguos, tačiau šiuo metu tai nėra svarbu. Su kitais žmonėmis, kurie tave stato į rėmus(klasiokai, kaimynai, pažįstami, ar tiesiog pirmą kartą matomi žmonės) nebus su tavimi visą gyvenimą, kiekvieną rytą, vakarą... Tik tu pati būsi su savimi kiekvieną sekundę, tad galbūt pats metas būti tokiai, kokia nori būti ir gyventi savo gyvenimą? Galvą aukštyn. 
*Šiuo metu TD bloge renkamas aktyviausias skaitytojas. Komentuok šį straipsnį, gauk 1 tašką, dalyvauk rubrikoje, gauk 3 taškus. Tapk aktyviausiu ir laimėk šaunią užrašų knygutę! Daugiau informacijos - ČIA


5 Komentarai

  1. Šaunus straipsnis, tik rašosi ne daugybę žmonių, o daugybė žmonių. ;) Spaudžiu visas 3 knopkes.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Va, kas būna, kai nepertikrini visko devintą kartą:DD ačiū už pataisymą ir už tai, kad skaitei, bei už pagyrimą:D :)

    AtsakytiPanaikinti