6 klaidingi faktai, kuriuos visi žinome


Mokslininkai nenustoję stengiasi įminti visus dar nesuprastus dalykus, todėl taip dažnai iškelia naujas hipotezes, kurios pasiekia žmones net nespėjus jų įrodyti. Taip pasklinda neįrodyti, o dažniausia, ir klaidingi faktai. Tad šį kartą apžvelgsime 6 klaidingus faktus, kuriais nemaža dalis žmonių tiki.

1. Chameleonas keičia spalvą tam, kad užsimaskuotų aplinkoje
Pasirodo, chameleono spalvų keitimas susijęs ne su užsimaskavimu aplinkoje, o su fiziniais, emociniais ir psichologiniais pokyčiais. Tarkim, jeigu chameleonas jaučiasi piktas ar agresyvus, jis atitinkamai pakeis ir odos spalvą. Taip pat spalvos keitimas yra būdas bendrauti ir reguliuoti kūno temperatūrą.






2. Skirtingos liežuvio vietos jaučia skirtingą skonį.
Net biologijos vadovėliuose rašoma, kad liežuvis turi zonas, kurios jaučia skirtingus skonius. Iš tiesų, ir patys mokslininkai ilgą laiką taip galvojo, bet vėliau išsiaiškino, kad vieta visai nesvarbi - žmogus bet kokį skonį gali jausti bet kuria liežuvio vieta. Šis faktas tinka daugumai žmonių, tačiau yra ir keletas išimčių.






3. Kraujas yra mėlynas
Nemanau, kad daug žmonių tiki, jog kraujas yra mėlynas, tačiau esu sutikusi tokių, kurie tvirtino taip. Pagrindinis jų argumentas: kraujas privalo būti mėlynas, nes tokios yra kraujagyslės. Tad kaip čia gaunasi, kad kraujas raudonas, o kraujagyslės mėlynos? Tiesa tokia, kad tai paprasčiausias šviesos triukas.






4. Didžioji dalis šilumos netenkama per galvą
Ne kartą girdėjau žmones, tvirtinančius, kad žmogus daug šilumos netenka per galvą, nes ten yra daugiausiai kraujagyslių. Arba dėl to, kad galva nėra apsaugota riebalų sluoksniu kaip kitos kūno dalys. Bet kuriuo atveju, tai ne tiesa. Pro galvą netenkama tiek pat šilumos kaip ir per kitas kūno vietas. Tačiau gali susidaryti klaidingas požiūris, jeigu šaltą žiemos dieną eidami paliečiate galvą. Ji atrodo daug šaltesnė už kitas kūno vietas. Taip nutinka vien dėl to, kad kitos kūno dalys būna labiau apsaugotos. Paprasta išeitis - kepurė.



5. Everestas - aukščiausias kalnas žemėje
Šis kalnas yra laikomas aukščiausiu vien dėl to, kad yra iškilęs virš jūros lygios daugiausiai (8 848 metrai). Kita vertus, Havajuose yra kalnas, Mauna Kea, kurio aukštis virš jūros lygio tik 4 206 metrai. Tačiau jeigu paskaičiuotume jo visą dydį ir tai, kas slepiasi po vandeniu, suprastume, jog tikrasis jo aukštis yra       10 200 metrų, o tai yra kur kas daugiau už Everesto aukštį.


6. Žmogus turi 5 jutimo organus
Net biologijos vadovėliuose rašoma, kad žmogus turi 5 jutimo organus (klausa, rega, skonis, lytėjimas, uoslė), todėl nenuostabu, kad tiek daug žmonių tuo tiki. Tačiau tiesa yra kitokia - žmogus jų turi kur kas daugiau. Pavyzdžiui, jeigu kas nors jums trenktų į veidą (nebūtinai, bet šitas geriausiai skamba), jūs tai pajaustumėte dėka necicepcijos - gebėjimo jausti skausmą. Turbūt dauguma žinote ir testą, kai užmerkus akis reikia paliesti nosies galiuką. Čia į pagalbą skuba propriocepcija - gebėjimas jausti skirtingas kūno dalis. Yra ir tokių jutimo organų kaip                                                                     pusiausvyros ar raumenų jutimas.


Tikiuosi, skaitydamos šį sakinį žinote daugiau, nei žinojote straipsnio pradžioje.
Gero penktadienio ir dar geresnio savaitgalio!


*Komentuok šį pranešimą ir gauk 1 tašką. Dalyvauk rubrikoje ar konkurse ir gauk 3 taškus. Tapk aktyviausiu "TD" blog'o skaitytoju ir laimėk knygą "Trise prieš mafiją". Daugiau informacijos ČIA*


7 Komentarai

  1. Labai idomus straipsnis tik va man vienas dalykas uzkliuvo.
    Sis sakinys
    Skirtingo liežuvio vietos jaučia skirtingą skonį.
    Manyciau kad turetu buti

    Skirtingos liežuvio vietos...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, taip, pamečiau raidę. Ačiū už pastebėjimą, skubu taisyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Įdomus straipsnis. Tikrai kai kuriais faktais tikėjau pati. ;))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sėkmės tobulėjant su išdėstymu. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nežinau, kur radai šių mitų paaiškinimus, nes kai kurie skamba absurdiškiau už juos pačius. Jei nežinai tiksliai, tai geriau nerašyk. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonimas - nejau manai, kad pati sugalvojau visus faktus ir parašiau straipsnį niekuo nesiremdama??? Nesu jokia mokslų daktarė, kad galėčiau paaiškint kaip čia viskas yra. Todėl visus faktus radau angliškame mokslo puslapyje, kurio paskirtis ir yra rašyti tokio tipo straipsnius ir kurį rašo žmonės išmanantys šią sritį.
    Manimi gali netikėti, bet sunku būtų pasiginčyti su mokslininkais.

    AtsakytiPanaikinti